Nile/Suffocation – Doornroosje Nijmegen, 10-09-2015

Nile/Suffocation – Doornroosje Nijmegen, 10-09-2015.

Vanavond ben ik voor het eerst in het vernieuwde pand van Doornroosje. Op het programma staan vier bands uit de wat extremere uithoeken van de death metal. Techniek en bruutheid, dat is wat je voorgeschoteld krijgt met onder meer Suffocation en Nile. Maar voordat die pret begint krijgen we vanavond nog twee acts voor onze kiezen: Truth Corroded en Bloodtruth

Iets verlaat stap ik binnen bij Truth Corroded. De kleine zaal is al behoorlijk gevuld, maar ondanks de goede inspanningen van Truth Corroded barst het feestje nog niet helemaal los. Ik zie hier en daar de nekken al flink op en neer gaan, maar met hun wat simplistischer stijl dan hun collega’s van deze avond, krijgen ze nog niet de voetjes van de vloer in de zaal. Het geluid staat in ieder geval prima afgesteld en dat zorgt er wel voor dat deze show prima te doorstaan is.

Bloodtruth -  Doornroosje Nijmegen - 2015

Na een korte ombouw van 15 minuten staat de volgende band al op de planken. Bloodtruth begint al aardig naam te maken in de scene. En terecht. Vol overgave en passie knallen ze hun death metal de zaal in. Al gauw komen er wat moshpitjes en de zaal begint al lekker op te warmen. De stijl van Bloodtruth is wat speelser dan hun voorganger en ik sta echt te genieten van de goed in elkaar geknutselde nummers. Prima band die ik vaker hoop tegen te komen.

Nu is het de beurt aan Suffocation. Uiteraard niet met Frank op vocalen zoals menigeen al verwachtte. Nee, ditmaal staat Ricky Myers (drummer Disgorge) achter de mic. Zijn strot klinkt in ieder geval niet slecht, maar haalt het helaas niet bij die van Mullens. Maar een dikke voldoende.

Suffocation - Doornroosje Nijmegen 2015Ik heb Suffocation nu al een paar keer gezien en meestal is het geluid te slecht voor hun technische stijl van brutal death. Gelukkig is het vanavond in Doornroosje andere koek. Godsamme, wat een strak geluid komt er uit de speakers knallen. Het publiek knalt er net zo enthousiast op los als Suffocation zelf. Duidelijk zichtbaar wordt er genoten van de show door de mannen. Dik grijnzend genieten ze van de bomvolle zaal. Alle factoren kloppen gewoon aan deze show en maakt dit gewoon tot mijn favoriete Suffocation show die ik bijgewoond heb. Graag meer van dit soort shows…

 

Daarna een iets te lange tussenpauze. Dit gevoel komt mede door het Egyptische geriedel uit de boxen. Volgende keer graag muziek, want net als ik begon het publiek om mij heen het aardig zat te worden na een tijdje. De opwarming door de vorige bands werd echt volkomen teniet gedaan.

Nile - Doornroosje Nijmegen 2015

Maar goed terug naar Nile. Deze band kwam onlangs met een prima plaat op de proppen. “What Should Not Be Unearthed”  is helaas nog niet echt super vertegenwoordigd in de setlist. Ik had er graag wat meer van gehoord. Maar uiteraard mogen de klassiekers van Sanders en co. niet in een Nile show missen. En zelfs met een ruim uur is het dan nog bijna tijd te kort om ze allemaal te doen. Helaas staat de gitaar van Sanders ongeveer een halve show te zacht in de mix. Dit maakt de beleving toch een stuk minder. Want als je Nile zegt, dan denk ik aan het sublieme gitaargeweld van deze beste man. De band en het publiek zal het verder worst wezen. De voorste regionen zijn flink in beweging en zelfs de DJ-tafel moet het nog even flink ontgelden. Nile had misschien niet de beste show van de avond. Dat stokje gaat naar Suffocation. Desondanks een prima afsluiter van een prima avond.

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Delain @ Metropool , Hengelo

livereviewer

Review Heritance, Neckbreak Nation en The Lucifer Principle

livereviewer

Live report: Ayreon Universe – Poppodium 013 Tilburg, 15-09-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3