MARTIRIA – R-EVOLUTION – ROCKSECTOR RECORDS – Out Now

MARTIRIA – R-EVOLUTION – ROCKSECTOR RECORDS

 

Martiria komt uit Rome en werd al in 1987 opgericht. Hun initiële geluid was sterk op doom metal geënt. Na jaren van uitstel en persoonlijke projecten van de bandleden kwam hun debuut eindelijk uit in 2002. Daarna volgden nog vier albums waarvan “Roma S.P.Q.R.” in 2012 het laatste was. In 2013 werd de huidige line-up vastgelegd en begon men aan nieuw materiaal te werken. Het resultaat daarvan werd gegoten in dit nieuwe album “R-evolution”.

Martiria is:

Andy Menaritar & keyboards
Flavio Cosma – vocals
Derek Maniscalco – bass
Vinny Appice – drums
Marco R. Capelli – lyrics

R-EVOLUTION
406735.300Een Savatage riff opent dit album en meteen valt de krachtige productie op! Flavio’s zang is zeer goed! De man etaleert power en weet toch massa’s gevoel in zijn zang te leggen. “King of Shadows” wordt verder gekenmerkt door strakke riffs en flitsende solo’s. “Steam Power” kent een uiterst gevoelige vocale intro met ondersteuning van akoestische gitaren en lichte orkestratie. Na een dikke minuut worden we van onze stoel (of zetel) geblazen door pure 80’s geïnspireerde metal met grootse zang. Afwisseling is troef hier, want “Southern Seas” is een veel tragere song en bevat tonnen aan gevoel. Vooral de zangprestatie van Flavio bestrijkt een breed spectrum. Hij komt uiterst gevoelig uit de hoek, maar dit gaat geleidelijk over in echt hoge uithalen! Een straffe power ballade in de ruime zin van het woord!De kwaliteit van het drumwerk van Vinny Appice is natuurlijk om van te smullen, maar het zijn toch de snedige gitaren die mijn aandacht trekken in het up-tempo “Salem”. Daarbovenop wordt een uiterst catchy refrein gespreid. In de bio wordt gewag gemaakt van doom invloeden, maar die steken volgens mij pas de kop op bij het traag rondkruipende “The Road To Tenochtitlan”. De zang speelt hier eigenlijk de hoofdrol. De rustige break en vooral de emotionele solo toveren een brede glimlach op mijn gelaat, terwijl mijn hoofd rustig de beat volgt!

Verder krijgen we nog het speedy “Grim Reaper”, waar klokgeluiden de aandacht trekken. We komen volledig tot rust met het rustige, gevoelige en emotionele akoestisch stukje “Light Brigade”. De hakkende gitaren trekken de aandacht in “Dark Angels” en opnieuw hoor je lichte doom invloeden in het gitaargeluid. Het snelle “Revolution” roept wat herinneringen op aan het oude Omen door het typische gitaargeluid! De meeste nummers kennen een lange instrumentale intro, maar ik blijf een zwak hebben voor zanger Flavio (op zijn vocale kwaliteiten natuurlijk 😉 ). Tijdens het up-tempo “The Viol And The Abyss” is zijn zang opnieuw superb! We bespeuren hier zelfs een sporadische verdwaalde growl! Dit nummer kent wel een enorm verrassend einde. Een kalme break waarop kerkzang volgt die de steun krijgt van ultra heavy riffs en de zang van Flavio als bonus. Galopperende riffs vormen het hoofdingrediënt van “Across The Mountains” en ook de toetsen steken subtiel hun hoofd op. Dit sterk afwisselende album wordt afgesloten met het lange doom pur sang nummer “Tsushima”. De symbiose van de vette korte riffs en de zang van Flavio zijn enorm aanstekelijk!

Conclusie:
Dit album van een voor mij totaal onbekende band heeft mij positief verrast. Na een paar luisterbeurten was ik verslaafd. De sterke variatie en vooral de zang van Flavio zijn hier verantwoordelijk voor. Daarbij komt dat de gitaren zeer catchy klinken en verwijzen naar vroegere tijden. Toch klinkt dit plaatje niet gedateerd! Wie gek is op strakke hakkende riffs overgoten met geweldige vocalen zal hier net als ik eenvette kluif aan hebben.

Track list:

 1. King Of Shadows
 2. Steam Power
 3. Southern Seas
 4. Salem
 5. The Road To Tenochtitlan
 6. Grim Reaper
 7. Light Brigade
 8. Dark Angels
 9. Revolution
 10. The Mark Of Cain
 11. The Viol And The Abyss
 12. Across The Mountains
 13. Tsushima

Score: 4 out of 5

Links:

www.martiria.com
www.rocksector.com

 Tekst Rik Bauters

Related posts

Gwar – Battle Maximus – Metal Blade Records – Out Now

livereviewer

WAYLANDER ANNOUNCES NEW RECORDS PLANS

livereviewer

Review: Argus – Beyond the Martyrs – Cruz del sur Music – Out now

livereviewer
UA-17622028-3