Live report: Gaahls Wyrd / Tribulation / UADA / Idle Hands – Tivoli de Helling Utrecht, 24-02-2019

Live report: Gaahls Wyrd / Tribulation / UADA / Idle Hands – Tivoli de Helling Utrecht, 24-02-2019.

Op deze zondag is het vroeg rijden richting de Helling in Utrecht. De co-headliner van deze avond, Gaahls Wyrd, komt op 31 mei met hun debuutalbum “ GastiR’ – Ghosts Invited ” via het label Season of Mist. Vandaag mocht een selectief gezelschap alvast het album beluisteren. In de Helling was het even genieten geblazen van het nieuwe album. Aansluitend voegde de band zich erbij om eventuele vragen te beantwoorden. Hierover valt binnenkort meer te lezen.

Vandaag treedt Gaahls Wyrd ook op in een uitverkocht Tivoli de Helling. De band is bezig met een co-headlining tour met Tribulation. Tevens zijn met hen op pad UADA en Idle Hands.

Idle Hands komt deze avond niet echt best uit de verf. Door technische problemen moet de zanger het al vrij vroeg zonder gitaar stellen! Bij de rock die deze mannen ten gehore brengen is het een enorm gemis. Ondanks de terechte ergernis van de frontman, zet de band wel door. Zij maken hun set netjes af. Daar valt zeker iets voor te zeggen. Onder andere omstandigheden had de band wellicht wel gevlamd. Vanavond was het helaas beneden peil. Wellicht dat straks in Leeuwarden ze wat meer geluk hebben met hun gear.

Ook UADA kampt met geluidsproblemen, al heb ik het idee dat de halve zaal het niet eens doorheeft! Heerlijke recht toe recht aan black metal, met een sobere, duistere show waar menig black metal bandje jaloers op zal wezen. Met hoodies, veel rook en enkel licht van achter brengen zij ook een lading mystiek met zich mee. Ondanks de haperende gitaren, een meer dan prima opwarmer voor de rest dat volgt.

De eerste headlining act vanavond is het Zweedse Tribulation. Een band die in mijn ogen te weinig erkenning krijgt voor hun subliem werk. De eerste twee albums zijn pareltjes en hun onlangs verschenen “Down Below” is ook een meer dan prima schijfje! Qua soundscape en visualiteit springen zij vanavond het meest in het oog. Jonathan Hulten is een excentrieke verschijning. Zijn vrouwelijke uitstraling en uitdossing brengt wat extra sjeu aan het optreden. Als een ware diva dartelt hij over het podium. Dit staat heerlijk in contrast met de best duister getinte melodieën. Mensen die Tribulation nog niet live aanschouwd hebben, raad ik aan dit snel toch eens te gaan doen. Een bijzondere act die menigeen omver zal blazen.

Toch komen de meeste mensen vanavond voor Gaahls Wyrd. In de BM wereld wordt deze sympathieke man verafgood. En terecht als je kijkt naar zijn muzikale verleden. Vanavond wordt er ook een stevige greep uit zijn discography gedaan. Er komen nummers voorbij uit alle stadia van zijn carriere. Trelldom, God Seed en uiteraard Gorgoroth. Tevens brengen zij ‘ Ghost Invited’ van hun aankomend debuut ten gehore. Wat mij opvalt is hoe subliem het oude werk gespeeld wordt. Bij thuiskomst heb ik “Incipit Satan” aangezet en het viel mij meteen op hoe slecht eigenlijk het destijds ten gehore werd gebracht. De black metal puristen zullen juist gaan voor dat grauwe geluid, maar ik hoor toch liever de “nieuwe” band de nummers uitvoeren. Vanavond is Gaahl goed op dreef en gelukkig hebben zij ( en ook Tribulation) geen last van technische ongemakjes. Daar waar ik eerder wel eens weggelopen ben bij Gorgoroth, omdat het geluid enkel schel en brij was, is het vanavond gewoon genieten geblazen van de satanische deuntjes. Gaahl heeft zijn muse gevonden in Gaahl’s Wyrd. Hij is duidelijk in zijn element met deze band. De beste man zal geen grote interactieve rol aanmeten met het publiek. Zijn intense blik en de felheid van zijn mede bandleden zijn voldoende! Gaahl’s Wyrd levert een prima set BM klassiekers. Ik ben benieuwd hoe ze dit straks allemaal live gaan vertalen als het nieuwe album uit is. Tot die tijd gewoon lekker hard en vuig zoals het hoort bij deze band.

GAAHL’s Wyrd

Wie deze avond heeft moeten missen kan op 10 maart weer in de herkansing. Dan staat deze lineup in Neushoorn te Leeuwarden.

Tekst en Foto’s: Ronald van de Baan.