ORDEN OGAN – TO THE END – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

ORDEN OGAN – TO THE END – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

Het verhaal van het Duitse Orden Ogan start in 2004 toen ze hun zelf geproduceerde demo EP “Testimonium A.D.” uitbrachten. De band kreeg lovende kritieken via verscheidene media maar de fans moesten echter wachten tot 2008 voordat hun debuut “Vale” verscheen. De band tekende een platencontract bij AFM Records in 2009 en een jaartje later verscheen hun nog betere album “Easton Hope”. Dit leverde de band een opening slot op bij de tours van Grave Digger, Tiamet, Van Canto en Freedom Call. AFM besloot om hun debuut “Vale” opnieuw uit te brengen met wat bonustracks. In 2010 stonden ze op het befaamde Wacken Open Air en dit concert is als bonus DVD verkrijgbaar bij de limited edition van hun nieuwste plaat “To The End”.

 

Orden Ogan is:
Seeb Levermann – zang/gitaar
Tobin Kersting – gitaar
Niels Löffler – bas
Dirk Mever-Berthorn – drum

TO THE END
Het album start met uiterst melodieuze en catchy riffs. Naar het einde van de intro “The Frozen Few” toe horen we galopperende drums en riffs daarboven op! We worden van onze stoel geblazen door de agressief klinkende riffs van het titelnummer. Bandleider Seeb Levermann bewandelt hier duidelijk hardere paden, want vergelijkingen met de thrash dringen zich op. Maar wanneer de refreinen aanvangen is de link met Blind Guardian duidelijk niet verdwenen. Voor de gitaarliefhebbers valt er op dit nummer meer dan eens te smullen van voortreffelijk gitaarwerk. De gitaren klinken steeds super melodieus en zijn bij vlagen supersonisch snel. Het drumwerk van Dirk Mever-Brown drukt ook zijn stempel op dit nummer. Gure wind vormt de intro van de eerste single “The Things We Believe In”. Wanneer deze gevolgd worden door akoestische gitaren en Keltisch aanvoelende achtergrondzang vermoed je een ballade te horen te krijgen. Maar niets is minder waar, want de aanstormende riffs en drums versplinteren die illusie! Een track die het live uitstekend zal doen door zijn ultiem meezing-refrein!  De snelheid wordt een versnelling hoger geschakeld bij “Land Of The Dead”. Alle nummers toveren vanaf de eerste noot een brede glimlach op je gezicht omdat ze zo knap zijn opgebouwd en onmiddellijk vertrouwd klinken.

Met “The Ice Kings” krijgen onze nekspieren de nodige rust. Ook mogen onze luchtgitaren tijdelijk opgeborgen worden, want deze ballade is het ideale ‘cool down’ moment van de plaat. De Helloween – Gamma Ray riffs van “Till The Stars Cry Out” vermorzelen onze rust en de donderende drums doen daar zelfs nog een schepje boven op. Het verrassend kalme slotstuk bevat wat fluitinstrumenten, lichte orkestratie en vormt een mooi contrast met het vorige geweld. Dat Seeb meer invloeden heeft laten doorsijpelen in zijn composities wordt duidelijk als je een bijna Meshuggah riff hoort in “This World Of Ice”. Deze worden op eigenwijze manier bijgestaan door orkestratie en een venijniger zingende Seeb. “Dying Paradise” roept herinneringen op aan de meer traditionele metal van Accept – Running Wild! Maar de refreinen zijn opnieuw volgens de gekende Blind Guardian stijl. Daarna volgen twee wat oudere tracks, die reeds lang op de setlist stonden maar nooit op een album zijn geraakt. Het flitsende “Mystic Symphony” bevat zowel vingervlugge hakkende riffs als melodieuze gitaarloopjes (die zelfs naar de AOR – melodic rock overhellen). Het meer dan zeven minuten klokkende “Angels War” is mijn absolute favoriet. De harde hakkende riffs worden soms vergezeld van ongelooflijk catchy korte shreds! Het nummer is duidelijk trager maar kent een zeer onderhoudende opbouw. Het nummer is echter voorbij voor je het weet en je bent steeds geneigd om het opnieuw te beluisteren. Na dit meesterwerkje wordt dit voortreffelijk album in alle sereniteit afgesloten met het ingetogen “Take This Light”.

Conclusie:
Seeb Levermann heeft dit album grotendeels alleen afgewerkt. Hij zag dit als een soort therapie voor hetgeen de man de afgelopen jaren te verwerken had gekregen. Ik moet zeggen dat hij een voortreffelijke prestatie heeft weten vast te leggen. Het album laat je geen moment los en boeit van begin tot einde. Seeb heeft duidelijk gekozen voor een andere aanpak met minder orkestratie en koortjes en schuwt de nieuwe invloeden niet. Ik ben reuze benieuwd hoe ze dit live zullen brengen! Dit album is een rijke aanvulling voor de verzameling van de epische power metal fanatiekeling. De rest moet dit album eens checken en start alvast met het clipje van de eerste single “The Things We Believe In”!

Score: 4 out of 5

 Tracklist:

 1. The Frozen Few
 2. To The End
 3. The Things We Believe In
 4. Land Of The Dead
 5. The Ice Kings
 6. Till The Stars Cry Out
 7. This World Of Ice
 8. Dying Paradise
 9. Mystic Symphony
 10. Angels War
 11. Take This Light

Links:

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

NEW IZEGRIM RECORD COMING UP !

livereviewer

Myrkur – Myrkur – Relapse Records – Release: september 16th

livereviewer

Satyricon komt met details nieuw album “Deep Calleth Upon Deep” en lyric-video

livereviewer
UA-17622028-3