MAX PIE – EIGHT PIECES – ONE WORLD -MAUSOLEUM RECORDS – OUT NOW

MAX PIE – EIGHT PIECES – ONE WORLD -MAUSOLEUM RECORDS – OUT NOW

Max Pie werd opgericht in 2005 en speelde covers in het klassieke hardrock/metal sfeertje. Maar geleidelijk aan evolueerde het geluid van hun eigen nummers meer naar de progressieve metal. In 2012 brachten ze hun debuut “Initial Proces” uit en dit album kreeg goede reacties van de metalheads en de pers. Na een aantal line-up wisselingen kreeg men een vaste groep bij elkaar. De band bleef toeren en op enkele festivals in het voorjaar en de prille zomer konden we al eens proeven van enkele nieuwe songs. Die nieuwe tracks bevielen me zodanig dat ik vol verwachting uitkeek naar het nieuwe werk “Eight Pieces – One World” van deze Belgische band.

Max Pie is:

Tony Carlino – vocals
Damien Di Fresco – guitar & keyboards
Olivier Lemiere – bass
Sylvain Godenne – drums

 

EIGHT PIECES – ONE WORLD
“Cage of Sins” start furieus met wervelende gitaren van Damien en dreunende drums van Sylvain. Als Tony begint te zingen valt onmiddellijk op dat de man er duidelijk op vooruit is gegaan. Dit wil niet zeggen dat hij voorheen slecht klonk, maar hier lijkt hij beter te passen bij de muzikale omlijsting. Het nummer is een geweldig stuk progmetal met de gitaar van Damien in de hoofdrol. Naast een hoge dosis agressie weet Mr. Di Fresco ook melodie te integreren in zijn snarenwerk. Dit wordt vooral duidelijk op het laatste stuk van het nummer. Ook zijn werk op de toetsen valt zeer goed te pruimen! “I’m Sealed” klinkt nog agressiever door de hakkende gitaren en de kwade zang van Tony. Oosterse klanken leiden “Earth’s Rules” in. Het nummer slaat al vlug om in een pure progmetaltrack. De rustiger passages met een ingetogen Tony worden afgelost door heftiger stukken met wederom gitaarwerk om je vingers bij af te likken! Gastgitarist Simone Mularoni levert hier voortreffelijk werk af. In de break komen die Oosterse invloeden duidelijk terug. Dit bezorgt het nummer extra diepte.

Met een titel zoals “I’m In Love” verwacht je natuurlijk een ballade. Gevoelig gitaarwerk, wat percussie en een emotioneel zingende Tony lossen die verwachtingen ook in. Maar na een dikke twee minuten slaat alles om in een vurige powerballade. Hondsagressieve riffs en beukende drums verbrijzelen ons romantisch avontuur in “Vendetta”. Tony klinkt ook erg op zijn teen getrapt hier! Na die vernietigingstocht heten Oosterse klanken ons opnieuw welkom tijdens “The Side Of A Dime”. Het zweverige toetsenwerk van Damien tovert een brede glimlach op mijn gelaat. Na een relatief rustige 90 seconden worden onze oren opnieuw bestookt met hakkende progriffs. Maar af en toe valt toch een melodieuze variant te bespeuren. De eerste minuut van afsluiter “Don’ Tell Me Lies” heeft een hoog Dream Theater gehalte (‘Images & Words’-era). Daarna worden we van onze sokken geblazen door de agressie van gast snarenplukker Simone. De bevriende Italiaan zorgde ook voor de uiteindelijke mix en mastering van het album. Het album klinkt dan ook geweldig en is voorzien van een vol warm geluid. Tony zingt hierop ook sterk gevarieerd en gaat van ingetogen tot bijna schreeuwend! In de break krijgen we een lekker melodieus shreddende Simone te horen en worden we ook bedolven door het toetsentapijt dat Di Fresco uitspreidt. Heerlijke afsluiter!

Conclusie:
Max Pie heeft ten opzichte van hun debuut “Initial Proces” een reuzensprong gemaakt. Dit zilveren schijfje is een regelrechte progressieve metalplaat die bol staat van de kwaliteit en muzikaliteit. Vooral het fenomenale gitaarwerk van Damien Di Fresco zal bij vele liefhebbers tot de verbeelding spreken. Geweldig wat die man allemaal laat horen. Daarbij komt nog dat zanger Tony ook duidelijk vooruitgang heeft geboekt. Een sterk aangeraden album deze tweede van Max Pie. Het album zal zeker vast in goede aarde vallen bij progmetal liefhebbers.

Tracklist:

  1. Cage Of Sins
  2. I’m Sealed
  3. Earth’s Rules °
  4. I’m In Love
  5. Vendetta
  6. The Side Of A Dime
  7. Addictions
  8. Don’t Tell Me Lies °
    ° special guest Simone Mularoni (DGM – EMPYRIOS): gitaar

Score: 4 out of 5

Link:
www.maxpie.be

TEKST RIK BAUTERS

Related posts

AUTOPSY – Tourniquets, Hacksaws & Graves Out, 21-04-2014, Peaceville Records

livereviewer

Review: Borknagar – True North – Century Media Records – Release: Out now

LiveReviewer

Wizard – Trail of Death – Massacre Records – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3