MORNING DWELL – MORNING DWELL – DOOLITTLE GROUP – OUT NOW

MORNING DWELL – MORNING DWELL – DOOLITTLE GROUP – OUT NOW

Morning Dwell was initieel een eenmansproject door Petter Hjerpe. Op veertienjarige leeftijd hoorde hij voor het eerst “Legacy of Kings” van Hammerfall. Zijn mond viel open van deze nieuwe muzikale ontdekking. Zijn vader vertelde hem dat hij naar de groep Helloween moest luisteren en duwde hem “Keeper of the Seven Keys – II” in zijn handen. Bij het beluisteren van dit album wist hij wat hem te doen stond! Hij begon zelf muziek te schrijven en met klasgenoten nam hij een demo op. Zo leerde hij drum, toetsen en gitaar spelen. In 2003 nam hij zijn eerste demo op onder de noemer Morning Dwell. Tien jaar later verzamelde hij alle nummers die hij in de loop van de jaren had geschreven en stuurde het naar verschillende labels. Christian Liljegren belde hem op om het album op te nemen. Maar Petter had geen band rond zich! Hij belde wat vrienden op en het project werd een heuse band. Het resultaat van zijn schrijfproces is nu te beluisteren op het gelijknamige debuutalbum.

Morning Dwell is:

Petter Hjerpe – zang
Michel Barréra – gitaar
Ulf Zetterman – gitaar
Martin Erneström – bas
Samuel Olsson – toetsen
Alfred Fridhagen – drum

MORNING DWELL
downloadDit album start zoals de Helloween albums dat deden met een passende intro! Ik zet me alvast schrap voor wat gaat volgen. Het déjà-vu gevoel wordt nog versterkt als “Unlock All The Doors” op je trommelvliezen wordt losgelaten. Speedy catchy metal met een zang die ook in de hogere regionen ligt! Dit is duidelijk beïnvloed door The Keeper albums van de meesters van de happy metal! Twingitaren, de snelle drums en de zang van Petter gelijken sterk op die twee klasse albums! Maar ik voeg er onmiddellijk aan toe dat de zang toch een maatje minder is dan wat de heer Kiske produceerde! “Orange Moped” start super commercieel en dit vooral door de toetsen. Maar het nummer vervolgt als een super speedy track die ik best kan pruimen! De gitaarsolo is hier duidelijk de kers op deze taart! Het langere “Strongest Of Them All” is een stuwende track, waar de Helloween link zo goed als verdwenen is! De beperkingen van zanger Petter worden hier duidelijk. Maar als je in het achterhoofd houdt dat Petter eigenlijk geen zanger was en hij voor de opnames van dit album plaats vonden tips gekregen heeft van een zangleraar kan ik dit door de vingers zien! “Forever And Ever” is één van de eerste tracks die Petter heeft geschreven en deze vlotte power metaltrack klinkt lekker en zijn zang is ook meer overtuigend! Opnieuw is de heldere solo een hoogtepunt! “Predator” bevat riffs met een Accept smaakje! Verder in het nummer komt een uiterst melodieuze fretboard solo voorbij. Het lichte folk element maakt van “The Pirate Song” een puur happy pirate metal nummertje. Een grote rol voor de toetsen is weggelegd in het opgewekte en snelle “The Gatekeeper”. Het album wordt als de beide reeds besproken Helloween albums afgesloten met een extra lang nummer. “The Story Never Ends” neemt ons twaalf minuten mee. Na verschillende soundscapes en een licht vervormde bijna gesproken intro schiet je wakker door een hoge gil en barst het nummer los! De eerder rauwe ritmegitaar staat loodrecht op de gevoelig klinkende sologitaar. Het nummer versnelt heftig met een soort van staccatozang. Ik vermoed dat de band een soort van “Keeper of the Seven Keys” wou neerzetten. Veel tempowisselingen en formidabele gitaarsolo’s komen op je af! De zang van Petter valt hier zelfs reuze mee. Alhoewel dit op zich een goed nummer is en er voldoende variatie in zit, kan het toch niet tippen aan die meesterwerkjes van Helloween!

Conclusie:
Petter is er in geslaagd om met een grote voorliefde voor Helloween een zijn vroeger opgenomen eigen nummers in een goede volgorde op plaat te zetten. Er is voldoende afwisseling aanwezig om de aandacht te blijven behouden. Als hij bij de volgende release wat extra zanglessen heeft gevolgd en een iets meer eigen geluid kan neerzetten zal dat album nog meer zijn weg vinden naar de liefhebbers van het genre. Maar dit blijft een zeer verdienstelijke poging en mag op mijn steun rekenen!

Score: 3,25 out of 5

Track list:

1.      Introduction
2.      Unlock All The Doors
3.      Orange Moped
4.      Strongest Of Them All
5.      Forever And Ever
6.      Predator
7.      Spread Your Wings
8.      The Pirate Song
9.      The Gatekeeper
10.  World Inside
11    The Story Never Ends

 

Links:

 Tekst Rik Bauters

Related posts

HEARTBREAK RADIO – ON AIR -AORHEAVEN – OUT NOW

livereviewer

TRIXTER – NEW AUDIO MACHINE – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 24 APRIL 2012

livereviewer

SAVAGE – SONS OF MALICE – DIMINUS2ZEBRA – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3