Metalfestival Dokk’em Open Air terug met legendarische acts!

Het Friese metalfestival Dokk’em Open Air is er ook dit jaar weer in geslaagd om de beste (inter)nationale metalbands naar de historische Elfstedenstad te halen! Met King Diamond (DK/US), Cradle Of Filth (UK), Cannibal Corpse (US), Demons & Wizards (US/DE), Vivaldi Metal Project (IT) en vele anderen heeft het kleinschalige metalfestival op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni  veel te bieden aan iedereen die van rock en metal houdt. Naast het grote podium is er een Biergarten met een PartyStage voor lokaal talent, jubileumshows en dj’s én er vindt een echt middeleeuws vechttoernooi plaats. Op donderdagavond 27 juni wordt het weekend alvast ingeluid met de Monsters Of Rock’em-tribute-avond voor alle Dokkumers. Informatie over het festival is te vinden op www.dokkemopenair.eu.

Programma
King Diamond is de headliner van de zaterdagavond. Het Amerikaans/Deense King Diamond, ooit begonnen als opsplitsing van black metal-pioniers Mercyful Fate, telt inmiddels een muzikale carrière van meer dan drie decennia. De horrorconcepten die King Diamond tot in de puntjes doorvoert in de studioplaten, komen terug in de theatrale podiumpresentaties. Fans van King Diamond worden bij live-shows getrakteerd op een groots, indrukwekkend en vooral ook visueel heavy metal-spektakel. De show in Dokkum is de enige show van King Diamond in Nederland!
Cradle Of Filth zal de vrijdagavond afsluiten. Het Britse Cradle Of Filth heeft sinds 1991 miljoenen platen verkocht en nog meer fans aan zich weten te binden met hun extreme metal. Het is nu precies 20 jaar geleden dat hun album ‘Cruelty and the Beast’ verscheen. Het conceptalbum is gebaseerd op de legende van de Hongaarse bloedgravin Elizabeth Báthory. Trots is de Dokk’em-organisatie dan ook dat zij Cradle Of Filth heeft kunnen overhalen om ‘Cruelty and the Beast’ integraal te spelen op Dokk’em Open Air.

Naast deze twee headliners heeft de organisatie van Dokk’em Open Air nog tientallen andere grote (inter)nationale artiesten vastgelegd voor exclusieve shows. De Amerikaanse powermetalband Demons & Wizards geeft hun enige Nederlandse show, de eerste in negentien jaar, op Dokk’em Open Air! De Zweedse deathmetalband Darkane heeft zich laten overhalen om hun debuutalbum ‘Rusted Angel’ integraal te spelen. En de Nederlandse allstarband MaYaN speelt een speciale set met nummers van Epica, After Forever en Orphanage.

Bijzonder is de show van het Italiaanse Vivaldi Metal Project. Met meer dan 130 muzikanten hebben zij het meesterwerk ‘De vier jaargetijden‘ van Vivaldi in een metal-sausje gegoten. Het gezelschap komt met de 13 kernleden van het project, inclusief een drietal opera-zangeressen, naar Dokkum om deze metal-opera volledig ten gehore te brengen.

De bands: King Diamond (DK), Cradle Of Filth (UK), Demons & Wizards (VS/DE), Cannibal Corpse (VS), Vivaldi Metal Project (IT), Carach Angren (NL), Darkane (SE), DOOL (NL), Pestilence (NL), MaYaN (NL), Enforcer (SE), Evil Invaders (BE), Manticora (DK), Insanity Alert (AT), Tankzilla (NL), Insurrection (NL), Blaas Of Glory (NL), Overruled (NL), For I Am King (NL), Vortex (NL), PLayer (NL) en meer..

Het volledige programma is te vinden op www.dokkemopenair.eu.

Buhurt: middeleeuws vechtspektakel

Dokk’em Open Air in Dokkum is op zaterdag 29 juni gastheer van het internationale Buhurt Challenger toernooi. Buhurt (ook wel Bohurt genoemd) is een van de hardste en meest spectaculaire sporten die er bestaat. In deze vechtsport, gebaseerd op het middeleeuwse riddertoernooi, zijn de deelnemers in volledig harnas gestoken en werken zij met zwaarden en bijlen hun tegenstanders naar de grond. Dit officiële toernooi is opgezet door de Friese organisatie Kening Striid en heeft een internationaal karakter. Zo doen er teams mee uit Nederland, Denemarken, Polen en Ost-Friesland (Duitsland). Sommige van deze deelnemers behoren tot de absolute wereldtop. Eng? Helemaal niet! Maar verwacht geen toneelspel: het gaat er echt ruig aan toe!

Monsters Of Rock’em, de feestavond voor heel Dokkum!

Op donderdagavond 27 juni is iedereen welkom op het festivalterrein van Dokk’em Open Air. In samenwerking met met het nieuwe lokale rockcafé Rock’em vindt dan de Monsters of Rock’em Tribute Night plaats. De grote helden van de rockmuziek worden geëerd door bands als The Ultimate Guns n’ Roses (Guns n’ Roses; Venlo), Damaged Justice (Metallica; Garyp) en The Troopers (Iron Maiden; Luxwoude). Het wordt een gezellige, zwoele zomer-hardrockavond voor álle inwoners van Dokkum en omstreken, én natuurlijk voor de Dokk’em Open Air-bezoekers! De tributebands spelen in een sfeervolle Biergarten, waar iedereen volop kan genieten van lokale speciaalbiertjes, sappige hotdogs en perfect gekruide pulled pork van regionale leveranciers. Het wordt één groot feest van herkenning. Tickets zijn verkrijgbaar op www.dokkemopenair.eu. Bezoekers van Dokk’em Open Air mogen gratis naar binnen.

Dokk’em Open Air terug op het oude nest

De 12e editie van Dokk’em Open Air vindt, net als in 2014 en 2015, plaats op het sfeervolle evenemententerrein bij het Tolhuispark in Dokkum. De opzet van het festival blijft gelijk aan voorgaande edities: twee dagen lang spelen zo’n 20 van de beste (inter)nationale metalbands op het grote openluchtpodium. Er is een gezellige Biergarten, een metalmarket en een Partystage met (cover)bands, lokaal talent en dj’s. Bezoekers kunnen blijven overnachten in tentjes en campers onder de bomen op de aangrenzende festivalcamping.

De laatste editie van Dokk’em Open Air was in 2016. Omdat het festival volledig op vrijwilligers draait, heeft de organisatie na 2016 moeten besluiten om een pauze in te lasten. Dankzij het enthousiasme van de medewerkers, de bezoekers en het Dokkumer bedrijfsleven, én omdat het Tolhuispark weer beschikbaar was als evenemententerrein, zetten de organisatie er in 2019 weer de schouders onder om een mooi feest voor heel Noardeast-Fryslân te maken!

Tickets
Een passe-partout voor twee dagen kost €49,- inclusief servicekosten. Dagkaarten voor de vrijdag of zaterdag kosten €32,50,- inclusief servicekosten. Tickets voor Dokk’em Open Air zijn verkrijgbaar via de website www.dokkemopenair.eu.