Live report: Kvelertak / Timeworn – Metropool Hengelo, 05-09-2017

Live report: Kvelertak / Timeworn – Metropool Hengelo, 05-09-2017.

Kvelertak heeft tussen de twee optredens als support voor Metallica in de Ziggodome nog tijd om een headlinershow te doen in Metropool. Van 17.000 man naar pak hem beet een mannetje of 60. Het is een behoorlijk verschil, maar dat mag voor een band van dit kaliber toch niet uitmaken.

De eveneens Noorse band Timeworn mag om strak acht uur aftrappen. Zanger Stian heeft het eerste nummer nog even de tijd nodig om er in te komen, maar daarna loopt het in ieder geval bij hem op rolletjes. Ik kende de band niet, dus had ik wat nummers opgezocht en was al aangenaam verrast. Live komt de band nog veel beter uit de verf. Het genre dat de band speelt staat te boek als atmosferische sludge/post -metal. Nu is post-metal een breed begrip, maar atmosferische sludge komt wel aardig in de richting van wat ze doen. Het geluid staat ook gelijk vanaf het begin erg goed afgesteld. Wel jammer dat er wat problemen waren met de drums: vlak na het inzetten van het laatste nummer gooit drummer Fredrik zijn drumstokken naast zich neer en zit wat te kloten met zijn drums, terwijl de rest van de band gewoon doorspeelt. Na een minuut schijnt het probleem opgelost te zijn er wordt het nummer vervolgt alsof er niks aan de hand is. Dit kleine euvel is verwaarloosbaar want de band laat een sterke indruk achter.

Dan is het de beurt aan hun landgenoten Kvelertak. Zanger Erlend Hjelvik heeft, zoals het traditie is, een uilenmasker op met verlichte ogen. De laatste keer dat ik de band zag was op Fortarock in 2011. Erlend is inmiddels zeker een kilootje of 15 lichter dan 6 jaar geleden. Na het eerste nummer ‘Åpenbaring’ (Meir) gaat het masker af en kan het feestje beginnen. Geen poespas en gewoon straight to the point heavy metal is wat de heren maken, maar dan wel met wat andere invloeden. Het geluid, dat bij Timeworn zo goed was, is bij Kvlertak toch wat minder. Met name de zang sneeuwt regelmatig onder door de andere instrumenten. De podiumpresentatie van de heren is daarentegen super. Vooral bassist Marvin en gitarist Bjarte staan geen moment stil. Die laatste ziet er na een paar nummers al uit alsof hij de marathon gelopen heeft, zo bezweet. De setlist is een goeie mix van de drie studio-albums, maar de oudere nummers krijgen toch wat meer bijval van het publiek. Bij ‘Offernat’ ontstaat er dan toch een soort van moshpitje vooraan. Geëindigd wordt er met het nummer ‘Kvelertak’.

Al met al een leuke avond metal, met voor mij Timeworn toch wel als de grote verrassing. De band speelt nog een aantal keren met Kvelertak mee, maar doet ook nog een aantal gigs met andere bands. Het is zeker een band om te gaan checken. 15 september spelen ze o.a. nog met Kvelertak in Doornroosje. Check ook even de agenda van Metropool, want het poppodium doet nog veel dit jaar op het gebied van rock en metal zoals o.a. Evergrey, Pain en Lacuna Coil.

Tekst en foto’s: Marcel Klaster