Live Report: Dong Open Air 2016 Neukirchen – 14, 15 en 16-07-2016

Live Report: Dong Open Air 2016 Neukirchen – 14, 15 en 16-07-2016.

Eindelijk, het is weer juli. En dat betekent Dong Open Air! Met grootheden zoals Testament, Bloodbath, Fleshgod Apocalypse en Amorphis was het weer een editie om naar uit te kijken. Maar ook de andere bands stelden dit jaar wederom niet teleur, met nieuwe ontdekkingen en oude rotten in het vak die de tent op hun grondvesten lieten schudden was het wederom een zeer succesvolle editie van het beste festival in het Ruhrgebied.

Na het beklimmen van Mount Moshmore en het opzetten van onze tenten onder het genot van een welverdiend biertje is het tijd om wat mee te gaan pikken van de bands die op het menu staan voor de donderdag.

De mannen van Craving gaan al een tijdje mee, en dat zie je op het podium. Een goede mix tussen melodeath en blackmetal wordt strak gespeeld ten hore gebracht. En ook vroeg op de avond schroomt het enthousiaste publiek dan ook niet om de haren flink te laten wapperen tijdens dit energieke optreden.
Nadat de biertjes weer zijn bijgevuld is het tijd voor Suidakra om het podium te betreden. De Duitse mannen hebben al 12 studio albums op hun naam en brengen folky death metal ten gehore. Het is een plezier om naar te kijken en te luisteren. Ze brengen in snel tempo en met veel energie hun nummers en die energie slaat al snel over op de mensen die luisteren.

IMG_4275Hierna is het de beurt aan de in 1984 begonnen band Rage. Deze pioniers in de powermetal staan hun mannetje nog steeds en brengen als een goed geoliede machine een staaltje van hoge technische klasse. De gitaarsolo’s zijn van hoog niveau en zo worden we klaar gestoomd voor de headliner van de donderdagavond, Amorphis.

De biertjes worden geheven als ze het podium betreden, het Finse Amorphis staat bekend als death metal band maar tijdens het optreden zijn er duidelijke folk en heavy metal elementen te bespeuren. De menigte veranderd in een flinke pit en met deze nekpijn veroorzakende band wordt de donderdagavond afgesloten.

IMG_4332Op vrijdagochtend komen we toch wat licht katerig de tent uitgekropen om de eerste band van de dag te gaan bekijken. Kryptos stelt niet teleur, deze heavy metal band uit India zorgt er al snel voor dat het laatste beetje slaap uit je ogen verdwijnt. Originele solo’s, goede vocals en een energiek publiek zorgen voor een goed begin van de dag. Na een aantal nummers begin ik het wat eentonig te vinden, dus haal ik een biertje en laat ik het voor wat het is.

De hardcoreformatie van Another Problem betreedt het podium om de boel eens echt wakker te schudden. Deze mannen gaan hard! Al springend en poserend spelen de muzikanten de vetste breakdowns en moderne riffs. Het is niet precies mijn soort metal maar de show van Another Problem laat zeker een goede induk achter. Precies wat je nodig hebt na een lome start van de festivaldag.

Tijd voor het eerste biertje en Delirious! Deze band gaat al 26 jaar mee en na een flinke pauze en wat wisselingen in de formatie hebben ze in 2015 een nieuw album uitgebracht. Met veel plezier laten ze een greep uit hun oeuvre horen, deze thrashers weten wel hoe het moet!
Daarna is het tijd voor Jesus Chrüsler Supercar. Hier heb ik naar uitgekeken en ik word niet teleurgesteld. Afgezien van een wat matte stageperformance is de muziek een waar feestje.
Stevige death ’n roll met een heerlijk rauw randje.

IMG_4540Burden of Grief, deze melodeath komt met een flink volume de speakers uitgeraasd maar kan mij niet echt in zijn greep krijgen. En alhoewel de bandleden goed op elkaar afgestemd zijn en een strakke show neerzetten krijgen ze het publiek niet echt mee en blijft het een beetje een tamme boel.

Dan komen de Berlijnse Pokes het podium op en er ontpopt zich een waar folkfeestje, heerlijke melodieen en gebruik van instrumenten zoals de accordeon en een akoestische gitaar geven je het gevoel dat je in de heuvels van Ierland staat. Het publiek danst en zingt mee en na drie kwartier gespeeld te hebben is het dan ook echt jammer als ze op moeten houden met spelen.

IMG_4593Wat valt er nog over Fleshgod Apocalypse te zeggen wat niet allemaal al gezegd is. Deze briljante combinatie van Beethoven meets Behemoth blaast iedereen omver. Gekleed in operakleding brengt de band hun bombastische muziek ten gehore. Niets anders dan lof voor de Italianen, die ervoor zorgen dat het publiek tijdens Dong Open Air uit zijn dak gaat: het blijft niet bij headbangen, maar er vliegen ook geregeld crowdsurfers over onze hoofden heen.

