Live report: Nargaroth / Noctem / Conceived By Hate / Faanefjell – Gigant Apeldoorn, 19-03-2016

Live report: Nargaroth / Noctem / Conceived By Hate / Faanefjell – Gigant Apeldoorn, 19-03-2016.

Het belooft weer een mooie avond aan uiterst zwaar metaal te worden in Apeldoorn met een diverse keur aan metal bands in het extreme genre. Black metal in verscheidene gedaantes, maar ook death/thrash van over de Atlantische Oceaan. Helaas is er een kleine domper wanneer blijkt dat niet de grote maar de kleine bar geopend is vanavond. Zullen er wel genoeg mensen komen?

 

faaneDe aftrap is aan het Noorse Faanefjell. De koene krijgers lijken zo van een zanderig slagveld afkomstig en brengen een behoorlijk strijdvaardige set met hen mee. Lekker melodieuze black metal met her en der een flinke folk influx. De muziek deint lekker weg en het, helaas kleine, publiek lijkt het ook goed te waarderen. Helaas is de koek op naar een half uurtje, want dit smaakt zeker naar meer. Tijd voor een nieuwe plaat heren, de vorige is al weer 6 jaar oud.

 

conceivedVan het verre El Salvador komt Conceived By Hate met hun vuige death/thrash combinatie de speakers even goed testen. Jammer dat er nog zo weinig publiek is, maar de band toont hun karakter door met een flink enthousiasme tekeer te gaan op het podium.
De muziek hakt er lekker in met hier weer wat Asphyx neigingen en daar weer een enkele doom-achtige sectie. Vooraan was het geluid helaas een beetje een brei waardoor de bas en drums flink hoorbaar waren, maar de (zeldzame) keyboard secties en gitaarsolo’s bijna niet. Gelukkig was de zanger (type: geschoren beer/wookie) maar al te duidelijk hoorbaar en zorgde hij er wel voor dat hij goed in de kijker bleek.
Erg sympathieke band en ik hoop dan ook dat ze meer bijval krijgen in volgende shows.

 

noctemGelukkig is het al weer ietsjes drukker wanneer het Spaanse Noctem de planken betreedt. Na een, ietwat verkeerd getimed intro, is het genadeloze black/thrash metal wat de klok slaat. Aanvankelijk staat de zanger wat hard in de mix, maar de niveaus worden al spoedig wat beter samengetrokken. Los van de agressie is de muziek ook lekker bombastisch en het publiek wordt eindelijk goed wakker gedreund en staat zelfs eindelijk echt voor het podium.
De band geeft een lekker strakke show en de fijne underground corpse paint maakt het prima af.

 

12674775_10153380607681109_120504894_oGezien de shirts zijn er redelijk wat mensen op de been voor de hoofdact Nargaroth. De muziek begint relatief rustig (wat heet rustig in black metal), maar knalt wel vol uit de boxen. De sound is wel extreem distorted, inclusief zang, wat een beetje afdoet aan het geheel, al klinkt het dan wel weer stukken beter dan op plaat. Ondanks enkele fakkeltjes en de typerende black metal outfits staat de band vrij sober op het podium. De gitaristen bangen lekker weg, maar zanger Ash is toch wat statischer. Gemaskerd is het lastig om echt contact te maken met het publiek en hij lijkt dan ook, gezien zijn houding en bewegingen, echt in zijn eigen wereld in de muziek te leven. De muziek ademt dan ook meer de sfeer van haat en woede uit dan de bekendere verzengende black metal sound. Af en toe duren de secties dan ook wel erg lang, hoewel ze ook wel weer verdomd lekker klinken. Toch maakt die sound Nargaroth wel een erg specifieke band om in een zaal van dit formaat te zetten.

Nadat de band even kort het podium verlaat komen zij weer terug voor enkele nummers die toch meer in het straatje van kort en bondig passen. Wat mij betreft leeft de boel ook een stuk meer op met de brute black metal die nu gegeven wordt. Nog even lekker een laatste vuist om daarna lekker in het centrum wat biertjes te pakken.

 

Al met al was het weer een lekker avondje metal in De Gigant met bands die elk duidelijk een eigen smoel hadden. Het geluid was ook prima en de bands waren duidelijk goed in hun doen.
Toch bleef er een wrang element aanwezig; waar was het publiek? Zelfs bij hoofdact Nargaroth was de zaal nauwelijks half gevuld. Erg spijtig, want het was weer een mooie avond, met dank aan de jongens van Dark Matter.

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Report: Sepultura – Legion of The Damned – Flotsam and Jetsam – Mortillery @ atak Enschede

livereviewer

ALCATRAZ METAL FESTIVAL, 8-9 AUGUSTUS 2014, KORTRIJK – dag 1

livereviewer

LiveReport: Barb Wire Dolls @ MTC Duitsland

livereviewer
UA-17622028-3