Report :18-01-2014 ReVamp & My Propane in de Metropool, Hengelo

18-01-2014 ReVamp & My Propane in de Metropool, Hengelo

Het is weer tijd voor een lekker avondje metal in de Metropool. Bij binnenkomst in de kleine zaal valt al meteen op dat er vrij veel publiek is, met een opvallend hoge gemiddelde leeftijd. Later op de avond zal blijken dat het concert zelfs uitverkocht is.

Metropool 2014De eer om de avond te openen is aan de band My Propane, een erg internationaal opgebouwde band uit Deventer, die op dit moment een mini-tour aan het doen zijn met ReVamp en daarbij mooi hun recent uitgegeven album “Modern Violent Gentleman” kunnen promoten. Na een lange gitaarsolo als intro gehad te hebben gaat de band los. De geluidsmix moet nog wat bijgesteld worden, maar is binnen een mum van tijd redelijk op orde. De band brengt een stevige mix van zware rock&metal die mij sterk doet denken aan de populairdere hitscoorders van de jaren ’90 en begin ’00. Persoonlijk kon ik er niet veel mee, maar de band doet enthousiast z’n ding en weet een flink deel van de volle zaal mee te pakken. Qua stijl vind ik het zelf totaal niet bij ReVamp passen, wellicht was een band uit de meer symfonische, dan wel gothic hoek een betere keuze geweest.

Metropool 2014En dan is het tijd voor het hoofdgerecht van de avond, ReVamp! Vanaf de eerste noten eet het publiek al meteen uit hun hand. De muziek is beduidend zwaarder dan die van de opener, maar het veelvuldige gebruik van keyboards geeft ReVamp ook een symfonische en melodieuzere sound, al verdronken de keyboardpartijen redelijk in de zee van gitaren en drums. Het geluid is verder erg goed afgesteld en Floor staat lekker duidelijk in de mix, zonder te overheersen. En wat een geweldige zangeres is ze ook! Als sopraan zingt ze perfect, maar ook haar gewone zang gaat met een flinke bak power gepaard.

Wel heb ik enigszins het idee dat er net wat extra galm of een ander effect op de microfoon zit om haar stem net dat beetje extra te geven. En het blijft toch verbazen om haar nog her en der wat growls mee te horen geven met de muziek. Uiteraard haalt ze het niet bij de dames van Izegrim en Arch Enemy, maar toch is het best indrukwekkend dat ze dat ook nog een beetje kan. Ik vraag me dan alleen af of haar gewone zangstem, maar vooral haar sopraanzang er niet te veel onder gaan lijden op de lange termijn.

Metropool 2014De band is ook lekker op dreef en speelt strak en met volle overgave. Ze zetten een flinke muur van geluid neer, zonder dat het geluid te veel verzandt. Het is alleen wel een beetje jammer dat de keyboards wat zacht in de mix stonden. Er is ook constant contact met het publiek en we zien dan ook een band die echt drijft op de fan-response. Wel moet ik hierbij als kanttekening zetten dat er naar mijn mening net even te vaak om meeklappen met de muziek gevist werd. Het overgrote deel van het publiek had er echter geen enkel probleem mee en deed gewillig mee.
Daar werden ze dan ook goed voor beloond met een afwisselende set van zowel oude nummers als nieuwe. Zo was er even een spotlight voor de aanwezige fanclubleden met “Sweet Curse”, kwam onder andere “Million” voorbij en kregen we van het nieuwe werk onder meer de titeltrack “Wildcard” voorbij en “Neurasthenia”, uiteraard helaas zonder Devin Townsend. Na een ruim uur spelen lijkt het alweer voorbij, maar natuurlijk worden er toch nog een aantal liedjes gespeeld als toegift voor het publiek dat er wel pap van lustte.

En dan is de koek toch echt op en kan iedereen met een tevreden en, hopelijk, voldaan gevoel huiswaarts keren. Volgende keer de grote zaal?

 

Tekst Robert Popovic
Photography Ernst van Rossum

Related posts

Live report: Alcatraz Metal Festival ( Dag 1) – De Lange Munte Kortrijk, 11-08-2017

livereviewer

Live report: Elvenking / Frozen Crown / Desert – Metropool Hengelo, 25-04-2019

LiveReviewer

LiveReport: Behemoth/Cradle of filth – Melkweg Amsterdam

livereviewer
UA-17622028-3