Live Report: Sabaton / Accept / Twilight Force – Lotto Arena Antwerpen, 08-01-2017

Live Report: Sabaton / Accept / Twilight Force – Lotto Arena Antwerpen, 08-01-2017.

Voor het eerste concert van 2017 vertrok ik richting Antwerpen op zondagavond. Ik hield mijn hart al vast voor de lengte van de file die ik zou moeten trotseren. Om die aankomende pijn te verzachten stak ik een dijk van een live-album in de cd-speler: “Strangers in the Night” van UFO. De sfeer zat dus meteen goed met nummers als ‘Love to Love’, ‘Doctor, Doctor’ en ‘Lights Out’. Daarbij kwam nog dat ik geen meter file heb gehad onderweg. Ik kwam dus super goed geluimd aan te Antwerpen. Eens binnen werd het vlug duidelijk dat een zaal zoals Trix te klein was voor dit pakket. De zaal was toch redelijk gevuld.

twilightforceHoofdact Sabaton neemt maar liefst twee opwarmers mee bij deze ‘The Last Tour’. De openingsact, het Zweedse Twilight Force, zette meteen de toon met ‘Battle of Arcane Might’ dat eveneens hun enkele maanden oude tweede album “Heroes of Mighty Magic” op gang trok. De band dompelt ons volledig onder in de sfeer van de drakenwereld. Gestoken in hun speciale outfits lukt het hen gemakkelijk om het publiek mee te voeren in hun wereld. Een groot deel van het staand publiek zingt de teksten mee uit volle borst en de vuisten vliegen gewillig in de lucht. Met een tijdsduur van slechts 30 minuten kunnen deze kerels zes nummers brengen en die zijn vooral uit hun nieuwste album, maar de twee afsluiters bewezen dat hun debuut ook een niet te versmaden lekkernij is. Het geluid stond bij de start niet optimaal afgesteld, maar gaandeweg werd dit euvel toch opgelost en de band zal zeker en vast nieuwe zieltjes gewonnen hebben.

acceptNa een vlugge ombouw stond het metalinstituut Accept op het podium. Deze band moet ik uiteraard niet introduceren en de band schoot van wal met het krachtige ‘Stampede’ van hun laatste album “Blind Rage”. Wie Accept al live aan het werk zag, weet dat ze nooit ontgoochelen en dit elke keer een vette party is! De band weet het publiek te bespelen en vooral gitarist van het eerste uur Wolf Hoffmann is uiterst genietbaar! Maar ook bassist Peter Baltes beweegt op het podium als een jong veulen. Zanger Mark Tornillo heeft een krachtige, rauwe stem en brengt zowel de nieuwe als de oude nummers met evenveel overtuiging. Maar als de oude krakers van stal worden gehaald stijgt de temperatuur in de zaal letterlijk. Feestmakers als ‘Restless & Wild’, ‘Princess Of The Dawn’, ‘Fast As A Shark (heidi, heido,,,) en ‘Metal Heart’ worden luidkeels meegebruld en bij de verplichte afsluiter ‘Balls To The Wall’ hebben vele metalheads zich schor geschreeuwd (inclusief jullie dienaar). Accept bewees nog maar eens dat klassieke heavy metal heel populair blijft en zowel jong als oud dit meer dan smaken.

sabatonNa een iets langer ombouw maakte de zaal zich klaar voor de hoofdact Sabaton. De band staat in de metalwereld bekend voor zijn love it or hate it metal, maar de Zweden hebben een ongelooflijk trouwe fanclub opgebouwd de laatste 10 jaar. Meer dan de helft van de aanwezigen dragen met trots hun Sabaton shirt. Het concert start met Sabaton’s versie van de Status Quo hit ‘In The Army Now’. Als dit nummer uit de PA knalt zingt het overgrote deel van het publiek dit mee. Als de band onder leiding van Joakim Brodén het podium opkomt wordt het publiek uitzinnig en schreeuwt hun vreugde uit! Het oudje ‘Ghost Division’ is een trouwe opener en de band heeft er voor gezorgd dat het publiek ogen te kort heeft, want er wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van rookeffecten en vuurkanonnen. Tijdens ‘Sparta’ duiken plots vier in typisch Romeinse strijderskledij met speer en schild op het podium. De heren voegen een extra dimensie toe aan het nummer en zanger Joakim zet voor de die gelegenheid een grote strijdershelm op, om het thema nog kracht bij te zetten. Mr. Brodén doet zijn gekende moves op het podium met zijn inmiddels wereldberoemde podiumoutfit aan. Tussen het publiek kan je steeds lookalikes spotten of kerels met zijn kenmerkende haarsnit.

Ik moet bekennen dat ik persoonlijk tot de non-believers behoor, maar je kan niet ontkennen dat de band steeds een feestje weet te bouwen. Vele nummers zoals ‘Primo Victoria’ worden massaal meegezongen door het uitzinnige publiek. De Zweedse strijders wagen het zelfs om het nummer ‘The Final Solution’ in een akoestische bewerking te brengen. Dit viel duidelijk in de smaak van het publiek. Het geluid staat goed afgesteld en het staat zeker niet te hard. Alhoewel de zang van Joakim niet altijd even sterk in de mix zit. Sabaton biedt zijn fans steeds een totaalpakket aan van sterk meezingbare nummers, sterke visuele effecten en extra omkadering (podiumopbouw – gastfiguranten) en de fans genieten er met volle teugen aan.

Bij mijn rit naar huis luister ik wel verder naar die killer liveplaat van UFO en automobilisten die mij zagen rijden zullen me ongetwijfeld zien meebrullen hebben met ‘Rock Bottom’.

Tekst en foto’s : Rik Bauters