Live report: Rhapsody of Fire / Avalanch / Thornbridge – Metropool Enschede, 28-02-2019

Live report: Rhapsody of Fire / Avalanch / Thornbridge – Metropool Enschede, 28-02-2019.

Rhapsody of Fire is bezig met hun “The Eight Mountain tour” naar aanleiding van het gelijknamige nieuwe album. Dit concert zou eigenlijk dinsdag plaatsvinden, maar de heren stonden in België, waar de politie de tourbus compleet op zijn kop heeft gezet en ze dus niet op tijd in Enschede konden zijn. Vandaag was eigenlijk een vrije dag, maar tof dat besloten is om dit optreden toch maar gelijk in te halen.

Thornbridge is een power metalband uit het Duitse Alzenau en die mag de avond aftrappen. Hoewel minder pakkend dan Hammerfall hoor ik duidelijk invloeden van deze band en ook Blind Guardian is terug te horen. Het nieuwe album “Theatrical Masterpiece” is pas uit en van dat album is het titelnummer de opener van de set. Het geheel komt een beetje statisch over, maar dat komt mede ook doordat zowel de tweede gitarist als de bassist beiden meezingen met de meeste nummers en dus achter de microfoon blijven staan. ‘The Dragon’s Reborn’ begint met een gitaarsolo en is een redelijk catchy nummer met een hoog meezinggehalte. Voor de rest overtuigt de band mij niet echt, mede ook door de in mijn ogen niet erg sterke zang.

Het Spaanse Avalanch gaat al een tijdje mee, maar toert voornamelijk in Latijns Amerika, maar dat is ook niet gek gezien het feit dat de nummers Spaanstalig zijn. Op gitarist Alex Rionda na is de band sinds 2016 ook compleet vernieuwd. Ik kende de band verder niet en tot mijn verbazing worden de nummers vanavond ook gewoon in het Engels gezongen. Het nummer ‘The Oracle’ van het laatste album “El Secreto” is er in zowel een Engelse als een Spaanse videoversie gemaakt en met dat nummer wordt ook begonnen. Het geheel komt een stuk overtuigender over dan de vorige band, met name ook door de podiumpresentatie. Zanger Israel Ramos is een charismatische frontman die regelmatig contact met het publiek zoekt. Drummer Mike Terrana (ex Masterplan, ex Axel Rudi Pell) is ook een markante verschijning met zijn gespierde lichaam en witgrijze hanenkam die vol energie zijn drumkit met vuurrode bekkens geselt. Bassist Dirk Schlächter is ook geen onbekende, die speelde meer dan twintig jaar in Gamma Ray. De toevoeging van keyboard geeft de muziek net weer een stukje voller geluid. De muziek is ook meer gestoeld op heavy metal dan power metal. Andere nummers die worden gebracht zijn onder andere ‘The Flower in the Ice’ en ‘The Alchemist’.

Rhapsody of Fire is een Italiaanse symfonische power metalband begonnen onder de naam Thundercross. Voor het uitbrengen van het eerste album was de naam inmiddels al veranderd naar Rhapsody. In juli 2006 werd de naam Rhapsody uitgebreid tot Rhapsody of Fire vanwege een rechtenconflict met betrekking tot het merk- en auteursrecht. In 2011 verlieten medeoprichter/gitarist Luca Turilli en bassist Patrice Guers de band om Luca Turilli’s Rhapsody op te richten. Sindsdien is de band op de vaste waarde en keyboardspeler Alex Staropoli na compleet vernieuwd.

De band komt op met het intro ‘In Principio’. Nieuwe zanger Giacomo Voli zoekt gelijk vanaf het begin contact met het publiek en deelt al de nodige handjes uit bij het eerste nummer ‘Distant Sky’. Wat we voorgeschoteld krijgen is ook voornamelijk nieuw werk en dat is ook niet geheel onlogisch met een band die in deze formatie nog niet zo lang bestaat. Van het nieuwe album “The Eight Mountain” worden acht van de twaalf nummers gespeeld: ‘Warrior Heart’, ‘Master of Peace’, ‘Rain of Fury’, ‘The Courage to Forgive’, ‘March Against the Tyrant’, ‘The Legend Goes On’ en ‘The Wind, The Rain and the Moon’. Die laatste is een ballad onder begeleiding van alleen keys met alleen op het laatst nog een gitaarpassage. Giacomo is goed bij stem en heeft naast zijn gewoonlijke cleane zang ook zo af en toe nog een soort van grunt paraat.

De klassieke invloeden komen van componisten zoals Vivaldi, Bach en Paganini en die komen uiteraard van keyboardspeler Alex die de basis legt voor de meeste nummers. Zonder dat zou het geheel wel heel basic en minder bombastisch zijn. Ook de oudere nummers worden niet vergeten zoals ‘The March of the Swordmaster’, ‘Holy Thunderforce’, ‘Emerald Sword’ en ‘Land of Immortals’. De meesten worden bewaard tot het laatst en die worden uiteraard luidkeels meegezongen door het publiek en met name door een klein clubje fanatieke, nog vrij jonge fans vooraan. Na circa anderhalf uur inclusief toegiften is het dan toch voorbij en mag iedereen, denk ik toch wel, tevreden huiswaarts.

Tekst en foto’s : Marcel Klaster

Related posts

Live report: Alcatraz Metal Festival Dag 2 – Kortrijk, 14-08-2016

LiveReviewer

ACCEPT + DAMNATIONS DAY – 7 OKTOBER 2014, TRIX Antwerpen

livereviewer

Live report: Korpse / Inquisitor / Abrupt Demise – Estrado, Harderwijk, 31-08-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3