OSTROGOTH – LAST TRIBE STANDING – EMPIRE RECORDS – Release: Out Now

Ostrogoth – Last Tribe Standing – Empire Records – Release: Out Now.

Voorwoord:

Ik heb deze EP al een dikke maand in mijn bezit. Het was de bedoeling dat de review ruim voor de release online zou worden gegooid.
Vorig jaar werd er bij gitarist Rudy lever- en darmkanker vastgesteld. Er werd initieel een levensverwachting van twee jaar voorop gesteld. Maar toen de chemotherapie niet aansloeg kwam daar snel verandering in. Rudy heeft alle moed en energie gebundeld om het beste van zichzelf te kunnen geven op een uitverkochte show in het Belgische Wippelgem. Dit was het allerlaatste concert dat de brave goedlachse man heeft kunnen voltooien. Zijn levensverwachting werd toen op een paar weken geschat. Rudy ‘Whiteshark’ overleed op 3 januari 2015.
Enkele dagen later kreeg mijn gezin ook te maken met deze ziekte. We kregen steeds tegenstellende diagnoses te horen en dit gegeven viel me heel zwaar. Hierdoor kreeg ik deze review maar niet getikt. Nu mijn gezin uiteindelijk een bevestigde diagnose heeft gekregen kon ik dit slechte nieuws uiteindelijk een plaats geven en vloeide deze review uit mijn potlood (Ja, ik ben nog old school als het gaat om schrijven!).

Het jaar 1983 blijft voor mij een absoluut topjaar qua releases! Niemand minder dan Metallica, Slayer, Exciter, Tokyo Blade en Culprit brachten geweldige debuutschijven uit! Maar ook al gevestigde waarden zoals Accept, Saxon, Raven, Loudness, Y & T en Motörhead lieten van zich horen. Ook in de lage landen werd kwaliteitsmetaal van Crossfire, Thunderfire, Bodine op ons losgelaten. Dat was ook de tijd wanneer EP’s opvielen! Zo behoren extended plays van de Franse H-Bomb en Sortilège nog steeds tot mijn favorieten. Maar eentje die ik werkelijk grijs heb gedraaid is zonder enige twijfel “Full Moon’s Eyes” van het Belgische Ostrogoth. De groep uit het Gentse kon me daarna ook bekoren op de volgende schijven “Ecstacy and Danger”, “Too Hot” en “Feelings of Fury”. Daarna splitte de band en kwam in 2003 opnieuw samen voor het concert ter ere van het 20 jarig bestaan van het label Mausoleum. In 2010 was er een poging tot wedergeboorte toen men als headliner op het Ages of Metal festival optrad. Maar de bal kwam pas echt aan het rollen toen de groep gevraagd werd om op het prestigieuze old school festival Keep It True een reünie concert te geven. Vanaf dan kwam alles stilletjes aan in een stroomversnelling en werden er ook nieuwe nummers gecomponeerd. Aanvankelijk was het de bedoeling om een 4-track EP uit te brengen naar analogie met hun debuut EP! Maar al vlug kwam het idee om er die oude EP als live registratie toe te voegen.

Ostrogoth is:
Stripe – basgitaar en achtergrondzang
Rudy ‘Whiteshark’ Vercruysse (R.I.P.) – gitaar
Josey Hindrix – zang en achtergrondzang
Mario ‘Grizzly’ Pauwels – drum
Dario Frodo – gitaar en achtergrondzang
 

LAST TRIBE STANDING
ostrogoth-lasttribestandingEen werkelijk supermelodieuze gitaarsolo van Whiteshark brengt dit schijfje op gang.

Al vlug komt daar wat lichte percussie bij en nadien zang en een vertelstem. Na een dikke minuut valt een vette riff in die op de voet wordt gevolgd door krachtige drums. Een uiterst heavy nummer met spitsvondige kronkels onderweg. De zang van Josey heeft een gemene ondertoon en laat horen dat zijn zang een grote vooruitgang heeft geboekt. Het refrein laat een meer ronkende gitaar horen. Daarna mag Dario zijn snaren geselen tijdens een solomoment. Het baslijntje van Stripe net voor de laatste strofe is eveneens een leuke vondst.

“No Risk Taken” is het meest afwisselende nummer van dit album. “Clouds” is een snelle track met een uiterst catchy refrein dat live veel bijval zal hebben! De tekst doet me steeds opnieuw denken aan het noodlot dat gitarist Rudy moest ondergaan.

“Return To The Heroes Museum” bevat talrijke verwijzingen naar het nummer “Heroes Museum” van de debuut-EP. Dit zowel muzikaal als tekstueel!

Het lange titelnummer start traag, maar naar het refrein toe komt er geleidelijk vaart in. Tekstueel wordt hier benadrukt dat er nog steeds neergekeken wordt op de metalheads. Maar er is geen grotere en trouwere band dan tussen diezelfde metalheads onderling op deze gehele aardkloot! Het nummer eindigt met een soort van indianendrumgeluid ( de ‘tribe’ wellicht).

Het tweede stuk van deze release bestaat uit de live-versie van die legendarische EP uit 1983. Maar deze keer krijgen we de nummers te horen hoe ze momenteel gespeeld worden door de herrezen Ostrogoth. Wat me vooral opvalt is de sterke aanwezigheid van de bas in het geluid. Een instrument dat dikwijls vergeten wordt bij live geluid. Alle nummers werden opgenomen bij de Summer tour van 2014.
Deze EP is ook voorzien van schitterend artwork. Velio Josto heeft enkele vroegere hoes elementen verweven tot een mooi geheel. Deze release zal dan ook verschijnen als beperkte vinyloplage. Ikzelf heb me al getrakteerd op zo’n echt hebbeding!

Conclusie:
Ostrogoth is  er met deze dubbele EP in geslaagd om hun comeback meer dan te rechtvaardigen. De nieuwe nummers laten duidelijk horen dat ze dezelfde lijn van vroeger enigszins doortrekken. Maar tegelijkertijd worden er nieuwe elementen in verweven. Bij het luisteren naar de nieuwe tracks hoor ik soms invloeden van bands zoals een Omen opduiken. De band met nieuwe bezetting heeft voor het jaar 2015 al een groot aantal concertdata vastgepind. De band steekt zelfs de grote oceaan over om een set te spelen tijdens het Ragnarökkr Metal Apocalypse in Chicago.

Jammer dat ‘ons Witje’ de vele recensies niet meer kan lezen, maar ik denk dat ze in de hardrock heaven ook wifi hebben!

Track list:

  1. No Risk Taken
  2. Clouds
  3. Return To The Heroes Museum
  4. Last Tribe Standing

Live tracks

  1. Heroes Museum
  2. Full Moon’s Eyes
  3. Paris By Night
  4. Rock Fever

Score: 4,5 out of 5

Links:
www.ostrogothofficial.com
www.empirerecords.be

 Tekst: Rik Bauters

Ostrogoth - Rudy (1024 x 683)

Related posts

Review: Septic Flesh – Codex Omega – Season of Mist – Release: 01-09-2017

LiveReviewer

Review: Ministry – Amerikkkant – Nuclear Blast Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Synapses – Devoutness – Cimmerian Shade Recordings – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3