NIGHTQUEEN – rEVOLUTION – WILDGAME MUSIC – RELEASE: 25 APRIL 2014

NIGHTQUEEN – rEVOLUTION –  WILDGAME MUSIC – RELEASE: 25 APRIL 2014

Nightqueen is een stevige, talentvolle power symphonic metal band uit Genk (België), die werd opgericht door gitarist en songwriter Rex Zeco. In 2010 begon het allemaal voor Nightqueen. De maxi single “Inauguration” scoorde goede kritieken en bracht de band  onder de aandacht bij platenlabels. In 2012 werd het eerste album “For Queen and Metal” op de markt gebracht. Dit album bracht niet de echte doorbraak ondanks alle goede kritieken. In 2013 tekende de band een nieuw platencontract met Carolina Guilini en Wim Coryn onder het label Wildgame Music.

Rec Zeco schreef tal van nieuwe songs en samen met wat oudere werden die verzameld op “rEvolution”.

Nightqueen is:

Rex Zeco – gitaar
Keely  Larreina – zang
Neil Gray – gitaar
Steven Steele – bas
Ed Scarlatti – toetsen

rEVOLUTION
NightQueen-hoes-revolution-300x300Voetstappen in de nacht….een schreeuw….een gemene lach! Dit is het eerste wat je te horen krijgt op dit album. “The Hunter” is een stevige power metal track waar alle elementen naar voren komen waar Nightqueen voor staat. Krachtige riffs, een duidelijke aanwezigheid van toetsen en de powerstrot van Keely. Bij female fronted bands is de zang in het gros van de gevallen iemand met een hoge stem, die naar de gothic (operastijl) neigt. Gelukkig zingt Keely op een ‘gewone’ manier en doet dit met de nodige beheersing. Haar zangkwaliteiten hebben duidelijk vooruitgang geboekt ten opzichte van het debuut (dat op zich ook niet slecht was). Keely weet het beter te doseren en blijft netjes binnen haar bereik. Na deze duistere track volgt de eerste single “Love After Life”. Een nummer dat je emotioneel raakt en handelt over een geliefde die zich de vraag stelt of ze met haar geliefde verenigd zal worden als ze sterft! Daarom loopt ze met de gedachte om te sterven. Een pakkend nummer waar Keely veel emotie legt in haar zang.

Het titelnummer is een soort van protestsong dat me tekstueel zowel doet denken aan Queensryche’s “Operation Mindcrime” als aan de recente gebeurtenissen in de Krim. Tijdens het refrein ervaar je door de samenzang een soort van opstand-gevoel ( “Revolution Calling” van Queensryche). Rex Zeco bewijst hier een goede songschrijver te zijn! “Rain Of Blood And Tears” is een trager nummer met een hoofdrol voor ‘artillerie-drums’ en sterke toetsenpartijen. Het nummer is ook meer radiovriendelijker en zorgt voor de broodnodige afwisseling. Een ballade mag natuurlijk niet ontbreken. “Beyond The Gates Of Heaven” is een mooi, gedeeltelijk met piano en toetsen ondersteund, gevoelig nummer. Met de manier waarmee Keely haar ‘Burning love’ vocaal brengt, kan ze maar beter opletten om tijdens concerten niemand specifiek te viseren in het publiek. De jongeman zou wel eens het verkeerde idee krijgen!

 

Met “Scream In The Night” verplaatsen we ons naar de vampierenwereld. De sprekende stem in de break doet je meteen denken aan de serie “True Blood”. Ook Keely zet de nodige sfeer neer door haar gemeen klinkende strot te gebruiken. Het geluid van marcherende troepen in “Demoncracy” roept opnieuw beelden op van onderdrukking en de daaruit voortvloeiende opstand. De tekst en vooral de vertellende stem voor de break laat mijn geest opnieuw afdwalen naar de recente gebeurtenissen in de Krim en Oekraïne. Het mid-tempo “The Watcher” klinkt als een creepy verhaal.  Het album wordt afgesloten met het lange “Queen of the Night”. Dit is trouwens het nummer waar de band naar genoemd is! Na een filmisch, licht bombastische intro volgt een knap vocaal stuk dat gedragen wordt door toetsen. Een melodieuze solo volgt en het nummer gaat verder met een repeterende riff en een sterke ondersteuning van de toetsen. De snelheid en de kracht nemen toe naarmate het refrein nadert. Tijdens de break laat Keely duidelijk blijken wat ze in haar mars heeft. Verder komen een aantal gevoelige gitaarpartijen voorbij. Een knap nummer dat niet vlug zal vervelen.

Conclusie:
Rex Zeco heeft een mooie verzameling van songs bij elkaar geschreven voor dit tweede album. Door de afwisseling tussen de nummers en het optimale gebruik van de toetsen kun je dit album gemakkelijk in één ruk beluisteren. Vooral Keely heeft vooruitgang geboekt en klinkt ook zelfverzekerder dan vroeger. Ik heb alvast met volle teugen genoten van dit Belgisch metaal!

Track list:

1.      The Hunter  6:37
2.      Love After Life  3:19
3.      Revolution  4:52
4.      Rain of Blood and Fear  5:17
5.      Beyond the Gates of Heaven  4:35
6.      Scream in the Night  5:48
7.      Demoncracy   5:57
8.      The Watcher  4:10
9.      Queen of the Night  10:32

Links:

www.nightqueen.be
www.phonotraxx.de

 Tekst Rik Bauters

Related posts

Review: The Vision Bleak – Witching Hour – Prophecy Productions – Out Now

livereviewer

GINGERPIG – HIDDEN FROM VIEW- SUBURBAN RECORDS RELEASE: APRIL 15TH 2013

livereviewer

KORPIKLAANI – Resign to Nuclear Blast & announce new album!

LiveReviewer
UA-17622028-3