MAIDEN UNITED @ BEATNIK – BEERSE

MAIDEN UNITED – 8 september BEATNIK, BEERSE

Het eerste album van Maiden United was voor mijzelf een openbaring. De Iron Maiden klassiekers kregen een ongewone, maar geweldige bewerking van Joey Bruers en Ruud Jolie. Ik zag de band twee maal aan het werk ter promotie van hun eerste album “Mind The Acoustic Pieces”. In het najaar van 2012 brachten ze met “Across The Seventh Sea” daar een voortreffelijk vervolg op. Ik had de band echter nog niet aan het werk gezien sinds de release van die tweede schijf. Ik wou dus absoluut de band nogmaals aan het werk zien en het concert dat gepland stond in de Beatnik te Beerse leek me de gepaste locatie.

Door een drukke persoonlijke agenda heb ik voorprogramma WINTER IN EDEN gemist, want ik kwam slechts enkele minuten aan voor de heren van het verenigde Maiden het podium beklommen. De Beatnik is een cafeetje dat geregeld een band laat aantreden. Ik stelde mij op net voor het kleine podium met de camera in aanslag. De band startte dit feestje met “Flight Of Icarus”. De muzikale omlijsting van de meeste songs wijkt enorm af van de originele versies. Maar de teksten van dergelijke nummers zijn bij elke aanwezige metalhead opgeslagen in hun geheugen en worden dus ook massaal meegebruld. Huub van Loon neemt voortaan plaats achter de toetsen en drummer Stef Broks van Textures vinden we terug achter de drumkit. Maar het is toch vooral Damian die de show steelt met zijn boomlange figuur en zijn voortreffelijke frontman capaciteiten. De man weet het publiek te bewerken zoals boetseerklei.

Bij de aanvang van dit concertje werden nummers van beide platen afgewisseld. Maar na verloop van tijd werd de nadruk op hun laatste meesterwerkje gelegd. Enkel het nummer “Prowler” ontbrak. We kregen zelfs een nieuw nummer voorgeschoteld. De eer viel te beurt aan één van mijn favoriete nummers uit de Paul Di’Anno periode: “Remember Tomorrow”. Tussen de nummers door zorgde Damian voor verscheidene lachsalvo’s door zijn typische humor. Hij liet ook zijn oog vallen op een lieftallige verschijning die langs het podium liep en begeleidde deze dame naar de toog. De reactie van Damian hierop was: “Hey guys, I’m a healthy man, you know!”. Tijdens de vocale intro van het nummer “Revelations” werd nog eens duidelijk dat de man wel degelijk over een geweldige strot beschikt. Dat was puur kippenvel, zeg! Wat ook opviel was de vreugde die de overige bandleden hadden tijdens het spelen. Ze genieten duidelijk van de massale reactie van het publiek en de grappen en grollen van Damian. Drummer Stef Broks en toetsenist Huub begonnen spontaan exotische ritmes en geluiden te maken en zelfs Ruud Jolie liet zich verleiden door het geproduceerde ritme.

Na een korte pauze maakte Damian het publiek warm voor een stagedive. Zijn oproep werd eerst getest door een overenthousiaste toeschouwer en daarna stortte Damian zich na kleine aanloop op het publiek. De ‘gekke’ zanger werd uiteraard volledig opgevangen. Ik hoef je eigenlijk niet te vertellen dat de sfeer in de Beatnik meer dan goed was. Damian had tijdens de nummers geregeld tussen het publiek vertoefd om een bereidwillige te laten meezingen. Dit meezingfeestje kreeg zijn hoogtepunt met een uitgesponnen versie van “The Evil That Men Do”.

De summiere belichting in het café en het gebrek aan bewegingsruimte maakte het een hele klus om dit fotografisch vast te leggen. Maar bij Maiden United gaat het vooral over het samenhorigheidsgevoel, die de nummers opwekken tijdens de vele meezingmomenten en de spelvreugde van de bandleden, met stand-up comedian Damian in een glansrol natuurlijk.

Een beetje schor gezongen en met pijnlijke kaken van het lachen verlieten we de Beatnik na bijna twee uur akoestische Iron Maiden klassiekers te hebben gehoord. Ik verlang nu al naar de toer die zal volgen op hun derde album.

 

TEKST EN FOTOGRAFIE RIK BAUTERS

Related posts

Report: Rob Zombie live @Tivoli Vreedenburg

livereviewer

Live report: Nargaroth / Noctem / Conceived By Hate / Faanefjell – Gigant Apeldoorn, 19-03-2016

LiveReviewer

Live report: Distillator / Space Chaser / Grown Cold – Metropool Hengelo, 18-05-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3