Review: Paradise Lost – Medusa – Nuclear Blast Records – Release: 01-09-2017

Review: Paradise Lost – Medusa – Nuclear Blast Records – Release: 01-09-2017.

Paradise Lost … deze band heeft zich de laatste jaren wat mij betreft helemaal terug gevonden. Al sinds hun vorige release “The Plague Within” grijpt de band weer flink terug naar hun roots en verder. Daar waar zij op een gegeven moment de draad een beetje kwijt waren met hun bijna poprock-achtige taferelen, is het nu weer duister en melancholiek tot op den bot. Na de herrijzenis is het weer uitkijken naar nieuw werk van de mannen. “Medusa” is alweer het vijftiende studio album van deze Britse doom-act en ditmaal hebben ze het nest bij Century Media verlaten en zich genesteld bij Nuclear Blast.

Paradise Lost is:
Nick Holmes – Vocalen
Greg Mackintosh – Lead Guitar,
Aaron Aedy – Rhythm Guitar,
Steve Edmondson – Bass Guitar,
Waltteri Väyrynen – Drums

Medusa
MedusaDe band beloofde ons meer richting doom te gaan en dat is precies wat ze met “Medusa” doen. Het klinkt naargeestig, melancholiek, bedruipend. Het is een magistrale “eerie” sfeer geworden. Paradise Lost heeft in jaren niet zo nihilistisch geklonken en dat is wat betreft het geluid een formidabel iets. Ik dacht na “The Plague Within” niet meer een release in handen te krijgen die overtroffen zou worden door hen. Toch is het Paradise Lost gelukt zich te overtreffen met deze plaat. Het voelt alsof ze met “The Plaque Within” zoekende waren en nu met “Medusa” keihard in de roos schieten.

De gitaren zijn log en zwaar, maar overduidelijk met de welbekende Paradise Lost handtekening. Het baswerk is majestueus. Ditmaal zitten er door het welbekende Paradise geluid vleugjes Type O Negative heen gewoven. Apart hoe vocalist Nick Holmes zijn stem weet om te vormen in de stijl van Peter Steele. En het werkt! Uiteraard is het vooral de vuige grunt van Nick die de boel extra smeuïg maakt, maar ook met zijn cleane vocalen is hij ditmaal weer erg sterk. Tevens heeft een andere drummer het stokje overgenomen. Waltteri Väyrynen zit ditmaal voor het eerst achter de drumkit en doet dit niet onverdienstelijk, zoals we dat onder meer al van hem gewend waren bij Moonsorrow. Het album tikt net de 42 minuten aan en het is Paradise Lost gelukt om de gehele duur van het album te blijven boeien.

Conclusie:
Liefhebbers van Britse doom zullen blij zij met de nieuwe weg die Paradise Lost is ingeslagen en zal bij hen zeker hoog in het jaarlijstje gaan geraken. De band staat begin november nog op de planken in Nederland. Op 6 november in Tivoli Utrecht en een dag later in 013 Tilburg.

Score: 4,8 uit 5

Tracklist:
1. Fearless Sky
2. Gods Of Ancient
3. From The Gallows
4. The Longest Winter
5. Medusa
6. No Passage For The Dead
7. Blood & Chaos
8. Until The Grave

Links:
Paradise Lost Official
Paradise Lost Facebook

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Review: Parasit – A Proud Tradition Of Stupidity – Cyclone Empire – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Infidel Reich – New World Outrage – Raw Skull Recordz – Release: 24-09-2021

LiveReviewer

Code – Mut – Agonia Records – Release: February 27th 2015

livereviewer
UA-17622028-3