PERSUADER – THE FICTION MAZE – INNER WOUND RECORDINGS – OUT NOW

PERSUADER – THE FICTION MAZE – INNER WOUND RECORDINGS – OUT NOW

Persuader werd in 1997 opgericht in Umea, Zweden. Na een demo in 1998, die goede recensies kreeg, zag het debuutalbum “The Hunter” het levenslicht in 2000. Hun derde schijf “When Eden Burns” verscheen in 2006. Na wat getoerd te hebben viel de band wat stil en werd een lange pauze ingelast. Na een gat van acht jaar staat de groep er opnieuw met hun opvolger “The Fiction Maze” dat werd uitgebracht door hun nieuwe label Inner Wound.

Persuader is:

Jens Carlsson – zang
Fredrik Hedström – bas
Emil Norberg – gitaar
Daniel Sundbom – gitaar
Efraim Juntunen – drum

THE FICTION MAZE
21890-1Persuader schotelt ons vette metal riffs voor die het sterkst lijken op power metal, maar er zijn ook invloeden uit de progressieve en thrash hoek te horen. Opener “One Lifetime” verwent ons wel met heerlijke fretboardsolo’s van Emil en Daniel. Jens bezit een krachtige stem die sterk in de mix zit. Maar hij komt soms wat te schreeuwerig en lichtjes geforceerd over. Maar storen doet het niet, om eerlijk te zijn. “War” kent een bliksemstart door middel van beukende drums die op de hielen worden gezeten door een flitsende, snelle solo. Zanger Jens doet hier wat te veel zijn best en hierdoor klinkt de zang in de hoge regionen niet zo zuiver! De intro van het titelnummer lijkt sterk op de akoestische intro van Metallica’s “Battery”. Het nummer gaat gelukkig over in een ware thrashy hakker van jewelste. Een ideale smering voor de nekspieren! Hier horen we ook voor het eerst de introductie van gemener klinkende achtergrondzang (screams).

“Deep In The Dark” kan beschouwd worden als de power ballad van het album. Zo nu en dan hoor ik elementen van een Chris Boltendahl (Grave Digger) opduiken in de zang. Het album biedt verder voldoende variatie door de snellere tracks “InSect” en “Sent To The Grave” af te wisselen met trager werk zoals “Son Of Sodom”. “Worlds Collide” bevat zelfs gedistorte gitaren, waardoor de gitaren lekker gaan ronken! Afsluiter “Falling Master” neigt sterk naar de thrash en speed metal en sluit het album op kruissnelheid af. Maar mijn favoriete track is toch het lange “Heathen”. De openingsriff doet mij denken aan het Duitse Gravestone! Nadien vallen zwaar beukende riffs in die afgelost worden door een zware baslijn met ware poppy toetsen! De zang van Jens komt op deze track ook het best tot zijn uiting! Een nummer dat niet snel zal vervelen!

Conclusie:
Deze vierde schijf van deze Zweedse power metal bende zal wel in goede aarde vallen bij de liefhebbers van het genre. Maar voor mij klinken ze wel mainstream en blijven hun nummers daardoor niet zo hangen. Niet dat dit een slechte of mindere plaat is geworden, maar de opgevangen geluiden tussen mijn buitenste oorschelpen ligt me niet volledig, dat is alles! Over smaken en kleuren valt niet te twisten en daarom denk ik dat velen dit wel een vette kluif zullen vinden.

Score: 3,25 out of 5

Tracklist:

 1. One Lifetime
 2. War
 3. The Fiction Maze
 4. Deep In The Dark
 5. InSect
 6. Son Of Sodom
 7. Sent To The Grave
 8. Heathen
 9. Dagon Rising
 10. Worlds Collide
 11. Falling Faster
 12. Links:
 13. www.persuader.nu

www.innerwound.com

Tekst Rik Bauters

Related posts

Zombie hits Europe in June and Juli – 1st of July Tivoli Vredenburg

livereviewer

review:KISSIN’ DYNAMITE – MEGALOMANIA – AFM RECORDS/ROCK INC. – RELEASE: 5 SEPTEMBER 2014

livereviewer

Suicidal Angels release album title, cover and release date.

LiveReviewer
UA-17622028-3