Live report: Schoonebeek Deathfest, 07-09-2019

Live report: Schoonebeek Deathfest, 07-09-2019.

Op 7 september 2019 werd de derde editie van het Schoonebeek Deathfest gehouden. De tweede maal op het terrein van de NAM, De Boo genaamd. Het festival is mooi aangelegd, wellicht een beetje groot. De beoogde 300 á 400 man die de organisatie wilde hebben zijn gekomen, maar door het grote terrein lijkt het een stuk rustiger. Een natje en droogje is goed verzorgd, de frituur pruttelde mooi en de Hertog Jan stroomde ook rijkelijk. Er stond ook een partytent voor het geval het ging regenen (en dat deed het af en toe), zodat iedereen lekker droog kon blijven. De stand van Raw Skull Recordz, die verantwoordelijk waren voor de line up, werd goed bezocht.

Om half twee mocht het Duitse Trail of Death het festival starten. En dat deden ze met verve! De lompe death metal werd genadeloos op ons afgevuurd. Er waren op dit moment een kleine honderd man aanwezig en die genoten van de obscure en occulte death metal. De zanger had zich uitgedost met een soort corpse paint waardoor je nog iets beter in het sfeertje kwam. Op een gegeven moment begon het nogal te regenen waardoor de meesten hun toevlucht zochten in de partytent.

De Duitsers van Supreme Carnage mochten in het zonnetje hun muziek op ons afvuren. Ook zij gingen lekker lomp tekeer en hadden wat gespietste props op het podium. Vooraf kreeg ik te horen dat de zanger af en toe gebruik maakte van het zogenaamde ‘inhaling’. Achteraf bleek dat de beste man af en toe gebruik maakte van grunting en dat hij feitelijk bijna continu aan het ‘inhalen’ was. Maar het gebodene klonk echt niet slecht, het werd een mooi OSDM feestje! Het mooie weer en het iets latere tijdstip zorgden ervoor dat er inmiddels ruim tweehonderd man aanwezig was.

Om kwart voor vier stormden de Finnen van Galvanizer het podium op. Een dag ervoor speelden ze nog op Killtown Death Fest in Denemarken. Ik was ook blij dat dat festival in Denemarken er niet voor zorgde dat er veel minder volk naar Schoonebeek kwam. Het toeschouwers aantal was inmiddels al gegroeid naar de beoogde driehonderd man. De grind/death werd lekker lomp en hard het veld op geslingerd. De drie man speelden op een zonovergoten terrein. De eerste moshpit kondigde zich aan. Op een gegeven moment trokken donkere wolken samen boven Schoonebeek en tegen het einde van het optreden brak de hel los. Of beter gezegd, de hemel trok los, de regen viel met bakken uit de lucht. Maar dat mocht de pret niet drukken, Galvanizer speelde het festival gewoon plat. Voor de gelegenheid hadden ze ook een speciaal Schoonebeek Deathfest shirt laten maken met jaknikkers erop. Voor degenen die nu denken huh? Schoonebeek ligt boven op een gasveld en de jaknikkers vind je bij wijze van spreken op elke straathoek.

Hierna mochten de heren én dame van het Italiaanse Ekpyrosis ons hun technische en snelle death metal laten horen. De zon scheen weer volop. De vele tempowisselingen en breaks zorgden ervoor dat het wel een drukke en stressvolle bedoening werd. Het geheel was ook af en toe onsamenhangend, alsof er verschillende nummers tegelijkertijd werden gespeeld. De drie heren met de gitaren en basgitaar rochelden ook alle drie door de microfoon. Waarom ze alle drie moesten brullen is me niet helemaal duidelijk omdat ze allen min of meer dezelfde putrochel ten gehore brachten. Maar ja, gezien de moshpits vonden de meesten Ekpyrosis gaaf.

De Duitsers van Slaughterday mochten om zes uur het podium betreden. Feitelijk gaat het hier om een tweemansband, ze bestaan uit twee kale en bebaarde mannen, een gitarist en zanger. De rest van de band is huurling, maar men is wel bezig om een vaste line up te krijgen. De OSDM staat als een huis. Dat ze de afgelopen jaren genoeg live ervaring hebben opgedaan is duidelijk te merken. Wel is het zo dat ik op vrijwel elk nummer ‘Evil Dead’ of ‘Zombie Ritual’ kon zingen. Het had een hoog Death gehalte en ook Autopsy klonk in zowat elk nummer door.

