Live report: Distillator / Space Chaser / Grown Cold – Metropool Hengelo, 18-05-2018

Live report: Distillator / Space Chaser / Grown Cold – Metropool Hengelo, 18-05-2018.

Vanavond is de releaseshow van het split album van Distillator met het Duitse Space Chaser. Space Chaser zou dit in eerste instantie doen met een andere band, maar toen die afhaakte is Distillator daar op ingesprongen.

Een beetje een vreemde eend in de bijt is Grown Cold die mag aftrappen deze avond. Waar Distillator en Space Chaser puur thrashmetalbands zijn is Grown Cold een metalcoreband met een hardcore vibe zoals de band zich zelf noemt. Desalniettemin een lekkere opwarmer voor de andere twee. Vlak voor aanvang is er nog niet veel volk aanwezig, maar als de band aan het spelen is stroomt de zaal al redelijk vol. Het geluid staat wat aan de harde kant en is niet helemaal lekker afgesteld. Dat mag de pret niet drukken want zoals we gewend zijn van de mannen geven ze zichzelf altijd 110%.
Uiteraard worden de beide nummers waar een videoclip voor is opgenomen ,’Walk The Plank’ en ‘Bridges Set Aflame’, ook gespeeld.

Space Chaser is een band uit Berlijn en heeft net als Distillator al twee full lengths uit. De band is duidelijk beïnvloed door Amerikaanse thrashbands als Anthrax, Exodus en Overkill. Zanger Siegfried Rudzynski heeft een aardig stembereik en zowel de melodieuze gedeeltes als de agressieve shouts gaan hem goed af. Hij doet me bij vlagen ook denken aan Bruce Dickinson. Hij wordt niet voor niks madman genoemd, want hij trekt de raarste koppen tijdens het zingen. De band speelt strak en de gitaristen staan bijna constant te headbangen. Dit heeft eigenlijk weinig invloed op het publiek dat eigenlijk pas bij het laatste nummer een klein pitje vormt. Toch wordt het optreden wel gewaardeerd, want onder luid applaus verlaat de band het podium.

Distillator, de lokale driemansformatie, mag afsluiten deze avond. Tijdens het intro komen de heren het podium op en gaan snel van start met ‘Suicidal’ van het debuut “Revolutionary Cells”. Zanger/gitarist Laurens en bassist Frank wisselen bijna constant van microfoon, die in het midden en aan beide zijkanten staan opgesteld , waardoor van een statisch geheel totaal geen sprake is. Deze twee heren moeten sowieso goed op elkaar ingespeeld zijn, als je weet dat Frank voor zowel hemzelf als voor Laurens de pedalen bediend. Bijzonder aan Distillator is dat het een trio is. Persoonlijk vind ik het wat voller klinken als er een tweede gitarist meespeelt, maar de keuze voor een trio is bewust gemaakt zodat de instrumenten individueel goed te horen zijn.

De set is opgedeeld in een soort van blokken, waarbij het eerste blok van vier nummers afkomstig zijn van het eerste album “Revolutinary Cells”,. Het tweede blok bestaat uit vier nummers van het nieuwe split album met de Slayer cover ‘Black Magic’ die al vanaf het begin van de band een vaste waarde is in de setlist en het altijd goed doet bij het publiek. Het derde blok van vier nummers is van de laatste full length “Summoning The Malicious”.
Dat de band de nodige podiumervaring op heeft gedaan tijdens de tours met bands als Anthrax en onlangs nog Pestilence straalt van de band af en elke keer als ik ze zie, komt het optreden wat professioneler over en zo ook vanavond. De twee afsluiters zijn ‘Death Strip’ en het titelnummer van “Revolutionary Cells”.

Tekst en foto’s : Marcel Klaster