Metal Experience Fest II op zaterdag 28 september in Gebr. de Nobel in Leiden

Metal Experience Fest II op zaterdag 28 september in Gebr. de Nobel in Leiden.


Na een uiterst geslaagde en vooraf ram uitverkochte eerste editie vorig jaar (lees: een uit de kluiten gewassen gezamenlijk verjaardagsfeest van de organisatoren), krijgt het festival _METAL EXPERIENCE FEST _dit jaar op veler smeekbedes een vervolg: _METAL EXPERIENCE FEST II _op zaterdag 28 september in de Gebr. de Nobel in Leiden van 18.00 uur tot middernacht. Het evenement staat hier.

De organisatie pakt meteen (letterlijk en figuurlijk) stevig uit met maar liefst acht bands. Aangevoerd door headliner ASPHYX, zullen ook OFFICIUM TRISTE, SOULBURN, ASAGRAUM (presentatie nieuw album), TONER LOW, BODYFARM (presentatie nieuw album), DISTILLATOR en DEFAZER het metalbastion Gebr de Nobel op hun grondvesten laten trillen. Early Birds zijn inmiddels uitverkocht; reguliere tickets zijn voor slechts €25,- hier verkrijgbaar.

De headliner op Metal Experience Fest II is ASPHYX . Deze Nederlandse death-doom metal band timmert al sinds 1987 aan de weg en heeft naam gemaakt in binnen- en buitenland. Asphyx is sinds jaar en dag dé toonaangevende band in het genre en bracht tijdloze albums uit als het debuut ‘The Rack’ (1991). Asphyx is geen band die je met regelmaat ziet op de vaderlandse podia en daarnaast is dit de enige Nederlandse
indoor show van 2019.

De Nederlandse stoner doom band TONER LOW sluit als headliner het programma in de kleine zaal af. De band is ontstaan in 1998 en bracht tot op heden drie albums uit. Het laatste album ‘III’, dat verscheen in 2013, wordt door velen gezien als het stoner doom prototype voor albums in dit genre destijds en voor de toekomst. Live brengt de band, behalve de intense muziek, visuele aspecten die je mee slepen in een droomwereld en waarbij een tijdelijk verlies van realiteit een feit is. Hoewel Toner Low een band uit de regio is zijn de live shows in Leiden zeer schaars omdat voornamelijk buiten de landsgrenzen wordt opgetreden.

SOULBURN bracht in 1998 het geweldige album ‘Feeding on Angels’ uit om vervolgens tijdelijk van het toneel te verdwijnen. In 2014 sloeg de band genadeloos toe met ‘The Suffocating Darkness’ en het in 2016 verschenen album ‘Earthless Pagan Spirit’ mag gerust een kroon op het werk genoemd worden. Kartrekker Eric Daniels (Asphyx, Grand Supreme Blood Court) kreeg in 2014 versterking van gitarist Remco Kreft (Graceless, Bodyfarm) en zanger / bassist Twan van Geel (Legion of the Damned) en denderde door met hun aanstekelijke blackened doom metal.

De Rotterdamse melodische doom / death metal band OFFICIUM TRISTE bestaat dit jaar 25 jaar en dat is een goede reden is om deze band toe te voegen aan de line-up van Metal Experience Fest II. De “Rotterdoomers” presenteren hun nieuwste album ‘The Death Of Gaia’ een week eerder in Antwerpen (foto onder).

De tweede death metal band is BODYFARM. De band uit Amersfoort is actief sinds 2009 en bracht tot op heden drie albums voort. Bodyfarm kreeg onlangs een mokerslag te verwerken met het tragische verlies van frontman Thomas. De band speelt echter wel op MF II; de honneurs voor dit concert worden waargenomen door Remco Kreft, die vandaag een dubbele dienst draait omdat hij ook nog met Soulburn optreedt. De show op Metal Experience Fest II is bovendien extra bijzonder, omdat het tevens de CD RELEASE PARTY is voor het nieuwe album.

De black metal band ASAGRAUM is ontstaan in 2015 en releaste in 2017 de debuutplaat ‘Potestas Magicum Diaboli’. De band rond Hanna “Obscura” van den Berg (Draugur, Nargaroth) brengt black metal op de leest van de jaren ’90 met psychedelische invloeden, meeslepende riffs en ranzige tempowisselingen. De show van Asagraum op MEF II is een bijzondere, want de “all female black metal” band presenteert op Metal Experience Fest II het nieuwe album ‘Dawn of Infinite Fire’ dat in september het levenslicht ziet.

Thrash metal komt uit de koker van de Twentse band DISTILLATOR. De band is ontstaan in 2013 en bracht inmiddels twee albums uit. Het laatste album, ‘Summoning the Malicious’, stamt uit 2017 en geeft goed weer
waartoe de band in staat is. Distillator staat garant voor energieke thrash en maakt van iedere show een feest.

Het uit Den Haag afkomstige DEFAZER is geen onbekende op de regionale podia. De band, ontstaan in 2015, brengt energieke thrash metal in het straatje van Kreator en Destruction en is derhalve een welkome
stilistische aanvulling op Metal Experience Fest II. In 2017 bracht de band de eerste verdienstelijke eigen beheer EP ‘Order Out of Chaos’ en heeft zich daarnaast live bewezen in voorprogramma’s van onder meer
Flotsam & Jetsam en Visigoth.

Related posts

review:NIGHT BY NIGHT – NXN – SUN HILL PRODUCTION/CARGO RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Darkthrone – Nieuw album “Arctic Thunder” uit op 14 oktober

LiveReviewer

Live report: Dynamo MetalFest 2019 – IJssportcentrum Eindhoven, 20-07-2019

LiveReviewer
UA-17622028-3