Ministry – From Beer To Eternity – 13th Planet Records – Out 6 Sept.

Ministry – From Beer To Eternity – 13th Planet Records – Out 6 Sept.

Opgericht in 1981 te Chicago begon Al Jourgensen Ministry als een new wave pop band. Toen er eind jaren tachtig in Paul Barker een partner in crime gevonden werd verschoof de muziek naar de industrial hoek. Minstry verwierf naamsbekendheid met de albums “Land Of Rape And Honey” en “The mind is a terrible thing to taste ” maar brak echt door met hun meesterwerk “Psalm 69”. De band was altijd al politiek gericht, maar ging hier vol en fel in de aanval op de toen zittende U.S. president Bush sr. Op volgende albums ging de muzikale aanval op Bush en later zijn zoon door. De beste Ministry albums werden dan ook gemaakt als er een republikeinse president was. (Tijdens de Clinton periode misten de albums toch wat vuur) Toen G.W. Bush zijn 2e ambtstermijn er op zat, kwam de band met de “The Last Sucker” CD, en kondigde Al Jourgenson het einde van Ministry aan. Maar niets zo veranderlijk als de mens, want in 2011 kondigde de band een reünie aan voor onder andere Wacken Open Air in 2012 en in dat voorjaar kwam er ook een nieuw album. Sinds in 2003 Al’s rechterhand Paul Barker besloot de band te verlaten, wat nog tot veel modder gooien en rechtszaken leidde, werd gitarist Mike Scaccia Jourgensen’s 2e man. Hij was al bandlid vanaf ’92, maar werd nu ook meer en meer bij het schrijfproces betrokken, wat resulteerde in een meer gitaargerichte sound en een tegen thrash aanleunende stijl.

Op zaterdag 22 december 2012 sloeg ineens het noodlot toe. Tijdens een optreden van zijn oude band Rigor Mortis, ter ere van de 50e verjaardag van diens zanger, zakte Scaccia in elkaar en zou de volgende dag in het ziekenhuis overlijden. Een spontane hartaanval werd hem fataal.

Drie dagen ervoor waren de opnamesessies voor het 13e album afgerond en Al heeft zich met producer Sammy D’Ambruoso begin dit jaar op het materiaal gestort en “From Beer To Eternity” afgerond. In maart bracht Jourgensen naar buiten dat er voor hem geen Ministry kon bestaan zonder Mike, die volgens hem de drijfveer achter Ministry was en dat de band (wederom) uit elkaar zou gaan. Of in zijn eigen woorden: “Mikey was my best friend in the world and there’s no Ministry without him. But I know the music we recorded together during the last weeks of his life had to be released to honor him. So after his funeral, I locked myself in my studio and turned the songs we had recorded into the best and last Ministry record anyone will ever hear. I can’t do it without Mikey and I don’t want to. So yes, this will be Ministry’s last album.”

Of het verdriet was dat sprak of dat dit inderdaad het laatste is wat we van Ministry zullen horen, de tijd zal het leren.

 

Ministry is:

Al Jourgensen – vocals, guitar, production, mixing
Mike Scaccia – guitar
Sin Quirin – guitar
Tony Campos – bass
Aaron Rossi – drums

From Beer To Eternity:
Na zijn zelfverkozen opsluiting in zijn studio is dit waar Al Jourgensen mee uitkomt. Opener “Hail To His Majesty” begint als of het een left over is uit 1990. Een stuwend, pulserend en kil industrial nummer, opgebouwd uit samples en loops. Zo industrial heeft de band al lang niet meer geklonken. Maar track nummer twee laat horen dat niet het hele album daaruit bestaat. Ditmaal echte gitaren, drums en bas en vervormde zang, en alles dicht gesmeerd met samples. En zo zijn de meeste nummers opgebouwd. Van punk (“Side FX…”) tot thrash (“Fairly Unbalanced”) tot southern (“Lesson Unlearned”) en natuurlijk soundscapes (“The Horror”) alle stijlvormen komen voorbij. En ook al zit er geen Bush of zelfs maar een republikein in het witte huis, toch is er nog genoeg waar ome Al zich over opwind zoals, oorlogsindustrie, farmaceutische industrie, het Fox news, het milieu en de overheid in het algemeen.

Maar wat vooral opvalt is dat de CD qua feel en geluid terug gaat naar pakweg 20 jaar geleden. “Punch In The Face” valt te vergelijken met “Just One Fix”, “Side FX Include Mikey’s Middle Finger” is een nieuw “TV” nummer (de band heeft al nummers “TV 1, 2 en 3…”) en “Thanx But No Thanx” is een nieuwe “So What”. Maar is het erg dat een band terug grijpt op hun meest succesvolle periode? Niet als het met zoveel passie, vakmanschap en overtuiging gedaan wordt, in mijn mening. En als afsluiting voor dit album en dus, volgens eigen zeggen, ook de band heeft Jourgensen de toepasselijke titel “Enjoy The Quiet” gekozen. De band zal nog wel een tour doen en de onvermijdelijke remix CD uitbrengen (dat gebeurd van de meeste albums, Al is gek op remixen) maar of we daarna ooit nog nieuw werk van de band zullen horen? Na het horen van “From Beer To Eternity” hoop ik dat hij een nieuwe partner in crime vindt en op zijn woorden terug komt. Voorlopig zal dit album nog heel wat keer uit mijn boxen knallen!

Conclusie:
Toegegeven, ik ben een fan van deze band en dan vooral van de eerste vier albums. (“Twich” niet meegerekend, want dat had met metal of rock niks te maken.) De latere albums waren voor mij toch wat te wisselvallig. Geweldige songs werden te vaak afgewisseld met mindere nummers. Met “From Beer To Eternity” heeft Ministry eindelijk weer een album afgeleverd dat ik gerust helemaal kan luisteren zonder door te skippen. Hoewel op het eind van “Side FX….” de samples wel héél lang doorgaan.  Maar mindere tracks staan er niet op. Het is een reis door de discografie van de band geworden. Van de kille industrial uit eind jaren tachtig tot aan de meer metal sound die de band later omarmde. Als dit echt het laatste album zal blijken te zijn van Ministry, eindigt de band tenminste met een klapper en kan ik alleen maar zeggen: Ministry is dead, long live Ministry!!

(En nu maar hopen dat “In Case You Didn’t Feel Like Showing Up Live” EINDELIJK een keer fatsoenlijk op DVD of blueray uitkomt!)

Tracklist:

 1. Hail to His Majesty (Peasants)
 2. Punch in the Face
 3. PermaWar
 4. Perfect Storm
 5. Fairly Unbalanced
 6. The Horror
 7. Side FX Include Mikey’s Middle Finger (T.V.4)
 8. Lesson Unlearned
 9. Thanx but No Thanx
 10. Change of Luck
 11. Enjoy the Quiet

Cijfer: 4 uit 5

Link:

https://www.facebook.com/Ministry
http://www.thirteenthplanet.com/ministry

Tekst: Martijn Rouwenhorst