Review: Martyr – You Are Next – Pure Steel Publishing/Into The Limelight Records – Release: 31-03-2016

Review: Martyr – You Are Next – Pure Steel Publishing/Into The Limelight Records – Release: 31-03-2016.

Toen ik voor het eerst ‘Snow & Fire’ hoorde op de vinyl verzamelaar “Dutch Steel” was ik verkocht. Een jaartje later (1985) brachten ze hun debuut uit en daar prijkte o.a. de kraker ‘Speed Of Samurai’ op. “Darkness At Time’s Edge” (1986) was voor velen nog een beter product. Maar het wou niet echt vlotten en de band splitte. In 2006 werd er nieuw leven in geblazen en deed men concerten met o.a. Jaguar. Dit resulteerde al vlug in de EP “FEAR”. In 2011 volgde zelfs een nieuw volwaardig album. Nu komen ze op de proppen met hun nieuwste werk “You Are Next”.

Martyr is:
Rick Bouwman – Gitaar
Rop van Haren – Zang
Wilfried Broekman – Drums
Jeffrey Bryan Rijnsburger – Bas
Marcel Hessakkers – Gitaar

 

You Are Next
height-400Je oren worden meteen geteisterd door het eerder als video verschenen ‘Into The Darkest Of All Realms’. De gitaren klinken zowel smerig als melodieus. Zanger en bekkentrekker bij uitstek Rop zet vocaal zijn beste prestatie ooit neer. Niet dat de man vroeger slecht was, maar nu klinkt het gewoon meer uitgebalanceerd. De diepe bas van Jeffrey komt geregeld om de hoek piepen. Het kindstemmetje van Johanna Kindt zorgt natuurlijk voor een leuke intro en finish.

‘Infinity’ is nog sneller en de gitaren gaan tekeer als wilde opgefokte dieren. ‘Inch By Inch’ doet het op een trager tempo, maar deze beuker zet aan tot headbangen. De korte solo’s hier zijn een pure lekkernij!

Het hardste nummer is ‘Souls Breathe’. De agressiviteit van de riffs wordt nog versterkt door de grunts van Marloes (Izegrim). Een nummer dat onmiddellijk blijft hangen. De gitaarriff in het middenstuk is opnieuw een verwijzing naar de jaren 80. Op vocaal gebied is dit een pure ontdekkingstocht! Want naast Rop en Marloes laat Nick Holleman (Vicious Rumors, Induction, Powerized) van zich horen.

Donkerder en trager wordt het met ‘Unborn Evil’. De bas zit hier wederom vooraan in de mix en Rop lijkt de reïncarnatie van het kwade zelf! Gastzanger hier is John Jaycee Cuypers (Praying Mantis).
De snellere tracks kan je hier als een soort van thrash bestempelen, maar ‘Monster’ is eerder een power metal nummer met hoge uithalen van Nick en gitaarbijdragen van Gert Nijboer.
‘Crawl’ komt langzaam op gang met Rop die heel diep zingt! Het nummer is echter een puur snelheidsmonster met gierende riffs, dreunende drums en een groovy baslijn. Het gitaarwerk tijdens de breaks is steeds uiterst melodieus.

Andreas Lipinski (Wolfen) levert nog wat screams tijdens de refreinen van ‘In The End’. Deze snelle agressieve power-thrasher bevat een heerlijk melodieus middenstuk, gevolgd door sublieme shredsolo’s.
Dat de kerels de mosterd gehaald hebben bij de NWOBHM, steken ze niet onder stoelen of banken. Als afsluiter krijgen we een cover van Raven’s klassieker ‘Don’t Need Your Money’. Het nummer kreeg een gierende Martyr bewerking en laat tegelijkertijd het origineel nog genoeg doorklinken.

Conclusie:
Na een tijdspanne van vijf jaar komen de kerels van Martyr aanzetten met een opvolger voor “Circle Of 8”. We krijgen veel afwisseling met enkele snelle thrashers, wat power metal en een flinke scheut NWOBHM. Maar wat me het meest aantrekt in deze mix van nummers is de hoge dosis van melodie! Bovenal zijn deze gasten altijd een revelatie op het podium en bouwen ze steevast een feestje!

Score:4 uit 5
 

Tracklist:
1. Into The Darkest Of All Realms
2. Infinity
3. Inch By Inch
4. Souls Breathe
5. Unborn Evil
6. Monsters
7. Crawl
8. Mother’s Tear
9. In The End
10. Don’t Need Your Money

Links:
Martyr Official
Martyr Facebook
Pure Records

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Lucifer’s Fall – Lucifer’s Fall – Hammerheart Records – Out now

livereviewer

Code – Mut – Agonia Records – Release: February 27th 2015

livereviewer

Review: Sabaton – Heroes On Tour – Nuclear Blast – Release: March 4th 2016

LiveReviewer
UA-17622028-3