Live report: Obituary / Exodus / Prong – Neushoorn Leeuwarden, 03-11-2016

Live report: Obituary / Exodus / Prong – Neushoorn Leeuwarden, 03-11-2016.

Onder de noemer “Battle of the Bays” zijn Obituary en Exodus bezig met een strijdtocht door Europa heen, gesteund door King Parrot uit Australië en Prong uit LA.
Helaas zorgden een lange werkdag, gecombineerd met een lange rit en vooral de volle parkeergarages er voor dat we King Parrot moesten missen.

14971473_10153893136341109_813073908_oWanneer we binnen komen is Prong al even bezig in een lekker gevulde zaal. De muziek is lekker catchy en gezien de volgende bands is het “hard, harder hardst” vanavond. Jammer genoeg rommelt het geluid behoorlijk, maar dat mag de pret niet drukken, de band knalt lekker vet door. Tommy weet het publiek lekker op te zwepen en de sfeer zit er goed in. De moshers doen alvast wat fijne opwarmoefeningen voor de volgende bands.

Het is nog vrij recent dat Exodus in Leeuwarden was, met het Into the Grave festival van de afgelopen zomer. Toch is het in een zaal vele malen beter en de sfeer komt veel beter over. Na het intro krijgt de band een erg warm onthaal en gaat de band los met een dubbelklapper van ‘The Ballad of Leonard and Charles’ en ‘Blood In, Blood Out’ van de laatste plaat, welke alweer twee jaar oud is.
14970934_10153893137061109_592181025_oDe sfeer zit er meteen goed in met een onophoudelijke pit en een mooie dripfeed aan stage divers en crowd surfers. Het geluid is ook beduidend beter dan bij Prong. Steve is uitermate goed bij stem en weet goed met het publiek te bonden. Zo haalt hij het recente ItG festival nog aan, maar vertelt hij ook over het concert in Tilburg de avond er voor en hun tribute aan Fozzy.

Sowieso is de sfeer heerlijk relaxt, want de band maakt lekker contact en de stage divers zijn geen probleem, mits ze niet te lang blijven plakken. Aangezien “Blood In, Blood Out” alweer twee jaar oud is besluit de band er verder niet te veel op te focussen en krijgen we een heerlijke set vol oude classics. En als kers op de taart voor één lucky bastard fan mag hij de laatste akkoorden aanslaan om het concert te beëindigen. Exodus bouwde een verdomd goed feest, weet Obituary het af te maken?

14923112_10153893132621109_2002284320_oObituary weet in elk geval de sfeer al goed te zetten door te openen met ‘Internal Bleeding’ en ‘Words of Evil’. Het geluid is lekker moddervet op een manier die alleen Obituary zo perfect kan brengen. Tijd voor praatjes tussen de songs door is er nauwelijks, de band is hier om metaal te smeden. Zowel band als publiek gaan goed tekeer; de gitaren knorren, de drums raggen en John roggelt lekker door. Het geluid staat als een huis van gewapend beton.
De setlist is een mooie dwarsdoorsnede van het hele oeuvre van klassieker‘Chopped in Half’ tot en met ‘Ten Thousand Ways to Die’ van de recente live schijf.
Gelukkig eindigt de band lekker old school met ‘’Til Death’ en (helaas voor mij) ‘Don’t Care’. Nog een korte toegift met een heerlijke Celtic Frost cover en uiteraard ‘Slowly We Rot’ en het feest is alweer voorbij.

Elke fan zal er wel het zijne van denken welke band deze “Battle of the Bays” gewonnen heeft (ik kies voor Exodus), maar de echte winnaar is natuurlijk de fan van de lekker klassieke extreme metal stijlen.

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Live report: Pestilence, Bleeding Gods en Magnacult, Metropool Enschede, 22 maart 2019

livereviewer

Report: Arch Enemy / Incursion Dementa – Iduna Drachten, 18-12-2015

LiveReviewer

LIVE-REPORT : SUFFOCATION @ BAROEG ROTTERDAM

livereviewer
UA-17622028-3