Live report: Morbidfest 2019 – Podium Gigant Apeldoorn, 03-05-2019

Podium Gigant te Apeldoorn. Mijn thuishaven sedert jaren ’90. Ik heb er menig toffe metalshows mogen aanschouwen. Na jaren van een matige metalprogrammering lijkt Podium Gigant zich weer wat meer op het mooie genre Metal te richten. Ditmaal nemen zij een gok om tegelijkertijd met het Netherlands Deathfest niemand minder dan Morbidfest te laten komen. Morbidfest is een package om je vingers bij af te likken als je Death Metal in je bloed hebt zitten. Het botert niet zo goed meer ( ja alweer ) tussen David Vincent en Trey. Trey is met een paar huurlingen onder de monniker Morbid Angel door gegaan. Het geen mij helaas nog niet heeft mogen bekoren. David Vincent kiest ervoor om naast het gave Vltimas ( album van het jaar ) onder de naam I Am Morbid de legacy van Morbid Angel in ere te houden. Hij speelt dan ook voornamelijk klassiekers van de eerste 3 schijfjes. Men kent ze wel … De verplichte klassiekers voorin je platenkast!

Uiteraard komt I Am Morbid niet alleen. Zij brengen niet de minste bands mee. Sadist , Atrocity en de ultieme Christianbashers Vital Remains nemen zij mee op tour!

Vanavond trapt Sadist af. De mannen moeten het vooral van de show hebben (helaas). De stierenhelm van de frontman is imposant. De kettingzaag is episch en de belichting en presentatie maken het plaatje compleet van een dolle show. Echter het geluid is mij te clean. Elke keer als ik denk; Ja nu gaat het los, kakt het helaas weer meteen een beetje in. De Benjamin ( slechts 23 jaar oud ) opent bekwaam echter muzikaal had het net iets meer mogen vlammen. Ik mis de spark!

Atrocity is echter een heel ander verhaal. De zaal vult zich ondertussen ook wat meer. Dit maakt een beleving ook altijd iets beter! Weinig poespas op het podium maar gewoon vakkundig doorstampen! Wat een energie op het podium. De melodieuze DM maakt impact. De imposante frontman weet het publiek al wat meer in beweging te krijgen dan zijn voorganger. De man roept de mensen op meer richting stage te komen. Daar wordt gretig gehoor aan gegeven. Knallende set. wat mij betreft komen deze Duitsers wat vaker optreden.

Atrocity

Vital Remains benoemde ik net als de ultieme Christian bashers. Nu hoor ik iemand denken dat is toch Deicide. Daar waar Deicide vooral tekstueel tekeer gaat. Ademt Vital Remains wel puur evil uit! Brian Werner oogt van begin af aan al goed pissed off!

Hij vind het publiek maar tam en roept al snel: ” Als jullie niet in beweging komen dan doe ik het wel”!

Iets verder op in de set voegt hij daad bij woord en stage-dived en crowd-surfed hij door de zaal heen. De bruutheid en lompheid werkt ook in op het publiek en het is al snel een gezellig potje baldadigheid voor het podium. Precies de sfeer die je wilt bij een death metal avond.

Vital Remains

De kers op de taart vanavond is uiteraard David Vincent met zijn I Am Morbid. Ik was bang dat ik wellicht Trey zou missen op gitaar. Maar, Godverdommuh, vanaf het moment dat Immortal Rites in start tot aan de laatste tonen van World of Shit, sta ik hier met kippenvel te genieten. Ja er zijn kleine foutjes in het spel en soms is iets de vaart uit de show. Maar wat is dit toch allemaal prachtig! David Vincent merkt op dat het best een goede opkomst is , ondanks dat er Netherlands Deathfest is te 013 Tilburg. Ik ben van mening dat de mensen in 013 een bijzonder mooie package genaamd ” I Am Morbid” gemist hebben! Deinen live op de klassiekers van Morbid Angel is niet wat iedere dag kan ( wat ik nog best zou willen ). Dank aan Podium Gigant voor het boeken van deze package . Deze avond gaat zeker in de boeken als 1 mijner favorieten van dit jaar!

I Am Morbid

Tekst en fotografie: Ronald van de Baan