MEGASONIC – INTENSE – MAUSOLEUM RECORDS – OUT NOW

MEGASONIC – INTENSE – MAUSOLEUM RECORDS – OUT NOW

Door de jaren heen hebben de drie goede vrienden Dimitri, Jeroen en Lieven in verscheidene professionele en semiprofessionele groepen gespeeld (dit zowel samen als afzonderlijk). Maar hun liefde voor de muziek deed hen besluiten om uiteindelijk zelf een band op te richten en muziek te schrijven. Jeroen bouwde zelf een opnamestudio en niets stond hen dan nog in de weg om hun droom waar te maken. Het resultaat valt te beluisteren op ‘Intense’ dat onlangs op het Belgische label Mausoleum Records verscheen.

Megasonic is:

Dimitri Verhoeven – lead & backing vocals, keyboards, keyboard solos, drums & orchestration
Jeroen De Bock – lead & rhythm guitars, bass guitar, backing vocals, keyboards, drums & orchestration
Lieven De Wolf – lead & rhythm guitars, bass guitar & backing vocals

 

INTENSE
251155De intro bevat een breed scala aan stijlen. Naast vele soundscapes hoor je orkestratie, gevoelige gitaren, maar ook harde riffs en toetsen. “Sonic Tension” is dan ook een super songtitel. Ik ben alvast benieuwd wat gaat volgen?

“Bombs Away” laat gierende gitaren en beukende drums horen. Dit alles wordt overgoten met de krachtige vocalen van Dimitri. Het rauwe randje aan zijn stem past perfect bij deze uitbundige track. Het gitaarwerk van Jeroen en Lieven is een echte lekkernij en ik krijg er niet genoeg van! Na een Latijnse a capella intro krijgen we het eerder onheilspellende “Demon’s Lust” over ons heen. Dit duistere nummer laat een ander zijde van dit Belgisch trio horen. Er worden progressieve elementen toegevoegd en ook de zang klinkt af en toe gemeen! “Witches Brew” bewandelt hetzelfde pad en kent sterke achtergrondzang tijdens het refrein. Alle remmen worden losgegooid in het snelle en harde “Future Shock”. Het nummer doet denken aan het ‘Jugulator’ album van Judas Priest. Na al dat geweld kennen we rust met de gevoelige powerballade “Love Lost Love”. Piano en zachte drums bepalen de sfeer. Dimitri’s ervaring in de musicalwereld is hier duidelijk hoorbaar. De man beheerst zijn stem voortreffelijk. Het nummer bevat een furieus middenstuk met zelfs orkestratie erin verwerkt en eindigt uiterst krachtig. De toetsen bij de start van “Crash and Burn” doen me glimlachen en als nadien de gitaren invallen, is het duidelijk dat we nu melodieuze rock over ons heen krijgen. “Run For Cover” gaat in dezelfde lijn door en de achtergrondzang benadrukt deze stelling, alhoewel ik ook af en toe de oude Accept hoor doorklinken (gitaarriffs). “Raging Heart” slaat terug het hardere straatje in, terwijl “Eye Of The Storm” meer als klassiek heavy metal aangezien kan worden, weliswaar met een melodieus kantje. Het laatste eigen nummer is een gevoelige ballade “Man In The Moon”. Dimitri is natuurlijk de echte ster hier en zet zijn muzikale scholing nog eens dik in de verf.

Het album wordt aangevuld met twee sterk uiteenlopende covers. Het van Paul Gilbert (Racer X, Mr Big, solo) afkomstige “Down To Mexico” is een aangename verrassing. Als afsluiter krijgen we een rockende versie van ABBA’s “Does Your Mother Know” voor de kiezen. Maar iedereen weet dat nummers van ABBA in alle genres overeind blijven. Een lekker dessertje bij een sterk gevarieerde maaltijd!

Conclusie:
Dit trio is er met deze “Intense” volledig in geslaagd om als totale onbekende act me te verrassen. De bonte mengeling van stijlen zorgt ervoor dat afwisseling troef is en dit album niet vlug zal vervelen. Naast de puike vocalen is de instrumentatie ook van een hoog niveau. Ik hoop ten stelligste dat deze band ook op de planken zal staan in de toekomst. Naast het eerder verschenen album van Rik Priem is dit opnieuw een album dat me trots maakt een Belg te zijn!

Score: 4 out of 5     

Track list:

 1. Sonic Tension
 2. Bombs Away
 3. Demon’s Lust
 4. Witches Brew
 5. Future Shock
 6. Love Lost Love
 7. Crash and Burn
 8. Run For Cover
 9. Raging Heart
 10. Eye Of The Storm
 11. Man In The Moon
 12. Down To Mexico
 13. Does Your Mother Know

Links:

www.megasonic.be
www.rockngrowl.com

Tekst Rik Bauters

Related posts

Review: At The Gates – To Drink From The Night Itself – Century Media – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Unruly Child – Unhinged Live From Milan – Frontiers Music – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Obituary – Obituary – Relapse Records – Release: March 17th, 2017

LiveReviewer
UA-17622028-3