My Dying Bride – Feel The Misery – Peaceville – Release: 18-09-2015

My Dying Bride – Feel The Misery – Peaceville – Release: 18-09-2015.

my-dying-bride-feel-the-miseryOp “Feel The Misery” komt er weer een bekend gezicht terug bij My Dying Bride. Calvin Robertshaw neemt het gitaarwerk weer over en dat is niet alles wat is teruggekeerd bij My Dying Bride. Het album komt ook terug met een zwaarder en duister geluid. Waar bij vlagen MDB bijna op een automatische piloot de tragiek deed uiten in hun songs voelt “Feel the Misery” weer vol gemeende passie, agressie en melancholiek.
Zoals wellicht bekend bij deze band, zijn ze niet vies van een potje welgemeende melancholiek. Nu de heren (en dame) net als ons gewoon ook maar menselijk zijn maken ze uiteraard ook de minder leuke dingen in het leven mee. Zo heeft Aaron het verdriet rondom zijn vaders dood verwerkt in deze plaat. Bewondering heb ik dan ook ten volste voor deze man dat hij zijn verdriet onder meer vertaald heeft naar dit prachtige album en dit wereldwijd deelt.
Aan de ene kant voelt de sound op dit album een stuk rauwer en doet het bij tijd en wijlen een flinke stap richting hun begin dagen: death metal neigende riffs en een heerlijk pot melodische doom metal. De muur van geluid is bij tijden echt loodzwaar. Ook de zangkwaliteiten zijn voortreffelijk te noemen op dit album. En dan doel ik niet alleen op de dramatiek die Aaron in zijn stemgeluid heeft. Dat Aaron daar altijd hoog mee scoort moge duidelijk zijn. Nee, het is ditmaal meer het gebruik van zijn lage grunt die mij doet jubelen als een klein kind in een snoepwinkel. Sinds hun debuut heb ik hem niet meer zo goed zijn emoties horen uiten.
“Feel The Misery” doet mij bij vlagen denken aan die andere Engelse doom band die met een topper van een release op de proppen kwam dit jaar. Net als bij Paradise Lost weet My Dying Bride een goede balans te vinden tussen “roots“ en hun meer geëvolueerde “modern” sound.

Aan de andere kant weten zij met weinig heel veel te brengen. Net als het leven is ook niet alles hard en ruig. “I Almost Loved You”, is uitgekleed tot op den bot en doch zo koud en emotievol zoals alleen een band zoals My Dying Bride het neer weet te zetten. Subtiel met een mooie piano-intro op lead weten ze een behoorlijke rilling door mijn ruggengraat te laten gaan en doet het mij weer beseffen waarom My Dying Bride altijd één van mijn favoriete bands aller tijden blijft. Ook ditmaal weet men mij weer te raken.

My Dying Bride brengt met “Feel The Misery” wellicht hun sterkste release uit sinds tijden. De balans tussen rauw en schoonheid is perfect gevonden. Het album gaat dan ook hoog in mijn jaarlijstje eindigen.

Score: 4,8 uit 5

Links:
MDB Facebook
MDB Official

Tekst: Ronald van de Baan

 

Related posts

Review: Unleashed – The Hunt For White Christ – Napalm Records – Release: 26-10-2018

LiveReviewer

AGE STEN NILSEN’S AMMUNITION – SHANGHAIED – AOR HEAVEN – RELEASE: JANUARY 23rd, 2015

livereviewer

Short Report: Aphonic Threnody – When Death Comes – Doomentia Records – Release: Out Now

livereviewer
UA-17622028-3