Live report: Testament / Distillator – Lucky Rijssen, 04-08-2016

Live report: Testament / Distillator – Lucky Rijssen, 04-08-2016.

13901757_10153667909826109_433378321_oRijssen is al jaren een goede plek voor Metalheads. Niet alleen de christelijke moraalridders trekken daar ten strijde. Nee in discotheek Lucky worden tegenwoordig met regelmaat metalevenementen georganiseerd. Als je naar de namen kijkt die langskomen doen ze het zeker niet verkeerd. Vandaag staat niemand minder dan Testament op de bill.

Nadat hun laatste optreden in ons kikkerlandje met een stroomstoring en daarom met een paar nummers klaar was op een intiem podium ( Dokk’em Open Air) , ben ik wel weer toe aan een volwaardige show. Bij aankomst zit de sfeer er al goed in en een olijke Chuck laat enthousiast zijn nieuwe nummers alvast horen aan Angel. Als we haar mogen geloven zal het eind oktober knallen worden met de nieuwe langspeler.

20160804_MK_Distillator00010Even geduld nog. Eerst even naar de thrashtitanen der lage landen als voorprogramma. Distillator staat vanavond weer op de planken. Deze jonge honden maken de afgelopen twee jaar grote sprongen. Ze hebben onder meer op de planken gestaan bij Anthrax en stonden afgelopen weekend ook nog te schitteren op Stonehenge. Vanavond in Lucky kost het de band iets meer moeite om bijval te vinden van het publiek. Wellicht komt dit mede door het geluid. De vocalen komen niet goed naar voren deze avond en dat is met het ietwat unieke stemgeluid toch wel een gemis. Voor de rest is het een show zoals we van Distillator gewend zijn. Hard, lomp en passievol. Het bljft vooral een genot om naar het spel van de manikale drummer te kijken. Heerlijk oude school thrash. Op het eind krijgen de mannen terecht toch nog een moshpitje.

20160804_MK_Testament00009De zaal is goed gevuld als Testament begint met hun show. De band begint meteen met het magistrale ‘Over the Wall’ en gelukkig is Chuck zijn stem volop aanwezig in de mix. De zaal gaat meteen in beweging en de mannen van Testament hebben meteen een big smile van oor tot oor. Het valt op hoeveel lol deze mannen na 30 jaar nog hebben samen. Waar menig band inkakt en alleen maar centen binnen staat te harken, staat er hier in contrast een band die nog even strijdlustig is als 30 jaar geleden op Dynamo. Met een bestaan van meer dan 30 jaar heb je genoeg in je playlist zitten om uit te kiezen. Ze hebben een mooie evenwichtige keuze gedaan uit meerdere albums.
Het valt op dat hun laatste plaat ook flink vertegenwoordigd is en het goed doet bij het publiek. “Dark Roots of Earth” was dan ook een magistrale plaat en nummers zoals ‘Rise Up’, ‘Native Blood’ en ‘Dark Roots of Earth’ gaan erin als zoete koek bij het publiek wat vanavond nog best tekeer gaat. 20160804_MK_Testament00023Hoogtepunt blijft voor mij toch altijd de classick ‘Into the Pit’. Daar wordt gretig gehoor aangegeven. De security was vlug vanavond met het pakken van een enkeling die graag een duikvlucht in de moshpit wil maken vanaf het podium. Wat mij betreft hadden ze de beste man gewoon een flinke duik moeten laten nemen. Maar goed na wat stagedive incidenten de afgelopen jaren in metalland begrijp ik waar het beleid vandaan komt. Het feestje wordt er in ieder geval niet minder op. Als het einde van de show nadert, zijn de nekspieren van het publiek weer flink getraind. ‘Transformation of Damnation’ wordt nog of even als extraatje eruit geknald nadat Chuck aan zijn bandleden vraagt of het publiek “special“ genoeg is om nog wat voor hun kiezen te krijgen.

Alles klopte aan deze avond. Goede locatie, goed geluid, een enthousiast publiek en vooral een Testament die liet horen en zien tot de grootheden van de thrash te behoren. De andere bands mogen dit jaar flink hun best doen om deze show te overtreffen. Op naar oktober zodat we weer kunnen genieten van wat nieuwe songs.

Setlist:
1. Over the Wall
2. Rise Up
3. The Preacher
4. The Haunting
5. More Than Meets the Eye
6. Practice What You Preach
7. The New Order
8. Dark Roots of Earth
9. Into the Pit
10. D.N.R. (Do Not Resuscitate)
11. 3 Days in Darkness
12. Native Blood
13. Disciples of the Watch
14. Alone in the Dark
15. The Formation of Damnation

Tekst : Ronald van de Baan
Foto’s: Marcel Klaster

Related posts

Live report: Soen / A Liquid Landscape / Hillsphere – Baroeg Rotterdam, 07-10-2018

LiveReviewer

Live report: Vader / Entombed A.D. / Inferum / Hellavista – Gigant Apeldoorn, 07-11-2018

livereviewer

Live report: FortaRock Dag 1 – Goffertpark Nijmegen, 04-06-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3