Luistersessie: Martyr – Planet Metalhead – Pt78 Records – Release: 24-02-2022

Luistersessie: Martyr – Planet Metalhead – Pt78 Records – Release: 24-02-2022.

Ik kreeg via gitarist Rick van het Nederlandse Martyr de vraag of ik de luistersessie van het nieuwe album wou bijwonen. Natuurlijk zou dit via het wereldwijde web gaan, gezien de huidige Covid situatie. In een ver verleden (we spreken het jaar 1984) raakte ik gefascineerd door hun track ‘Snow and Fire’ dat op de verzamelaar ‘Dutch Steel’ stond. Toen een jaartje later hun debuut ‘For The Universe’ verscheen werd ik volledig ingepalmd door hun ‘Speed of Samurai’. Hun laatste wapenfeit ‘You Are Next’ dateert echter al van zes jaar terug (als je het live album van 2019 niet meerekent). Ik was dus wel benieuwd hoe de band nu klonk, want toegegeven door de pandemie en het gebrek aan liveshows de laatste twee jaar was ik de band wat uit het oog verloren.

De luistersessie verliep via Zoom en verliep zonder problemen (afgezien van wat streaming onderbrekingen, wat normaal is bij zo’n meeting). We kregen alle nummers afzonderlijk te horen. Deze werden ingeleid door Rick Bouwman of drummer Rick Falcon. Zo kwamen we te weten dat de nummers eigenlijk nog niet gerepeteerd werden. Het opnameproces verliep volledig digitaal. Iedereen nam zijn stukken op en die werden dan naar Rick Falcon gestuurd die alle stukken dan samenbracht. Het resultaat werd dan weer met de verschillende leden gedeeld. Bij opmerkingen werd daar dan rekening mee gehouden en eventueel opnieuw gemixt. Zo is dit album toch nog als een ‘groepswerk’ tot stand gekomen.

Maar wat met de gehoorde nummers? Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Dit is het beste album dat Martyr ooit heeft gemaakt. Met een titel als ‘Planet Metalhead’ verwacht je natuurlijk metal in overvloed. Dat is nu juist het fijne aan dit album. Ik hoor van alles voorbijkomen: stukjes piano, hoge uithalen van zanger Rop, strakke gitaren die toch melodieus klinken, beukende drums, diepe baslijnen. Als invloeden hoor ik raakpunten met Raven, Judas Priest, Savage Grace, Crimson Glory, Dio, Iron Maiden en dergelijke.

Op het gebied van teksten is er ook een grote variatie, maar deze maal grijpen ze terug naar de klassieke thema’s van de eensgezindheid van de metalheads, heksen, de ‘She Devil’. Er staat zelfs een heuse ballade op. Ik ga hier nog niet alles verklappen, maar ik kan je al zeggen dat zanger Rop hier een meer dan puike prestatie neerzet en de nummers stuk voor stuk geslaagd zijn. Ik kreeg pas de digitale promo van het album binnen en een uitgebreide review kan je hier vinden binnen een paar weken. Daar zal ik dieper ingaan op de verschillende nummers.

Tekst: Rik Bauters

Related posts

FINSTERFORST – RASTLOS – NAPALM RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Izegrim announce new album title and tracklisting.

LiveReviewer

Amon Amarth lanceert 1e single van Beserker!

livereviewer
UA-17622028-3