Madness – Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da – Cooking Vinyl – Out Now

Madness  – Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da – Cooking Vinyl – Out Now

Samen met the Specials, waren Madness één van de toonaangevende bands van het ska revival . Zij begonnen hun loopbaan eind jaren 70, begin jaren 80.  Door de jaren heen vertakt Madness het handelsmerk “nutty sound” ook naar soul en Britse pop. Hoewel de band erin is geslaagd een hit te hebben in Amerika in 1983, blijven zij een Brits fenomeen. Het beïnvloeden van verscheidene opeenvolgende generaties van muzikanten blijft een feit.  Madness is nog steeds één van de meest geliefde groepen uit de jaren ’80.


Madness is
:
Mike Barson – Keyboard / Vocals
Chris Foreman – Guitar
Lee Thompson – Saxophone / Vocals
John Hasler – Drums
Cathal Smyth – Bass Guitar

 

Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da
De toon is meteen gezet; “Qui Qui, Si Si, Ja Ja, Da Da”, en we hebben een sing-a-long die uren later nog door het hoofd blijft galmen. De vrolijkheid straalt er vanaf. Het orgel kleurt het nummer op een prachtige wijze. Madness weet zelfs liederen over de grootste tragedies des levens nog een prettige nasmaak te geven. Afwisseling tussen bijv. Caribische klanken en dat speelse orgel geven een leuke tint aan de muziek. Er wordt van alles uit de kast gehaald. Tijdens “La Luna” komen er dan ook nog even blazers aan te pas. Het nummer wordt geleid onder een opzwepend “salsa” ritme. Voor de liefhebber kunnen de voetjes zeker voldoende van de vloer.
“Kitchen Floor” heeft daarentegen weer een hoog ska gehalte. En is daarmee heel herkenbaar voor de sound van Madness. Wonderlijk waar een keukenvloer al niet goed voor is. De lyrics van “Misery” zijn dan weer erg pakkend en grappig. “Misery loves company, let’s rock, the wise man said. Het lijken allemaal rijmpjes uit de oude doos die Madness heet. Dit is wel een uitspringende kwaliteit van de band.  “Death Of A Rude Boy” biedt afwisseling in de vorm van een gast rapper. Daar blijkt dat Madness zeker met zijn tijd mee gaat. De eerste drie  nummers vallen het meeste op. Bij allen wordt er net een andere draai gegeven aan het thema. Dit mogen ze dan ook vaker doen.

Conclusie
Madness heeft voldoende capaciteiten om van deze langspeler een feestje te maken. Bijna elk nummer is even opzwepend. De sneltrein dendert maar door en door. Sterker nog, de luisteraar krijgt nauwelijks tijd om even op adem te komen. De muziek is druk, en heeft op een enkel nummer na, een wat eenduidige klank in het geheel. Hoe creatief de band ook is, de ritmes zijn teveel van hetzelfde. Hierdoor gaat het enigszins vervelen. Er is duidelijk te horen dat deze band ervaren en creatief is. Maar er wordt teveel voortgeborduurd op hetzelfde. Leuk voor de nieuwkomer, maar een tikkeltje saai voor de oude bekende.
Beoordeling op schaal 1 tot 5: 3,5 

 

Tracklist

1. My Girl 2

2. Never Knew Your Name

3. La Luna

4. How Can I Tell You

5. Kitchen Floor

6. Misery

7.Leon

8. Circus Freaks

9. So Alive

10. Small World

11. Death Of A Rude Boy

12. Powder Blue

13. Black And Blue

14. My Girl 2

Links
http://blog.madness.co.uk/

Geschreven door Taggi Eenstroom

 

Related posts

Epica – The Quantum Enigma – Nuclear Blast– Release 02-05-2014

livereviewer

Children Of Bodom komt naar de 013 Tilburg

livereviewer

ED KOWALSZYK – THE FLOOD AND THE MERCY – SOUL WHISPER RECORDS/V2 RECORDS – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3