De Duitsers van Equilibrium spelen een mix van black,power, pagan en symphonische metal en doen dit op excellente wijze. Strak gespeeld, alles sluit naadloos op elkaar aan en de tent barst bijna uit zijn voegen vanwege de energie die van het podium en van de metalfans afspat. Deze muziek klinkt net zo lekker als de drummer eruit ziet!

We are Bloodbath from Sweden! De headliner van de vrijdag staat zoals altijd met bloed besmeurd op het podium en in zijn slagersjas laat frontman Nick Holmes de tent op zijn grondvesten schudden met zijn stem. Iedereen brult mee als ze nog even terugkomen op het podium om het alombekende ‘Eaten’ te spelen en zo gaan we al headbangend de nacht in.
De zaterdag wordt begonnen met heavymetal uit Duisburg, Ignition. Easy on the ears, een energieke frontman en strak gespeelde nummers. Er word met drie gitaren gespeeld, maar helaas komt dat niet helemaal uit de verf.

IMG_4671Met Can of Worms word er inderdaad een blik herrie opengetrokken. Snel gespeelde nummers die technisch vernuftig zijn geschreven staan garant voor een pijnlijke nek. Helaas staan de mannen wat rustig op het podium en lauwert dit mijn enthousiasme wat.
Met de politieke problemen in Turkije was het nog even de vraag of de mannen van Raven Woods uit Ankara naar Duitsland konden komen. Onder luid applaus betreden de mannen het podium en blazen ons omver met snoeiharde death metal. Ik ben onder de indruk van de vocalen van de frontman en de precisie waarmee de nummer gespeeld worden.

En dan staat ApRon op het podium, en waan ik me even in het circus. De combinatie van een clowneske stageperformance en goed gespeelde nummers zorgen voor een vrolijk feestje. De zanger gebruikt de tweede microfoon op unieke wijze en betrekt het publiek op een leuke manier bij het optreden. Als er dan ook nog een opblaaskrokodil bij komt kijken gaan alle remmen los!

dustbolt3Het is tijd voor Dust Bolt, hier heb ik naar uitgekeken! Deze jonge jongens staan met zoveel energie het podium over te rennen en te springen terwijl hun lange lokken achter ze aan wapperen dat je af en toe bijna vergeet om naar de muziek te luisteren. Ze vergaren rap populariteit met hun old school thrash metal en staan hun muzikale mannetje ook op het podium. De haren worden losgegooid, de pit wordt groter en het bier vloeit rijkelijk!

De kilt kan worden aangetrokken en de heren en dame van Skyclad beginnen met spelen. Hun vrolijke maar harde folkmetal zorgt ervoor dat de beentjes van de vloer gaan en de tent stroomt dan ook snel vol. Onder de indruk van de passie en snelheid van de violiste geniet ik een uurtje mee van dit energieke optreden.

Haggard is, voor mij, een mooie aansluiting op Skyclad. Een briljante combinatie tussen de opera-achtige vocalen van de zangeres en de brutere vocalen van de zanger. Er staat dit keer geen heel orkest op het podium maar dat doet niet af aan de ervaring. Geweldig neergezette show die ik niet had willen missen!

TestamentEn dan als kers op de taart; Testament! Deze rockers staan al sinds 1983 op het podium maar de energie spat er nog steeds vanaf. Nummer na nummer wordt fantastisch gespeeld. De mannen mogen dan inmiddels allemaal rond de 50 zijn, dit is ze aan niets af te merken. Strak gespeeld, sterke zang en het podium staat vol met attributen die we van Testament gewend zijn. Er zijn zoveel crowdsurfers dat ze nog net niet tegen elkaar aan botsen en er wordt uit volle borst meegezongen. Wat een optreden, get into the pit!

Wat waren het weer geweldige dagen. Misschien kan er volgend jaar iets gedaan worden aan de wachtrij voor de munten, anderhalf uur is toch wel wat aan de lange kant. En ook de prijzen voor het bier waren niet de Dong prijzen die ik gewend ben. Afgezien van deze kleine dingetjes stonden de gezelligheid, het weerzien van oude vrienden en het maken van nieuwe vrienden voorop.

Zondagochtend nog heel even genieten van het uitzicht en dan richting huis voor wat welverdiende slaap.

Met dank aan Metal Exposure voor de review en foto’s.

Tekst: Rosa van Slooten
Foto’s: Laetitia Abbenes,Ingrid Kroes

Related posts

Delain @ Metropool , Hengelo

livereviewer

Live report: Suffocation / Belphegor / God Dethroned / Nordjevel / DarkRise – Baroeg Rotterdam 10-04-2019

LiveReviewer

LIVE REPORT: Y&T @ METROPOOL HENGELO

livereviewer
UA-17622028-3