PRIDE OF LIONS – IMMORTAL FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 24 september 2012

Jim Peterik kennen we allemaal als de toetsenist van het geweldige Survivor. Hun albums “Vital Sings”, “When Seconds Count” en “Too Hot To Sleep” zijn geregeld terug te vinden in de favorieten lijstjes van menig AOR fan. Daarna viel Survivor in een donker gat en Jim wou niet meer meedoen toen de band een comeback plande. Hij richtte Pride Of Lions op en samen met de toen onbekende zanger Toby Hitchcock brachten ze in 2003 hun debuutplaat uit. Deze plaat werd bedolven onder een karrenvracht van lovende kritieken. Nummers zoals “It’s Criminal”, “Sound of Home” en “Unbreakable” waren ook pareltjes. Deze stunt werd nog eens over gedaan met de opvolger “The Destiny Stone” een jaartje later. De band zette een geweldig concert neer tijdens de editie van de Lokerse Feesten en dit is later ook verschenen als dubbel CD en DVD. Ondergetekende was daar natuurlijk ook aanwezig en genoot toen met volle teugen. Hun laatste wapenfeit dateerde al van 2007 en veel fans bleven uitkijken naar het vervolg. Vorig jaar lanceerde Frontiers dan het nieuws dat er aan een nieuwe plaat werd gewerkt.

Pride Of Lions is:

Toby Hitchcock – vocals
Jim Peterik – lead & harmony vocals, acoustic and electric guitar, all keyboards, bass (on 10), percussion

 

Additional musicians
Kelly Keagy – drums on 1, 2, 5, 8, 9, 10
Ed Breckenfeld – drums on 3, 4, 6, 7, 11\
Bobby Lizik – bass on 1, 2, 5, 6, 8, 9
Klem Hayes – bass on 3, 4, 7, 11
Mike Aquino – additional lead guitar on 3, 5

IMMORTAL

 

Met een torenhoge verwachting keek ik uit naar deze release van Pride Of Lions. Na een eerste luisterbeurt vond ik de plaat wel goed, maar de vonk sloeg niet over bij mij. Dan maar besloten om het album op de mp3-speler te droppen en te laten afspelen tijdens het klussen thuis. Bij elke luisterbeurt begon het album steeds meer aan krediet te winnen tot op het punt dat mijn lieve echtgenote mij er attent op maakte dat de buren verdwaasd over de omheining aan het kijken waren wie daar aan het meebrullen was. We hebben hier dus duidelijk te maken met een groeier!!

Het titelnummer opent het album in gekende Pride of Lions stijl! Veel melodie en de stem van Jim Peterik klinken bekend in de oren. Maar als Toby aan de beurt is klopt het plaatje volledig. Zijn krachtige powerstem past als een latex handschoen over de iets hardere riffs die de aanloop vormen naar het refrein. Dat refrein bestaat zoals gewoonlijk uit verschillende lagen zang. Een ware streling voor het oor. Het gitaarwerk doet me meer dan eens denken aan de vroegere broodheer van Mr. Peterik: Survivor! Ook qua songteksten is Pride of Lions eerder een buitenbeentje. In het genre gaan de meeste songs over de liefde en alles wat daar rond gebeurd, maar in “Delusional” wordt een heel ander verhaal aangesneden. Het is een aanklacht en dokters en ouders die hun kinderen te vlug volproppen met medicatie omdat ze volgens de heersende normen ietsje over actief zijn. Jim Peterik ziet dit als een afvlakken van de persoonlijkheid van die kinderen. “Tie Down The Wind” is AOR pur sang, waarbij de semi-akoestische gitaar bijgestaan wordt door piano en een weergaloze Toby. Jim Peterik heeft Toby ontdekt toen de jongeman in een kerkkoor aan het zingen was. Wel deze levenservaring is duidelijk te horen in de start van de “Shine On”. Toby schittert hier niet alleen in de hoge regionen, maar bewijst ook in de lagere partijen zijn mannetje te kunnen staan.

“Everything That Money Can’t Buy” is de eerste echte ballade van het album. Het staat buiten kijf dat Mr. Hitchcock hier de ster aan de hemel is. Luister maar naar het middenstuk waarop enkel de stem van Toby te horen is, ondersteunt door zachte piano! Een echt kippenvelmoment! “Coin Of The Realm” kent een uiterst catchy riff en opnieuw is een sterke Survivor link aanwezig. We halen de zakdoeken boven tijdens de zoete ballade “Sending My Love”. Deze song ligt nauw aan het hart van Toby. Toby houdt van het toerleven, maar nu hij recentelijk vader is geworden, lijkt het achterlaten van zijn geliefden hem steeds zwaarder te worden. Het klapstuk van het album is het nummer “Vital Signs” dat eigenlijk op het gelijknamig album uit 1984 had moeten staan. Jim Peterik kon het nummer toen niet afwerken en vond nu inspiratie om de klus alsnog te klaren. Hier zijn alle bandleden in supervorm. Met het flitsende gitaarwerk van Jim op kop. Maar die wordt op de hielen gezeten door een weergaloze Hitchcock. De achtergrondkoortjes zijn van hoog niveau op deze rocker bij uitstek. De rollen zijn omgekeerd bij het stevige “If It Doesn’t Kill Me”, waar Toby opnieuw heer en meester is. Het refrein is gewoon af! De gevoelige snaar wordt nog eens geraakt tijdens de laatste ballade “Are You The Same Girl”. Toby zingt hier op een supergevoelige manier. Na onze tranen te hebben afgedroogd wordt het slotnummer “Ask Me Yesterday” op ons losgelaten. Deze rocker vormt de perfecte afsluiter van een geweldig album, dat me ongetwijfeld nog vele uren blij zal maken en ongetwijfeld hoog zal eindigen in mijn jaarlijstje!!

Conclusie:
Na een stilte van vijf jaar staat Pride Of Lions er weer met een formidabel album. De plaat kent grote invloeden van het betere Survivor werk en Toby bevestigt hiermee zijn status van wereldzanger in de AOR stroming. Een plaat die je wel enkele malen moet draaien, maar wanneer ze je grijpt, laat ze je niet meer los. De grote vraag is of we deze geweldige band nog eens live aan het werk zullen zien, nu de Lokerse Feesten de melodieuze rock links hebben laten liggen en gekozen hebben voor de hardere metalen!

Score: 4,50 out of 5

Tracklist:

 1. Immortal
 2. Delusional
 3. Tie Down The Wind
 4. Shine On
 5. Everything That Money Can’t Buy
 6. Coin Of The Realm
 7. Sendung My Love
 8. Vital Signs
 9. If It Doesn’t Kill Me
 10. Are You The Same Girl
 11. Ask Me Yesterday

Links:
http://aprideoflions.com
www.frontiers.com

Geschreven door Rik Bauters

 

 

Related posts

Lick – Mount Rock – out now

livereviewer

Review: Majestica – Above The Sky – Nuclear Blast – Release: Out now

LiveReviewer

MADBALL – release »Hardcore Lives« in studio video trailer!

livereviewer
UA-17622028-3