LORDI – TO BEAST OR NOT TO BEAST – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

LORDI – TO BEAST OR NOT TO BEAST – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

Lordi ontstond in 1992 als een soort van eenmansband van Mr. Lordi. In 1994 werden de monster maskers en kostuums geïntroduceerd. Na een decennium van demo’s sturen naar platenlabels tekende de band een deal bij BMG Finland. Hun eerste single “Would You Like A Monsterman” en hun debuut “Get Heavy” zagen het daglicht nog datzelfde jaar. Maar Lordi werd natuurlijk wereldberoemd toen ze met “Hard Rock Hallelujah” het Eurovisie songfestival wonnen in 2006. Hun derde album “The Arockalypse” verkocht als zoete broodjes. In Finland werd zelfs een marktplaats omgedoopt tot ‘Lordi Square’. Nu brengen de Finse monsters met “To Beast Or Not To Beast” hun zesde langspeler uit.

 

Lordi is:

Mr. Lordi – zang
Amen – gitaar
Ox – bas
Heila – toetsen
Mana – drums

TO BEAST OR NOT TO BEAST

Een schrikaanjagende schreeuw opent deze plaat en die wordt meteen gevolgd door aanstormende riffs en duidelijk aanwezige toetsen. Het refrein kent een lekker hakkende riff en de meerstemmige vocalen zorgen voor een mooi contrast met de ‘uit het graf’ stem van Mr. Lordi. “I Luv Ugly” start met spooky geluiden uit een goedkope horrorfilm, maar nadien ontpopt zich een lekker beukende track met gitaarwerk dat verwijst naar de jaren 80 metal. “The Riff” bevat de uiterst geslaagde combinatie van catchy toetsen en ja een eenvoudig riffje! Dat de heren een gevoel voor humor hebben valt al af te leiden uit de albumtitel. Maar ik bespeur toch ook een leuke verwijzing naar smoeltrekker Ace Ventura (vertolkt door Jim Carrey) met het zinnetje: “Well allrighty then!”. “Something Wicked This Way Comes” kent een veel trager tempo. Mr. Lordi laat hier wel een extra horror strot horen. “I’m The Best” kan gezien worden als een echte metal track. De toetsen zorgen ervoor dat de instrumentale stukken lekker vet klinken. Het refrein is een puur meebrulmoment.

“Horrifiction” start hilarisch met een kinderstemmetje dat steeds “I’m gonna kill you” herhaald. De band weet de toetsen altijd op een unieke wijze te versmelten met de gitaren. Dit wordt vooral duidelijk in het komische “Happy New Fear”. Die zelfde toetsen roepen ook de geest op van enkele horrorfilms. Het handengeklap in het nummer is ook een leuke vondst. Het einde is met zijn orgel geluid een puur ‘Frankenstein’ moment. “Schizo Doll” lijkt wel geïnspireerd op de ‘Chucky’ films met het poppenintro. Die gekke stemmetjes komen in de break nog eens aan het woord. Ik schreef hier al dat de muziek van Lordi een grote dosis humor bevat en dit wordt wel heel duidelijk uit bepaalde stukken tekst en in “Candy For The Cannibal” wordt het refrein al stotterend gezongen. De kroon wordt echter gespannen in het laatste nummer met de zin: “Fuck you asshole, sincerely with love!”. Als einde van het album werd geopteerd om een eerbetoon te doen aan de in 2012 overleden drummer Otus. Het album kent dus met een live opvoering van een drumsolo een ietwat raar einde.

Conclusie:
Lordi staat op de eerste plaats voor een grote dosis fun. De outfits alleen al zijn uniek. Hun muziek kent veel humor. De songstructuren zijn eenvoudig en dus niet baanbrekend of grensverleggend. Maar toch weet Lordi mij te raken door het leuke versterkende effect die de toetsen hebben op het gitaargeluid. De productie van Michael Wagener klinkt ook als een klok. Als je houdt van een potje eenvoudig klinkende rock-metal met duidelijk aanwezige toetsen kun je hier een leuk tijdverdrijf in zien. Fans van horror hebben alvast een streepje voor! Ik ga de band binnenkort live aan het werk zien en ben benieuwd hoe ik dat zal ervaren.

Score: 3 out of 5

 Tracklist:

 1. We’re Not Bad For The Kids (We’re Worse)
 2. I Luv Ugly
 3. The Riff
 4. Something Wicked This Way Comes
 5. I’m The Best
 6. Horrifiction
 7. Happy New Year
 8. Schizo Doll
 9. Candy For The Cannibal
 10. Sincerely With Love
 11. SCG6: Otus Butcher Clinic

Links:

www.lordi.fi
www.afm-records.de
www.rockinc.nl/

Tekst Rik Bauters