Live report: Nervosa / Bütcher – dB’s Utrecht, 24-07-2018

Live report: Nervosa / Bütcher – dB’s Utrecht, 24-07-2018.

Lekker tijdens een hittegolf zweterig gaan thrashen? Waarom niet?
Het immer oergezellige dB’s heeft op deze dinsdagavond een toffe speed/thrashpackage neergezet en daar komen mensen van heinde en ver voor binnengestroomd.

Voorprogramma is het machtige Bütcher, welke ik op 5 mei jl. de Scum in Katwijk heb zien afbreken! Hoofdacts hebben het zwaar hier overheen te gaan en ook hier speelt deze Belgische trots, weer als een nietsontziende machine, speedtrack na speedtrack. Zanger Ruben is weer de grote blikvanger die de hele show draagt met een te gekke oldschool beleving, die menig andere band het nakijken geeft.
Zijn zowel ijzingwekkend hoge als ruw lage zang, plus zijn interactie met zijn medemuzikanten, doet meerdere malen aan King Diamond denken. Dit komt door zowel het zwaaien met zijn satanische microfoonstandaard, als door de solospots van de gitarist te accentueren, door ernaast staand hem te imiteren. Maar vooral brengt hij het gedreven naar het publiek.

De muziekstijl is echter het sterkst geënt op een band als Cranium (wie kent dat nog?), dus jaren 80 speedmetal: snelle thrashtracks, maar ook behept met melodie, soms zelfs a la Iron Maiden. Badend in het zweet rossen ze zelfs de cover ‘Agents of Steel’ van die jaren 80 band er door en komt de hele debuutplaat “Bestial Fükkin’ Warmachine” aan bod. Zelfs het instrumentaaltje als “Flight of the Nazgûl” komt voorbij, waarbij de zanger even kan bijkomen. Ook de oude demotrack “Neckbreaker” wordt de zaal ingeslingerd.

Geen moment wordt er gas teruggenomen, ja, om uptempo beats of te wisselen met headbanggrooves. De intensiteit blijft het hele concert hoog. Mede dankzij de prima geluidskwaliteit en dito lichtshow.
Het publiek, waarvan er zelfs lui uit thuisstad Antwerpen hierheen zijn getogen, neemt dit met volle teugen tot zich, massaal headbangend en lawaai makend. Er wordt ook wel wat gepit, maar dit is een heerlijk oldschool headbangfeest!

Dit is een topband en het verbaast met niets dat ze eind vorig jaar een platendeal sloten met het legendarisch Osmose Productions. Dit is een van die bands die je als liefhebber gezien moet hebben. En wat mág deze stijl sws wel weer vaker gespeeld worden! Volgend jaar op Dynamo Metalfest?

Nervosa: Deze Braziliaanse thrashchicks zijn allang geen onbekenden meer in Nederland, nadat Mario ze in Little Devil liet debuteren. Van tevoren was ik sceptisch of dit trio, welke niet bekend staat dat ze, zeg maar, onder de allerbeste thrashbands vallen, deze show op dit grotere podium ging runnen.

Na het geweld van Bütcher is het dan ook weer even warmlopen voor de dames en haalt zangeres/bassiste Fernanda, als absolute blikvangster, alles uit de kast om het publiek voor zich te winnen. Dit doet zij met bezeten grimassen en hakkende gebaren met haar bas. Gaaf om te zien! Het publiek neemt hier graag massaal foto’s en filmpjes van.

Een paar nummers later overtuigt de band ook muzikaal het publiek, met nummers van de nieuwe plaat “Downfall of Mankind” . Tracks als ‘Vultures’, ‘Never forgive, Never forget’, ‘Enslave’ en de clipnummers ‘Raise your Fist’ en Kill the Silence’ laten horen dat deze band veel beter is geworden dan voorheen. Voor ondergetekende een grote opsteker!

Het publiek gaat dan allang los met een flinke moshpit, dit tot groot genoegen van de band. Zeer blij zijn zij met de respons en als oudjes ‘Death’ en vooral ‘Into moshpit’ (het prima Engels was toen blijkbaar nog niet zo ontwikkeld) op de zaal worden afgevuurd, knalt het dak er helemaal af in een orgie van prettige chaos. Muziek, veel zwetende fanatiekelingen en een complete zaal baden dan in de lichten wat tot een spetterende finale leidt.

Met deze twee toffe acts heeft dB’s hier weer een topavond neergezet. Het geluid en licht waren prima, net als de airco vol open en zowel de bands als het massaal toegestroomde publiek hadden er zin in. Hulde!

Speciale dank aan Marzia Cosenza van http://www.marziacosenza.com/voor de foto’s!

Tekst: Maurice Egbers
Foto’s: Marzia Cosenza

Related posts

Live report: Mayhem / Dragged Into Sunlight / Yaotzin – Patronaat Haarlem, 28-03-2017

LiveReviewer

Stonehenge Festival – Steenwijk, 25-07-2015

livereviewer

Live report: Pestilence, Bleeding Gods en Magnacult, Metropool Enschede, 22 maart 2019

livereviewer
UA-17622028-3