Powerwolf – Blessed & Posessed – Napalm Records – Release: 16 Juli 2015

Powerwolf – Blessed & Posessed – Napalm Records – Release: 16 Juli 2015.

Powerwolf is een Duitse power metal band die in 2003 werd opgericht door de broers Charles en Matthew Greywolf. Wat hen deed opvallen in het genre was hun fascinatie voor weerwolven en vampieren. Hun debuut “Return In Bloodred” werd meteen lovend onthaald. Deze kreeg in 2007 een vervolg met “Lupus Dei”. Hun lyrische thema’s visualiseert de band ook op het podium, wat hun weerwolf gebeuren nog meer in de verf zet. Na vier albums bij Metal Blade Records, maakten ze met hun vorig album “Preachers Of The Night” de overstap naar Napalm Records. Naar dit tweede werk werd reikhalzend uitgekeken door de vele fans!

Powerwolf is:
Attila Dorn – zang
Matthew Greywolf – gitaar
Charles Greywolf – gitaar
Falk Mario Schlegel – orgel
Roel van Helden – drum

BLESSED & POSESSED
24063Het openende titelnummer kent de typische Powerwolf format. Die bestaat uit: dreunende basdrum, catchy riffs, een hoog tempo en de powerstrot van Attila. Ook het gebruik van de Latijnse gesproken taal is geen nieuw gegeven.
Men zegt van honden dat ze trouw zijn, maar deze ‘pack of wolfs’ volgt hun ‘alfa-male’ Attila door dik en dun. Mr. Dorn is niet voor niks het uithangbord van de band en zijn klassiek geschoolde stem is een verademing tussen alle grunters en screamers die in talrijke bands opduiken (nee, ik ben geen fan dat gegrom!). De kracht die uitgaat van zijn stem is goed hoorbaar bij het snelle “Dead Until Dark”.
Op de eerste single “Army Of The Night” scoort men nog hoger op het gebied van aanstekelijkheid. De lekkere sandwich van het orgelgeluid van Falk met de strakke riffs van de broers Greywolf, verplicht je om mee te bewegen. Stilletjes aan beginnen hoofd, benen en armen buiten mijn wil om het ritme te volgen! De gitaarsolo’s zijn telkens opnieuw een genietmoment en injecteren de hoofdzakelijk op power metal gebaseerde nummers met een portie melodie.
“Armata Strigoi” doet er nog een schepje bovenop met de supermelodieuze break! De nummers zijn allen instant likes en zijn gemakkelijk te onthouden en mee te brullen.
“We Are The Wild” is zo’n typische meezinger, waarbij af en toe een zinderende baslijn opduikt.
De rol van het kerkorgel van Falk is niet te onderschatten. De symbiose tussen zijn orgel en de stem van Attila tijdens de intro en de refreinen is een voltreffer. Dit bevestigt eigenlijk nogmaals de aantrekkingskracht die de nummers uitoefenen op de luisteraar.
Hoewel ze visueel de nadruk leggen op het wolfgebeuren bevatten de teksten ook talrijke verwijzingen naar religie. Het gebruik van het orgel versterkt dit gegeven nog. Vooral tijdens het speedy “Christ & Combat” komt dit perfect tot uiting.
De rest van de nummers vallen allen onder de hierboven beschreven lofbetuiging.
Het slotnummer “Let There Be Night” is in vele opzichten een uitzonderlijk nummer. Zijn dikke zeven minuten speelduur wijkt sterk af van de net geen vier minuten formule van de meeste andere nummers. Het orgel en ook de orkestratie nemen hier een grote rol op zich. Het nummer kent ook een veel trager tempo en bevat wat drumroffels die duidelijk uit de cavalerie komen! Een geweldige afsluiter van een voortreffelijk album, dat nooit zal vervelen.
Maar doe net zoals ik al deed en bestel de special edition en je krijgt er een tweede cd “Metallum Nostrum” bij met 10 covers van metal nummers die hen tot de metal hebben bekeerd. Verwacht knallende versies van nummers van Judas Priest, Iron Maiden, Gary Moore, Ozzy Osbourne en Black Sabbath.

Conclusie:
Ik was al in de wolken met hun vorige schijf “Preachers Of The Night”, maar de wolven worden met elk album beter. Hun concept blijft geweldig en dat komt op het podium nog meer tot uiting. De nummers klinken uitzonderlijk aanstekelijk en zowel het orgel als de gitaren zijn een lust voor het oor. Maar het is toch vooral de krachtige, duidelijke stem van Attila die het meest tot de verbeelding spreekt. Verplichte aanschaf voor wolvenliefhebbers en degenen die hun hart verloren hebben aan mooi gebrachte power metal.
Ik kan niet wachten om de kerels te aanschouwen op het reuzepodium van het Alcatraz Metal Festival in augustus te Kortrijk. En nadien komen ze als headliner naar Trix te Antwerpen op 1 november.

Tracklist:
1. Blessed & Posessed
2. Dead Until Dark
3. Army Of The Night
4. Armata Strigoi
5. We Are The Wild
6. Higher Than Heaven
7. Christ & Combat
8. Sanctus Dominus
9. Sacramental Sister
10. All You Can Bleed
11. Let There Be Night

Score: 4,25 out of 5

Links:
Powerwolf Official
Napalm Records

Tekst door: Rik Bauters

Related posts

Visceral Throne – Those Who Have Fallen Beyond the Grace of God – Comatose Music – Release: Out Now

LiveReviewer

Ancient Rites – Laguz – Massacre Records – Release: 20-02-2015

livereviewer

Review: Watain – Trident Wolf Eclipse – Century Media Records – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3