Live report: Pestilence, Bleeding Gods en Magnacult, Metropool Enschede, 22 maart 2019

Pestilence, Bleeding Gods en Magnacult, Metropool Enschede, 22 maart 2019

Voor mij een vreemde gewaarwording. Ik ga vrijdag 22 maart naar de Metropool, in Enschede. Nee, niet in Hengelo. Ik blijf, onbewust, toch iedere keer Atak zeggen. Op het pand waar ooit Atak is gevestigd, prijkt nu de naam Metropool. Helaas moest Atak de deuren sluiten, maar gelukkig is de Metropool in het ontstane gat gesprongen en zo kunnen we in Enschede nog steeds naar (pop)concerten. Voor mij was het de eerste maal na de naamswijziging dat ik er kwam. En bij wat voor een concert……Pestilence, dé metalgrootheid uit Enschede!

Mamelli

Natuurlijk kwam ik net iets te laat. En ook de hele avond blijven lukte mij niet. Ik ben per trein gegaan en helaas heeft het treinnet in Twente geen nachtdienstregeling en moest ik, en met mij vele andere metalheads, eerder weg om de laatste trein van half twaalf te kunnen halen. Hierdoor heb ik maar iets meer dan een half uur Pestilence kunnen zien.

De show vond plaats in de kleine zaal, iets dat ik op voorhand nooit gedacht had. Pestilence is een grootheid in de (death)metalwereld en death metal is nog steeds groot in Twente. Achteraf gezien bleek de keuze voor de kleine zaal een hele goede zet te zijn geweest. De grote zaal had misschien niet helemaal vol geweest, vanavond was de kleine zaal echter helemaal stampvol, inclusief het balkon. Enig minpuntje is dat hierdoor de bar moeilijk bereikbaar was. Misschien een bar in de foyer er bij zetten? Net zoals dat het geval is in Hengelo!?

Genoeg dom gezwets, tijd voor de muziek! Zoals gezegd kwam ik de zaal pas binnen toen de set van Magnacult ongeveer op de helft zat. Ik kende de band nog niet, ik wist al wel dat ze al een poos bestonden en dat ze, onder andere, al eens op TattooFest hadden gestaan. Ik kreeg ook te horen dat de muziek enigszins in het straatje van Chiraw lag. Nou, vanavond merkte ik daar weinig van. Okay, er zit een behoorlijke groove in, maar verder is het stampende death metal! Wat een energie heeft de band zeg! Het publiek trouwens ook, want de volle zaal ging goed te keer op de opzwepende ragmuziek van de heren. De zang lag goed in de mix en de zanger spoorde het publiek nog meer aan om nog heftiger tekeer te gaan. Een super optreden! Nadien zag ik meerdere fans rondlopen met spiksplinternieuwe merchandise van de band. Men had de avond goede zaken gedaan, zowel muzikaal als qua merchandise.

Magnacult

Bleeding Gods:

Hierna mocht Bleeding Gods het podium betreden. Deze band zit niet voor niets onder de paraplu van Nuclear Blast. De muziek ligt ergens in het verlengde van Belphegor, Cradle of Filth (zonder gekerm van een kabouter en het gejodel van een rondborstige dame) en Behemoth. En dit werd als zoete koek door het publiek gevreten. In het begin moest het publiek er wel een beetje in komen, maar gaandeweg gingen ze ook op Bleeding Gods los. Dat de mannen én vrouw genoeg ervaring hadden, dat was goed te zien. Het hele plaatje klopte. Een poosje geleden hebben ze Japan zelfs nog onveilig gemaakt, nee het is geen klein bandje meer. Na zo’n drie kwartier was de koek op en liepen de bloedende goden vol trots het podium af.

Achteraf kreeg ik te horen dat er een trots gevoel leefde bij alle bands, de respons die de bands vanavond kregen van het publiek was meer dan goed, het was ook echt wel een beetje een optreden als vanouds. Zoals het vroeger in het begin van de jaren negentig ging, volle bak en rammen. Bands en publiek hadden de avond van hun leven!

Om kwart voor elf betrad Patrick Mameli met z’n bandleden het podium. Eindelijk, na zoveel jaar stond Pestilence weer op de Enschedese planken! Hij was er zelf ook zichtbaar heel blij mee. Hij liep naar de microfoon en zei: Oh, wat mooi om weer in Eanske te ween’n, ka’k weer mooi plat proat’n! En zo is het! Vooraf was ik wel een beetje bang, want ik ken de heropgenomen versies van de “Consvming Impvlse” krakers en daar zit ik een beetje mee in m’n maag. Deze zijn namelijk in de stijl van “Spheres” en het nieuwere werk van Pestilence opgenomen en dat heeft ze, in mijn oren, niet veel goeds gedaan. Bij de eerste noten van ‘Dehydrated’ ben ik gelukkig al gerustgesteld, het klinkt zoals het hoort, dit kan ik impulsief consumeren! Na een aantal nummers geeft Mameli dit zelf ook aan, hij is blij met de grote opkomst en dat iedereen Old School Death Metal een groot hart nadraagt. Het hele album wordt chronologisch gespeeld. Pfew, dan heb ik geluk gehad! Ik wist namelijk al dat ik niet de hele show kon zien en ik vind de eerste helft van het album het allergaafst. Hier staan zelfs memorabele krakers op die elke OSDM band graag zelf had geschreven. Ik ben dus getuige van sublieme uitvoeringen van het eerder genoemde ‘Dehydrated’, ‘The Process of Suffocation’, ‘Suspended Animation’, ‘The Trauma’, ‘Chronic Infection’ en ‘Out of the Body’. Halverwege ‘Echoes of Death’ moest ik jammer genoeg de trein halen. Later kreeg ik te horen dat Pestilence pas drie kwartier daarna het podium verliet. Wat een zegetour is het daar geweest zeg! Vooral ‘Chronic Infection’ en ‘Out of the Body’ liggen mij na aan het hart. Deze twee vind ik, samen met ‘Land Of Tears’, ‘Twisted Thruth’ en ‘Mind Reflection’, de absolute topnummers van Pestilence.

Pestilence

Ik had Pestilence al zo’n zeventwintig jaar niet gezien, de keer hiervoor was MetalBlast in Coevorden in 1992 (of 1993, dat weet ik niet meer zeker). Toentertijd vond ik het jammer dat Martin Van Drunen er niet meer bij zat want de “Consvming Impvlse” nummers klonken natuurlijk niet met Mameli’s zang. Dat was toen, toen was ik nog een kuuk’n. Vanavond was het een volledig ander verhaal, wat een strot heeft die gast! Ik heb genoten en met mij een hele zaal vol leuke leu uut Twente (en daarbuiten)!

Tekst: Frank Joustra
Foto’s Ronald van de Baan www.metalpix.nl )

Related posts

Live report: Feuerengel – Metropool Hengelo, 22-04-2016

LiveReviewer

Dokk’em Open Air 2015 door de ogen van een huisfotograaf

livereviewer

Live report: Saxon / Girlschool / Last in Line – Hedon Zwolle, 13-11-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3