Report: Baroeg Open Air – Zuiderpark Rotterdam, 19-09-2015

Report: Baroeg Open Air – Zuiderpark Rotterdam, 19-09-2015.

De weergoden zijn Baroeg Open Air gunstig gestemd. Voordat ik richting Rotterdam rijd loop ik nog met een sippe bek mijn regenjas in te pakken, terwijl de stortregen maar blijft komen. Op weg naar Rotterdam nog steeds geen opklaringen en het lijkt erop dat het feestje in het Zuiderpark in het water gaat vallen. Maar bij aankomst in Rotjeknor komt er zowaar wat zonneschijn tussen de wolken door. Gelukkig maar, want dit mooie “gratis” feestje heeft genoeg leuks op het programma.

Baroeg Open Air heeft een vrij divers programma, waar toch de metal een wat meer prominente plek heeft in de programmering. Uiteraard pak ik voor LiveReviewer wat meer de rock en metalkant van dit festival. The Electronic stage waar onder meer Igorrr staat laat ik ditmaal aan me voorbij gaan.

De dag wordt geopend op de talentstage met Facelifter. Er had geen betere opener gekozen kunnen worden. Brutal death metal om de brakke kopjes even flink wakker te schudden. Prima show en het valt me op dat het al meteen gezellig druk is.
Baroeg Open Air 2015Rise a Thousand heeft gecancelled, maar de organisatie heeft een waardige vervanger gevonden in Skullsuit die al met de Metal Battle lieten horen en zien, prima in staat te zijn om een vermakelijke show neer te zetten. Niet een erg hoogstaand niveau op deze vroege middag, maar het zonnetje en de gezelligheid zorgen ervoor dat het nog prima te behappen is.

Baroeg Open Air 2015Ondertussen staan op de “mainstage” de mannen van Gingerpig een show te geven. Het is eigenlijk wel lekker om even wat ‘rustigere’ muziek naar de kop geslingerd te krijgen. Gingerpig is de band van oud Gorefest gitarist Boudewijn Vincent Bonebakker. Hun rockmuziek is niet helemaal mijn ding (zoals wel meer bands op dit programma), maar het mag duidelijk zijn dat deze band over genoeg kwaliteiten en talent beschikt om hier op het hoofdpodium te mogen staan.
 

Het leuke van een gratis festival is ook dat er een diversiteit aan volk op af komt. Tussen de lading punkers (tja het is gratis hè :P) kom je ook gezinnen tegen met kleine kinderen. Top hoe de organisatie erop wijst dat je voor het kleine grut oorkleppen kunt halen aan de infostand. Dit zouden meer festivals moeten doen.

Baroeg Open Air 2015De dag verloopt gezellig en na onder meer het saaie Rats on Rafts uit Rotterdam, bij wie bij menig toeschouwer een wenkbrauw doet fronsen, staan er genoeg leuke bands on stage. Als je niet stemvast bent, kun je wellicht beter niet de nadruk op de vocalen leggen. Dit zorgde echt voor één van de slechtste concertopeningen die ik gehoord heb in tijden. Het is duidelijk dat deze band zich nog flink moet ontwikkelen voordat zij klaargestoomd zijn voor het echte werk.

Baroeg Open Air 2015Er staan ook toppers op het podium zoals een Raketkanon, die het publiek al gauw behoorlijk los krijgt. Dit mede door een frontman die al gauw voor de barriers te vinden is om het publiek van dichtbij te vermaken. Een energieke show en een interessante muziekstijl maken dit toch wel tot één van de leuke ontdekkingen voor mij op dit festival. Uiteraard is dit sowieso een voordeel van een festival als Baroeg Open Air. Een shitload aan mensen kennis laten maken met een genre waar ze wellicht anders nooit aandacht aan gegeven zouden hebben.

