LORDI, DIRTY PASSION, HOLLYWOOD GROUPIES – DE KREUN KORTRIJK , 11 MAART 2015

Lordi + Dirty Passion + Hollywood Groupies – De Kreun, Kortrijk, 11 MAART 2015

Alcatraz Music is niet alleen de uitgever van Rock Tribune magazine en de organisator van het jaarlijkse Alcatraz metal Festival, maar zet geregeld een clubshow op de kaart. Vaste plaats voor zo’n clubshow is de gezellige club De Kreun in Kortrijk.

In de zaal staan bands van verschillende ‘pluimage’ geprogrammeerd en deze keer wordt de kaart van de shock- en horrorrock getrokken met LORDI.

Lordi fishBij onze aankomst in de zaal valt het op dat de eerste 8 tot 10 rijen voor het podium al ingenomen zijn door de ‘die-hard’ Lordi-fans. We stellen ons aan de zijkant van het podium op om toch nog een plaatje te kunnen schieten van de opener van vanavond. Het Italiaanse Hollywood Groupies ontstond in 2006 door zangeres Foxy en gitariste Kelly. De band brengt een mengeling van rock, punk en metal. In 2010 brachten ze hun debuut op de markt en op het einde van 2014 verscheen er een EP. De beide dames gebruiken de weinige plaats die op het podium rest maximaal en warmen de zaal met redelijk succes op. Bij mezelf doet hun muziek me echter weinig, maar dat zal aan mijn minder uitgebreide genreliefde liggen veronderstel ik. Het publiek kon dit duidelijk wel smaken en geleidelijk aan nemen de reacties ook toe.

DirtyPassion-13Tweede band op het podium zijn de Zweden van Dirty Passion uit Malmö, Zweden. Deze eveneens energieke bende weet onmiddellijk mijn interesse te pakken te krijgen. Dit kwartet brengt melodieuze rock met veel sleaze-invloeden en de bij het genre passende ‘attitude’. De boomlange gitarist Christopher Olsson gooit lustig geweldige riffs en akkoorden in de zaal. Met zijn lange blonde haren en houding doet hij me denken aan Zakk Wylde toen die nog bij Ozzy in de band zat. Ook de podiumprestatie van bassist Nasty Laine heeft een hoog ‘attitude’ gehalte en zorgt voor de inleiding van een aantal songs. Zanger/gitarist Kriss Svensson zorgt met zijn eerder hoog stemgeluid voor een mooi contrast met de geregeld gierende gitaar. Drummer Markus Winberg voorziet dit alles van een stevige beat. Ik ben niet vertrouwd met hun materiaal, maar nummers zoals “Daughter Of The Reaper” en “Bitch” gaan er bij mij en de inmiddels talrijk aanwezige bezoekers in als zoete broodjes. Ik heb ruimschoots genoten van dit sleazy feestje en de Zweden hebben de zaal alvast perfect opgewarmd voor de headliner van deze avond.

Lordi2015-03De goed volgelopen zaal kwam uiteindelijk om te genieten van het Finse Lordi. Wat velen (niet Lordi-fans) niet weten, is dat de band voor ze Europa verrasten door het Eurosongfestival te winnen met “Hard Rock Hallelujah” al twee albums hadden uitgebracht. De tot schepsels verklede bandleden starten de show met het nummer “Nailed By The Hammer Of Frankenstein” van het nieuwste album “Scare Force One”. Het publiek laat onmiddellijk zijn enthousiasme blijken en Mr. Lordi geniet van dit feit! De nadruk wordt grotendeels op het nieuwe album gelegd en dat is op zijn minst gedurfd te noemen. Vele bands teren tegenwoordig op hun grootste succesnummers.
Maar niemand kan klagen over de setlist, want alle albums worden met minstens één nummer vertegenwoordigd. Naast het hoge meezinggehalte van de nummers is het showelement een belangrijk aspect van een Lordi-show. Zo krijgt het publiek een confettidouche en wordt een emmer met lichaamsdelen op het podium gebracht. De band draait niet alleen om Mr. Lordi, want elk ander bandlid krijgt zijn solomoment. De keyboardsolo van Hella komt eerst voorbij met de nodige visuele hulp van extra podiumgasten. Daarna doet drummer Mana zijn goochelact met een schedel. Tijdens “Hell Sent In The Clowns” duiken zelfs een paar clowns op het podium! Tijdens de act van bassist OX wordt een ongelukkige man levend opengereten en vallen de ingewanden op het podium. Lordi zelf dissecteert op een niet vakkundige wijze een opgegraven lijk en later stormt hij nog het podium op met een rookproducerende cirkelzaag!

Lordi2015-25De gitarist Amen brengt zijn solo “Amen’s Lament To Ra II” als tot farao verklede mummie. Hij doet me op die manier denken aan Eddie op de hoes van Iron Maiden’s “Powerslave”.  Ikzelf geniet met volle teugen van het hardere “The Riff” en de zaal zingt vrolijk en volmondig “Fuck you, asshole” tijdens het aanstekelijke “Sincerely With Love”. Het oudje “Devil Is A Loser” sluit het eerste deel passend af. Na een korte pauze volgt het titelnummer van het laatste album voorbij en als laatste brengt de band hun eerste single “Would You Love A Monsterman” in een stomende versie.

Lordi heeft me opnieuw blij gemaakt en staat voor eenvoudige, maar enorm aanstekelijke nummers die gebracht worden met een mooi uitgewerkt horrorknipoogje! Nog een pluim voor de muzikanten en Mr. Lordi zelf om bij deze warme temperaturen in de zaal anderhalf uur flink te keer te gaan op het podium, wetende dat ze allen in een bijna volledig bedekkend kostuum zijn gestoken.

Een concert van Lordi is steeds een visueel aantrekkelijk schouwspel en maakt ons duidelijk dat een concert beleven eerst en vooral een leuke tijd hebben is. Daarin zijn ze met grootste onderscheiding geslaagd!

Tekst en foto’s: Rik Bauters

Related posts

Alestorm @ Doornroosje Nijmegen

livereviewer

Live report: Spell / The Dutch Duke – dB’s Utrecht, 12-03-2018

LiveReviewer

The Lucifer Principle en Sepultura @ Gigant Apeldoorn

livereviewer
UA-17622028-3