Om kwart over zeven liepen er nogmaals een stel Finnen het podium op, namelijk de heren van Decaying. Deze groovy death metal ging er in als zoete koek! Dit klonk echt gaaf. Ze hadden een super geluid en een vette show. De haren van de toeschouwers wapperden gedurende het hele optreden heftig heen en weer, voor zover men haar had. OSDM-fans zijn momenteel vaak zelf ook Old en de haargroei is dan meestal niet meer zoals twintig jaar geleden. Ik kan spreken uit ervaring.

Om half negen betreedt Neerlands trots DeadHead het podium. Daar waar de Kampenaren meestal voor thrashmetalband wordt uitgemaakt, krijgen ze vandaag de eer die hun toehoort. DeadHead is natuurlijk death metal, dat waren ze altijd al. Ik snap niet dat het thrash metal zou moeten zijn, ze spelen niet als Metallica, Anthrax of Slayer. Dat ze destijds in Enschede in het voorprogramma stonden van Slayer maakt ze niet opeens thrash metal. Net zo min dat Slayer death metal speelt omdat sommigen dat beweren, net zo achterlijk. Maar genoeg geluld nu, over naar een van de hoogtepunten van het festival! In het eerste nummer ruist, kraakt en piept de snaredrum af en toe, gelukkig is dat snel verholpen. De ruimte voor het podium is stampensvol en de band is goed op dreef. Voor het eerst komt de lichtshow goed uit de verf want de schemering is eindelijk ingevallen. ‘In Your Room’ wordt gespeeld, evenals het geniale ‘Unholy’ van “Dream Deceiver”. De oudjes laten ons mooi een poepie ruiken, wat een energiek optreden. ‘Kill Division’ passeert ook de revue. Op een gegeven moment vond een (volgens mij Duitse) fan het extreem belangrijk om te gaan stagediven. Van het podium over een twee meter diepe fotopitgracht en een hek landde hij wonder boven wonder ook nog enigszins goed in het publiek. De beste man was daarna dermate euforisch dat hij na afloop dacht op Obscene Extreme Fest te zijn. Hij liep het podium op met alleen een hoody aan en hupste rond met z’n pielemuisje en zei iets in de microfoon die niet aan stond. Dat kan ook gewoon allemaal.

Om tien voor tien stond Burial nogmaals op het podium. Vorig jaar had men een zegetocht op Schoonebeek Deathfest en dit jaar deed men dat nog eens dunnetjes over. Ook dit zijn, net als de heren van DeadHead, een stelletje oude knarren. Maar ook zij ragden als een malle. “Traumatized’ en hun allereerste nummer ‘Frigid Cold’ werden op ons afgevuurd. Waar je bij Slaughterday op veel nummers ‘Zombie Ritual’ kon zingen, kon je dat bij Burial ook. Maar hier kwam het omdat ze de betreffende cover van Death speelden. En dat deden ze met verve! Rai, mede organisator, Raw Skull platenbaas en Departed Souls brulboei zong aan het eind ook een moppie mee. Wat was dit weer een geweldig optreden van de Zeeuwen! Nu we het toch hebben over Departed Souls, volgend jaar op eenentwintig mei staat ons weer wat moois van de heren te wachten!

De Engelse bejaarden van Cancer kwamen om half twaalf ten tonele. ‘Cancer Fucking Cancer’ knalde door de speakers. De death metal versie van Venom is niet echt ‘my cup of tea’ om het lekker Engels te houden, maar ze speelden wel ijzersterk. ‘Into The Acid’ en ‘Die Die’ klonken als een huis. Ome Willem, de brulboei van Deathsquad, vond het knettersgaaf. Hij brulde alles van de heren mee. Cancer, kwam, zag en overwon. Normaliter niet iets om met een lach op je gezicht te beweren, maar het was gewoon een top optreden! Hun bandnaam heb ik niet verzonnen, dat hebben ze zelf met hun zieke geest bedacht.

Deze derde editie was weer een top-editie. Elk jaar wordt het weer gaver en gelukkig zijn er nog meer dan genoeg OSDM bands én fans om dit festival nog jarenlang te houden.

In 2020 wordt de vierde editie van Schoonbeek Deathfest gehouden, op vijf september. Ik denk dat er dan weer velen de bedevaartstocht naar Drenthe weer gaan maken. Tot dan!

Tekst: Frank Joustra