Rykers - Baroeg Open AirNa even achter de schermen een kleine fotoshoot met headliner Venom Inc. gedaan te hebben is het tijd voor het hardcore feestje van Rykers. Zoals gewend van deze Duitsers maken ze er een energiek feestje van. Zowel publiek als band vermaakt zich opperbest hier in het Zuiderpark. Hardcore is niet echt mijn ding. Maar als men er live een feestje van maakt zoals deze mannen doen heb ik weinig te klagen.

Vader - Baroeg Open Air 2015Voor de metalheads wordt het nu echt smullen geblazen. Het Poolse Vader is namelijk de band die nu het publiek omver mag blazen. Waar Vader live nogal eens wat steken laat vallen in het geluid, wat zorgt draagt dat het één onvolgbare wall of sound wordt, is het hun vandaag beter gegund. Het geluid is goed genoeg om even flink te genieten van de Poolse beukerij. Een paar flinke moshpits zijn al snel het resultaat bij deze brute impact. Het valt mij op dat vandaag het publiek sowieso zeer enthousiast is. Je merkt ook aan de band zelf dat ze het geweldig vinden om hier te mogen staan.

Op een divers festival en vooral in het “hippe” Rotterdam mag uiteraard Psychobilly niet missen. Batmobile heeft de eer om dit te mogen brengen. En ze maken er een waar rock ‘n’ roll feestje van. Een leuke podiumpresentatie en een swingend publiek doen mij aangenaam verrassen. Deze band hoop ik wel wat vaker tegen te komen. De vrolijkheid werkt aanstekelijk en Batmobile is een mooie opwarmer voor de headliner van vandaag: Venom Inc.

Venom Inc - Baroeg Open Air - Rotterdam 2015Legende Mantas speelt al weer een tijdje samen met Tony “Demolition Man” Dolan in Mpire of Evil. Maar uiteraard kriebelt het bij deze heren om toch weer onder het vaandel van Venom hun kunsten te vertonen. Ze hebben “Abaddon“ weer achter het drumstel gekregen. En je hebt dan al meer Venom dan dat er tegenwoordig in Venom speelt. Venom Inc. is de naam waaronder ze het podium bestijgen. Cronos heeft blijkbaar de naam “Venom” gewonnen. En ach, ik ga er verder ook geen woord aan vuil maken wie er nou meer “Venom” is. Wat ik wel weet is dat hier in Rotjeknor ondanks de rommeligheid en het best wel slechte geluid er iets fantastisch op het podium gebeurt. Er staat duidelijk een echte band op het podium. En de nummers worden met veel bravoure en rauwheid gebracht. Venom Inc - Baroeg Rotterdam - Netherlands 2015 Bij Dolan, Mantas en Abaddon stroomt het metal door hun bloed. Ze zijn, zoals Mantas grapt nadat hij zijn Engl Amp opblaast, “TOO MUCH METAL”. Alle klassiekers komen aan bod. Het publiek gaat compleet uit zijn dak. Het moge duidelijk zijn dat Venom nog steeds over veel aanhang beschikt. En vooral dat ze er schijt aan hebben dat Cronos niet op het podium staat.

Een lekker rommelige, maar authentieke Venom metal show is wat het publiek hier voor zijn kieVenom Inc - Baroeg Rotterdam - Netherlands 2015zen krijgt. Samen met de act Vergif brengen ze nog even “Bathory” ten gehore. Venom Inc. laat vanavond zien dat zij wel degelijk bestaansrecht hebben. Ik hoop dat deze bezetting snel nieuw werk gaat brengen, want dit optreden smaakt naar meer.

Baroeg Open Air is in 2015 ook weer een geslaagde editie. Ik kijk er nu al weer naar uit om volgend jaar ook weer richting Rotterdam te gaan.

Tekst en Foto’s:  Ronald van de Baan

Related posts

HOLY GRAIL – RIDE THE VOID -NUCLEAR BLAST – RELEASE 18 JANUARI 2013

livereviewer

Slipknot – 5: The Gray Chapter – Roadrunner/ Warner — Out Now

livereviewer

Live report: Into The Grave ( vrijdag) – Oldehove Leeuwarden, 10-08-2018

livereviewer
UA-17622028-3