Live report: Shawn James / Copperhead County – Metropool Hengelo, 01-06-2019

Live report: Shawn James / Copperhead County – Metropool Hengelo, 01-06-2019.

Aftrappen mag vanavond Copperhead County, een band die nog niet zo lang bestaat en met hun eerste toer bezig is. De band maakt Southern Rock in de trend van Blackberry Smoke en The Outlaws. Zanger Corvin Silvester, tevens zanger bij Crowjane, heeft een lekkere rauwe stem voor dit genre en hij wisselt tijdens het optreden regelmatig van elektrische naar akoestische gitaar, maar ook zonder gitaar voelt hij zich op zijn gemak. Zelf loop ik niet erg warm voor dit soort bands, omdat ik vaak net wat pit mis in de optredens. Die pit mis ik hier ook wel een beetje, maar wat het voor mij goedmaakt is dat meerdere bandleden zingen, dan heb je me al snel te pakken. Het geheel klinkt wel lekker strak in het half uurtje dat ze krijgen.

Shawn James heb ik al meerdere keren gezien bij Atak in Enschede met zijn band The Shapeshifters, maar Shawn heeft er voor gekozen om ditmaal op toer te gaan met solomateriaal , maar wel onder begeleiding van een band. Met zijn mengeling van blues, folk en soul, gooit hij het over een iets gevoeligere boeg dan met The Shapeshifters, waar het muzikaal iets ruiger aan toe ging met invloeden van rock en metal. Het ruige randje in de muziek is dan wellicht niet aanwezig, maar in zijn stem uiteraard nog wel. Die soulvolle stem, mede gevormd door het zingen in een kerkkoor, houdt iedereen bij de les of het nu tijdens het zingen is of tijdens de verhalen tussen de nummers door. Zijn moeizame jeugd in Chicago geeft genoeg voer voor menig verhaal en/of nummer.

Veel nummers van het nieuwe album “The Dark & The Light” komen vanavond voorbij zoals ‘Orpheus’, ‘The Weak End’ en ‘Burn The Witch’, maar ook ‘Through The Valley’, geschreven door Shapeshifter lid Baker wordt gebracht als de band halverwege het podium verlaat en Shawn wat nummers solo doet. Uiteraard komt de band nog weer terug. Die band bestaat onder andere uit de Canadese broers Landon Franklin en Logan Gabert op gitaar en basgitaar, die ook de band Fever Feel hebben opgericht. De laatste nummers worden weer solo gebracht, waaronder de Bill Withers cover ‘Ain’t No Sunshine’ en afsluiter ‘The Number of the Beast’ van Iron Maiden die mee wordt gezongen door menig metalhead aanwezig. Met elk optreden stijgt het bezoekersaantal en de kleine zaal was dan ook goed gevuld en dat is voor dit soort muziek ook de juiste setting, hoewel Shawn zich voor een groter publiek ook zeker staande zou houden.

Tekst en foto’s: Marcel Klaster