Live report: Gorguts / Havok / Fallujah / Revocation / Venom Prison – Baroeg Rotterdam, 16-08-2017

Live report: Gorguts / Havok / Fallujah / Revocation / Venom Prison – Baroeg Rotterdam, 16-08-2017.

Voor deze woensdagavond had Baroeg de Nederlandse datum van de Gorguts tour weten te strikken. Een hoge kwalitatieve package van vijf bands mochten we meemaken voor ruim onder de twee tientjes.

Aftrapper was het nog onbekende Venom Prison. We kwamen tijdens hun set binnen en het concertgedeelte van Baroeg was toen al half gevuld. We zagen een stel jonge honden die beweeglijk op het podium hun set speelden. Deze band staat als deathcore te boek, maar ik vond het eerder wat licht thrashy klinken. Ze gaven een gedreven optreden, maar dit is duidelijk nog een band die te doorsnee klinkt om echt op te gaan vallen. Potentie voor meer lijkt er wel te zijn. Een aardige beurt die prima door het publiek gewaardeerd werd met genoeg bijval.

Eerste hoogtepunt van de dag was Revocation. Dat vond het publiek ook! De zaal stond lekker gevuld toen zij aantraden en hun cleane, techy death/thrash ging er in als ketellapper. Vrijwel meteen ontstond er een pit en blikvanger zanger/leadgitarist David Davidson zag het tevreden aan. Hij speelde de pannen van het dak met mooie solo’s en de band straalde veel sympathie uit. Echter na de vette nummers verzandde de band in nummers met veel semitechnische loopjes, waardoor de energie in de zaal wat daalde. Tegen het eind van de set revancheerde de band zich met meer uptempo nummers en de waardering hiervoor liet het publiek duidelijk merken.

Fallujah mocht tijdens ‘etenstijd’ aantreden en stond voor een half gevulde zaal. Ik heb deze band vaker gezien en wat meteen opviel was dat ze een andere, gastzanger hadden. Deze klonk even goed als de vorige zanger, maar leek veel meer betrokken bij het materiaal, door in de atmosferische instrumentale stukken zweverig wiegend te hangen aan de microfoonstandaard. De band klonk weer te gek als het je ding was, met de bulderend beukende drummer als een van de blikvangers en de volop solerende gitaristen die de sfeer neerzetten. Opvallend genoeg gingen ze duidelijk verder op de op later albums ingeslagen atmosferische weg, de brutere debuutplaat overslaand. Dit was weer prima luistergenot, echter vandaag was een groot gedeelte van het publiek thrashminded.

Dit bleek toen Havok weer voor een volle zaal stond. Aantredend in een jurk (!) maakte de zanger nogal een ‘genderneutrale’ indruk. Ik begreep dat het een politiek statement was, refererende naar de tekstuele boodschappen. Nieuw was de voor het actuele album “Conformicide” vers aangetrokken bassist Niek Schendzielos (Cephalic Carnage, Job for a Cowboy) die voor de interessantere baspartijen zorg droeg. Wat hij ook droeg was een wit shirt met een vrij wanstaltige print, namelijk van een borstkas van iemand die een hemd had gedragen en door de zon verbrand was. Dit gaf de band een wat ridicule uitstraling. Muzikaal was het echter megavet, al mochten voor mij de gitaren nog wat harder in de mix. De bassist stond daar wel duidelijk heel hoog in, zodat we niets misten van al zijn capriolen. De zaal met voornamelijk thrashfanaten ging massaal uit de plaat. Opvallend was dat de uptempo nummers het het best deden bij het publiek, en dat het publiek uit zichzelf de band flink aan het opjutten was met hun fistpump / chants! Zo werd er toegewerkt naar het hoogtepunt met uitsmijter ‘Covering Fire’.

Iets vroeger dan ingepland begon dan eindelijk hoofdact Gorguts aan hun set. Dit deden ze voor een tweederde gevulde zaal. Bassist Dominc Lapointe, die de gehele Canadese techdeath scene al heeft afgelopen, was als live-muzikant aangetrokken. En wat was dit een geweldig optreden… Deed men vorig jaar in 013 nog een integrale uitvoering van het meditatieve “Pleiadus Dust”, deze keer was het echter een doorsnede van de dissonante albums, dus vanaf “Obscura”. ‘Inverted’, ‘Obscura’, ‘ Forgotten Arrows’, ‘An Ocean of Wisdom’, ‘Reduced to Silence’.. stuk voor stuk buitengewoon overdonderende uitvoeringen van een spectaculair goed spelende band! De indrukwekkende drummer en de aparte gitaarbehandeling van frontman Luc Lemay maakten dit concert uniek.

De immer sympathieke Lemay prijsde nog terecht de geluidsman voor het geweldige geluid dat alle bands vandaag hadden. Ondertussen werd het podium steeds meer een sauna en arme Luc moest telkens vaker zijn beslagen bril schoonvegen alsmede ieder hun gitaren. Het zweet droop letterlijk van de instrumenten af, maar dit ongemak was totaal niet door de speakers te horen! Gorguts, iedereen meteen vangend in hun fascinerende sonische wereld, heeft hier een legendarisch optreden neergezet.

Samengevat was dit een gevarieerde, hoogstaande line up, voor een publiek waarvan een gedeelte duidelijk thrashminded was en de meesten alle bands wel min of meer konden waarderen. Afgezien van de prille openingsband, was wat op het podium stond, allemaal van hoog virtuoos niveau en dus de moeite zonder meer waard. Het geluid was ook tiptop in orde en de sfeer was zowel binnen als buiten door het goede weer prima. Grote dank gaat dus uit naar Baroeg, het personeel (met name van achter de bar), het publiek en natuurlijk de bands zelf.

Tekst en video’s : Maurice Egbers

Related posts

Dokkem Open Air 2014 – Vrijdag

livereviewer

Live report: Dead Head CD release party – Hedon Zwolle, 08-09-2017

livereviewer

Live report: Morbidfest 2019 – Podium Gigant Apeldoorn, 03-05-2019

livereviewer
UA-17622028-3