Live report: Steel Panther / Inglorious – 013 Tilburg, 13-10-2016

Live report: Steel Panther / Inglorious – 013 Tilburg, 13-10-2016.

Shows van Steel Panther zijn altijd spraakmakend. Is het niet om de ontblote damesborsten in het publiek, dan is het wel vanwege de teksten want laten we eerlijk zijn… de teksten zijn niet echt vrouwvriendelijk te noemen.
Des te verbazender is het als blijkt dat ruwweg een kwart tot de helft van het publiek vrouw blijkt te zijn! Dat soort aantallen maak je niet vaak mee bij metalconcerten en al helemaal niet bij de hoofdact waarbij het enige onderwerp “sex and pussy” is.
In deze review zul je geen uitgebreide psychoanalyse over het hoe en waarom vinden, maar wél wat ondergetekende van Steel Panther en uiteraard Inglorious vond!

De zaal van 013 is nog niet voor de helft gevuld als ik binnenkom. Na wat bekenden gesproken te hebben en nieuwe mensen ontmoet te hebben, gaat strak op tijd het licht uit voor de support act Inglorious. Het is merkbaar dat de show gerund wordt door Amerikanen.

013_2016-10-13_20-03-34-0199_ingloriusDeze Engelse band uit Somerset speelt vandaag voor het laatst als support act bij Steel Panther en moeten zelfs met de trein van 3 uur onder het kanaal door! Wellicht is dat de reden om nog een keer goed te knallen, want Inglorious speelt een goeie set van bijna 45 minuten.
De stijl van Inglorious is hardrock met een lekker vet bluesrandje wat zeer gewaardeerd wordt door het publiek. Zelfs de jonge garde kan het goed waarderen en knikt er lustig op los.

Het is dan ook niet gek dat er een cover van Whitesnake’s ‘Fool For Your Loving’ voorbij komt, want in die categorie passen deze heren absoluut. De zaal doet lekker mee en is erg enthousiast voor deze band uit Somerset en ik moet zeggen dat die oude hardrock toch nog altijd erg goed klinkt!
Het nieuwe album is ook een aanrader. Ik begreep dat deze inmiddels uitverkocht was, maar gelukkig is het ook te streamen. Het is pure nostalgie, zonder oubollig te zijn.

In een krap halfuurtje is het podium van 013 omgebouwd (lees: de spullen van Inglorious afgebroken en afgevoerd) voor Steel Panther en strak op tijd begint de tune van deze Amerikanen. Wanneer Stix zijn zetel bestijgt achter de drums begint het publiek al te joelen.

013_2016-10-13_21-18-50-0086_steelpantherDe band trapt af met ‘Eyes Of A Panther’ en dat hakt er gelijk goed in! De zaal is tumultueus en het host en en deint van voor tot achter. Rondborstige dames hebben zich in uitdagende kledij op de voorste rijen geposteerd en de heren van Steel Panther kijken hun ogen uit. Er is veel suggestieve interactie met het publiek tijdens de nummers, wat op veel goedkeurend gegil van de dames op de voorste rijen kan rekenen. Vooral de stotende heupbewegingen en het aflikken van vingers wordt bijzonder gewaardeerd.
Ik zie ook diverse bordjes met uitdagende teksten die worden opgehouden voor de band en ik geloof dat zelfs Michael Starr van sommigen nog rode oortjes kreeg.

013_2016-10-13_21-20-22-0548_steelpantherDe eerste 4 à 5 nummers worden in redelijke vaart gespeeld, maar na het voorstellen van de band en de uitgebreide en indrukwekkende gitaarsolo van Satchel (die ook nog tijdens het soleren drum speelt en een flink aantal bekende metal nummers in zijn solo verwerkt) wordt de ruimte tussen de nummers langer en komt aan de dubbelzinnige praat soms geen einde. Wellicht is het mijn leeftijd en/of dat ik niet de doelgroep ben, maar door de lengte wordt het vaak flauw en gezocht en klinkt het ingestudeerd.
Maar als de instrumenten weer worden opgepakt, is het gepraat weer gauw vergeten en rockt het weer als een klok!

013_2016-10-13_21-19-14-0491_steelpantherUiteraard wordt een meisje uit het publiek gekozen om op het podium toegezongen door alle leden van de band, wat wel weer vrij hilarisch is. Wanneer het tijd is voor ’17 Girls In A Row’, worden alle dames die willen op het podium uitgenodigd. Uiteraard is dat niet tegen dovemansoren gezegd en zo’n 40 à 50 dames beklimmen het podium en een aantal laten hun meest hitsige moves zien. De bandleden worden daarbij niet zelden als “grind and bump”-object gebruikt… met de nadruk op grind.
Micheal Starr en Lexxi Foxx zijn duidelijk favoriet; Michael word half aangerand en geniet daar zichtbaar van. Wanneer hem orale diensten worden aangeboden op het podium, schijnt er toch enige verlegenheid zichtbaar te zijn bij Michael. Lexxi is vooral in trek voor selfies, waar hij uitgebreid en omstandig aan meewerkt.

Het laatste nummer van de reguliere set is ‘Death To All But Metal’ en deze knalt weer als vanouds. Na een korte pauze en veel “we want more” worden nog ‘Fat Girl’ en ‘Party All Day’ gespeeld als toegift en dan is het werkelijk over.

Conclusie:
Ten eerste moet mij van het hart, dat het geluid in 013 echt fenomenaal was! Het geluid was goed gedefinieerd en niet onbenullig hard.

Inglorious was een lekkere opwarmer voor de avond en heeft mij verrast met een erg goede set. Ze hebben de weg gevonden naar mijn Spotify playlist en heb ik hun nieuwe album al een paar keer geluisterd.

Steel Panther is een bijzondere buitencategorie voor wat betreft muziek en onderwerpen. Het is meer een show dan een concert en je houdt er van of je haat het en ik hou er van. Het is een geweldige, weliswaar volledig over de top, parodie op de hairmetal bands uit de jaren 80, maar je merkt wel dat het echte artiesten zijn.
Persoonlijk mogen ze van mij minder praten tussendoor en wat meer nummers spelen, maar ik denk dat ruwweg een kwart tot de helft van 013 het niet met mij eens zal zijn.

Kortom een super avondje metal!

Tekst en foto’s; Marc van Kollenburg

Related posts

Live- Report: Ensiferum – Amoral – Profane Omen @ Metropool Hengelo Edit!

livereviewer

Live report: Lomp Lawaai: Putrefied Corpse / Dauthuz / MenschWalsch – Jack’s Musicbar Zwolle, 19-05-2018

livereviewer

Live report: Netherlands Deathfest – 013 Tilburg, 05-05-2019

LiveReviewer
UA-17622028-3