Live report: Necrophobic / Anarchos / The Shiva Hypothesis – Metropool Hengelo, 01-02-2019

Live report: Necrophobic / Anarchos / The Shiva Hypothesis – Metropool Hengelo, 01-02-2019.

Necrophobic zou vorig jaar oktober al optreden in Metropool, maar toen werd het concert kort voor de tijd gecancelled. Vanavond zijn de Zweden dan toch afgereisd naar Nederland voor zo te zien de enige gig in Europa voorlopig.

De twee lokale supports mogen het spits afbijten met als eerste het death metal gezelschap Anarchos. Alom verwarring omdat vooraf aan was gekondigd dat ze als tweede moesten beginnen. Omdat er een beste rij voor de ingang stond, er was in de grote zaal ook wat te doen, val ik bij het eerste nummer binnen. Het opgepolijste geluid zoals dat op het debuutalbum „Invocation of Moribund Spirits“ te horen is, komt live ook lekker tot zijn recht. Uiteraard veel nummers van deze plaat. Nu is het over het algemeen lekker doorstampen, maar is er ondanks de weinige rustpuntjes toch nog genoeg melodie te ontdekken in veel nummers. Op de plaat is de zang van Frederik Bonke wat ondergesneeuwd, maar live komt de energieke frontman goed duidelijk over. De heren leveren een meer dan prima optreden af.

Dat kan ik niet echt zeggen van The Shiva Hypothesis. Het geluid zit niet echt mee en vanaf het begin is de zang niet of nauwelijks hoorbaar. De zang is toch een essentieel gedeelte van de vaak atmospherische, mystieke muziek. De zanger doet zijn best, maar het begint meer op een mime-spel te lijken. Na een aantal nummers houd ik het dan ook voor gezien.

Dan is het de beurt aan de Zweden van Necrophobic. Ik hoorde dat ze vrij laat aanwezig waren en geen soundcheck hebben gehad, maar dat moet voor zulke ervaren muzikanten geen probleem zijn om dat kort voor het optreden alsnog te doen. Gelijk vanaf het begin met het titelnummer van de laatste plaat „Mark Of The Necrogram“ is het geluid dan ook goed. De band heeft er ook duidelijk zin in. Zanger Anders Strokirk is na een afwezigheid van zo’n twintig jaar sinds 2014 weer op het oude nest teruggekeerd en is zeker live toch wel de aanjager van de band. De beide gitaristen Sebastian en Johannes hebben ook eerder bij de band gezeten en zijn sinds 2017 weer het vaste gitaartandem.

Uiteraard zit de oprichter van de band Joakim Sterner nog steeds op de drumkruk. Grote afwezige is bassist Alex Friberg en dus speelt de band vandaag zonder. Nu is dat normaal wel een aanwezigheid op het podium, maar muzikaal heb ik hem niet echt gemist. Van de laatste plaat worden naast het titelnummer ook nog ‘Tsar Bomba’ en ‘Requiem For A Dying Sun’ gespeeld. Het album “Hrimthursum” uit 2006 is ook goed vertegenwoordigd met drie nummers. Uiteraard worden de oudjes ook niet vergeten en krijgen we nog ‘Before the Dawn’ en het titelnummer van “Nocturnal Silence” uit 1993, waarbij er dan nog wel een spaarzaam pitje ontstaat. Voor de rest staat het publiek relaxt headbangend te genieten van de blackened death metal.

26 februari staat het symfonische metal gezelschap Rhapsody of Fire nog in Metropool en 2 maart in dezelfde categorie Sirenia. Verder deze maand in de categorie rock nog Dilana(15feb) en RUV(21feb).

Tekst en foto’s: Marcel Klaster