Live report: Possessed / Nordjevel / Graceless – Metropool Enschede, 08-06-2019

Live report: Possessed / Nordjevel / Graceless – Metropool Enschede, 08-06-2019.

8 juni was al een tijdje gemarkeerd. Twee dagen na “International Slayer Day” (6 juni, tevens de verjaardag van Tom Araya) komen de grondleggers van death metal Enschede onveilig maken. Possessed doet, na zo’n dertig jaar, Twente weer eens aan, met het Noorse Nordjevel in hun kielzog. Een paar weken voor de show wordt bekend dat het Nederlandse Graceless de avond mag openen. Op 8 juni was de Saxion-zaal bommetje vol, wat betekent dat zo´n driehonderd man aan waren getreden voor deze gedenkwaardige avond.

Om half acht bestormt het Leidse Graceless het podium en vuurt ‘We Will Be Gods’ op ons af. Het geluid staat knoepershard, maar is volledig in balans. Ze hebben maar een half uurtje, maar in dat halve uur rammen ze onder andere ‘Legions of the Fallen’, ‘Slashed and Served’, ‘Sumerian Flames’ en ‘Iron Tears’ het publiek in. Ze spelen zo ontzettend strak en goed, dat het eigenlijk gewoon een hele korte set van een headliner was, die toevallig als eerste aan de beurt was. Tijdens ‘Shadowlands’ had Björn Brusse wat gitaarproblemen, maar de band speelde gewoon stug verder en als je tijdens dat nummer zat te headbangen (zoals ik), dan heb je dat in feite niet eens doorgehad. De muziek was zo heerlijk dat ik na Graceless geen nek meer over had.

Daarna had Nordjevel de ondankbare taak om het geweld van Graceless te overtreffen. Gezien de moshpits die werden gebouwd is ze dat gelukt. En dat vind ik een prestatie. Ik moet wel bekennen dat ik moshpits tijdens een black metal optreden heel vreemd vind, maar het geeft wel aan dat een gedeelte van het publiek uit z’n dak gaat. Muzikaal was er niet veel om uit je dak voor te gaan. Dominator, de drummer, mag dan wel ooit in Dark Fun For All hebben gezeten, de boel was zo getriggerd dat het ook gewoon een drumcomputer kon zijn. Destructhor speelde de sterren van de hemel bij Zyklon en Morbid Angel, hier waren zijn gitaar partijen alleen een beetje te volgen met oordopjes in. Zonder die dopjes was het net alsof je naar een op hol geslagen grasmaaier luisterde. Van de brei was niets te maken.

SpiekerJozef had zichzelf aangesteld als zanger, de beste man was net een wandelend ijzerwarenhuis. Hij probeerde de zaal wel op te zwepen. Helaas vond men het nodig om een lading stroboscopen op standje terror te zetten waardoor ik buiten een praatje ging maken. Hierdoor miste ik het hoogtepunt, het ‘slachten’ van een lammetje. Het beestje werd schijnbaar vakkundig in stukken gereten. Later hoorde ik dat het om een zogenaamde ‘stageprop’ ging, nep dus. Op internet waren dagen later foto’s te zien van het lammetje, tja zelfs Stevie Wonder had kunnen zien dat het een soort teddybeer was. Het publiek heeft genoten, toch heb ik het gevoel dat Graceless en Nordjevel van plaats gewisseld hadden moeten worden. Maar ja, dat is mijn eigen mening.

En toen was het tijd voor de bezetenen! Possessed kwam het podium op. Alleen Jeff Becerra was er vanaf het begin bij, maar Jeff ís Possessed! Wat had hij een geweldige avond, had continu een glimlach van oor tot oor, gooide na een paar nummers z’n haar los en genoot zichtbaar van de respons van het publiek.

Er werd begonnen met ‘No More Room In Hell’, van het nieuwe “Revelations of Oblivion”. Het geluid was wederom hard maar ook weer ontzettend goed uitgebalanceerd. In het begin stonden de bekkens wel enorm hard en schel, maar na twee nummers was dit euvel verholpen. Jeff was vanavond goed bij stem, misschien kwam dat ook wel door de Red Bull die hij verslond. Van “Beyond The Gates” werd ‘Tribulation’ de zaal in geslingerd. Gevolgd door het sublieme ‘Demon’ van de nieuwe zilverling. Dit nummer doet me zo enorm denken aan Slayer en Testament. De zang van Jeff doet me hier erg aan die van Chuck Billy denken, voeg daar retestrakke Slayer riffs aan toe en je krijgt zo’n demonisch nummer. ‘Abandoned’, ook van het nieuwe album is ook een geweldig nummer. ‘Shadowcult’ werd ingeleid door Jeff met de woorden ‘dit nummer gaat over de echte heersers in de wereld’. De lichtshow verdient ook een vermelding, want die was super! Metallica of Slayer waren ook zeer tevreden geweest met deze lichtshow.

‘The Eyes of Horror’ van de gelijknamige EP uit 1987 werd van stal gehaald en de zaal ging plat. Vervolgens scandeerde diezelfde zaal luid ‘666!’ tijdens ‘Graven’, afkomstig van het laatste album. Hierna volgde ‘The Exorcist’, een waar kippenvelmoment, wat gaaf zeg. Natuurlijk kan ‘Death Metal’ ook niet ontbreken en er volgde een ware ontlading in het publiek. Hierna werd er nogmaals een nummer van “The Eyes Of Horror” gespeeld, namelijk ‘Swing of the Axe’. Wauw, kippenvelmomentje nummer twee. Na het sublieme, van “Seven Churches” afkomstige, ‘Burning in Hell’ was de koek op. Wat gaven de heren een geweldige show!

Deze avond was super, Graceless was geweldig, Nordjevel weerde zich kranig in dit death metal geweld en Possessed…… tja, wat moet ik nu nog zeggen? Één van de grondleggers van het death metal genre (vlak Death niet uit) die zelfs na tweeëndertig jaar nog steeds een relevante release uitbrengen (en één van de beste comebackplaten ooit), heeft hier in Enschede een ware triomftocht gevoerd. Dit was een gedenkwaardige avond en ik hoop dat Metropool (Enschede én Hengelo) dit soort avonden vaker krijgt. Ik kijk nu al uit naar het optreden van Moonspell en Rotting Christ in het najaar, dat kan ook zomaar zo’n avond worden.

Tekst: Frank Joustra
Foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Live report: Between the Buried and Me – Patronaat Haarlem, 19-09-2019

LiveReviewer

Live report: Steel Panther / Inglorious – 013 Tilburg, 13-10-2016

LiveReviewer

LIVEREPORT: HARD AND HEAVY 2012 @ LUCKY RIJSSEN

livereviewer
UA-17622028-3