PRAYER – DANGER IN THE DARK – ESCAPE MUSIC – OUT NOW

De Finse zanger Tapani Tikkanen begon zijn muzikale loopbaan in de jaren 80 met groepen zoals IC-Rock en Tanna. Hij toerde vooral in Finland en bracht nog drie albums uit voor een voetbalclub met de gekke naam F.C. Rainbow. Toch wou hij opnieuw een band rond zich heen en richtte Prayer op. In 2005 bracht hij het debuut “Wrong Address” op de markt via Escape Music en nu doet hij met “Danger In The Dark” een tweede poging.

 

Prayer is:

Jukka Ihme – lead and rhythm guitar
Mika Pohjola – bass and keyboards
Matti Torro – drums
Tapani Tikkanen – lead and background vocals, rhythm guitar, percussion
Valtteri Tikkanen – rhythm guitar and keyboards

 

DANGER IN THE DARK
Het titelnummer start met een gepolijste riff, massa’s toetsen en een verdwaalde gitaarlick en nadien wordt de bas ook duidelijk hoorbaar. Prayer brengt typische Scandinavische AOR. Gladde productie met duidelijke heldere stem waarbij af en toe een lekker gitaartje te horen valt. De jaren 80 hebben duidelijk een grote invloed op de sound van Prayer. Het schitterende gitaarwerk steelt de show tijdens “Nobody Loves You”. Het nummer is overladen met melodieuze en gevoelige vibraties van de six-string bandits van de beide gitaristen. “KP” gaat verder in dezelfde lijn, maar kent ook wat rustiger passages! “Get What I Came For” bevat wat invloeden van de 70’s rock en hierdoor schiet het rockgehalte van het album ook de hoogte in. Diezelfde link is ook te  horen in het rockende “Heart Wants You To Rock”, waarbij vooral Thin Lizzy als rolmodel is gebruikt. De toetsen van Mika Pohjola geven dit nummer zelfs een duidelijk AOR-tintje bovenop die 70’s rocksound. “Livin’ Ain’t Livin’ “ is een super swingende rocker waar ik zelfs een snuifje Dire Straits gitaar in kon ontdekken! Zelfs de stem van Tapani ruikt soms naar Mark Knopfler! De bas is heer en meester bij de start van afsluiter “It’s Not The End”. Tijdens de refreinen krijgt die echter concurrentie van de gitaar en de toetsen. De gitaar neemt het volledig over tijdens de lekker gierende solo! Een waardige afsluiter met een ietwat ongelukkig gekozen titel!

 

Conclusie:
Na een stilte van zeven jaar wil Prayer met deze release zijn plaats terug opeisen aan het AOR-front! De tien nummer beantwoorden allen aan het Scandinavisch AOR profiel met een gladde productie en geweldig gitaarwerk. De liefhebbers van het genre zullen hier ongetwijfeld een vette kluif aan hebben. Vooral degene die hun muzikale hart verloren hebben aan de 80’s sound. Maar om een plaatsje te veroveren op het podium komen ze toch wat te kort en moeten ze  buigen voor o.a. nieuwkomer Wigelius.

Score: 3,5 out of 5

Tracklist:

  1. Danger In The Dark   (4:37)
  2. Nobody Loves You  (3:51)
  3. KP  (4:36)
  4. Get What I Came For  (3:16)
  5. Another Fool  (4:48)
  6. Never Let Your Dreams Die  (5:12)
  7. Heart Wants You To Rock  (3:53)
  8. Livin’ Ain’t Livin’  (4:30)
  9. I’m Back  (4:50)
  10. It’s Not The End  (4:01)

Links:

Geschreven door Rik Bauters

 

 

 

Related posts

Antropomorphia – Rites Ov Perversion- Metalblade Records- Release 12-09-2014

livereviewer

Review: Usurper – Lords of the Permafrost – Soulseller Records – Release: 22-03-2019

livereviewer

Metal Blade to release FATES WARNING classics ‘Night On Bröcken’ and ‘The Spectre Within’ on gatefold vinyl!

livereviewer
UA-17622028-3