Report: Brainstorm Festival 2015, Dag 1 – De Gigant Apeldoorn – 13 november 2015

Report: Brainstorm Festival 2015, Dag 1 – De Gigant Apeldoorn – 13 november 2015.

Het is alweer tijd voor de achtste editie van het Brainstorm Festival, een jaarlijks terugkerend festival in Apeldoorn. Gekenmerkt door een kleine schaal en een grote keur aan verscheidene, vaak relatief onbekende bands staat het festival altijd garant voor een gezellige tijd.
Na de één-daagse editie van vorig jaar is de vrijdagavond dit jaar weer terug gekomen.

BrainstormFestival_2015-11-13_19-35-20-0230_IAmTheDeceiverAanvankelijk is de zaal nog vrij leeg wanneer het Duitse I am the Deceiver de vrijdagavond opent. Deze jonge honden brengen metalcore, maar dan met een extra influx aan melodie en zelfs wat technischere passages, vooral later in de set. Met veel energie staat men op het podium en ze knokken flink om het gestaag groeiende publiek te overtuigen van hun kunnen. Helaas komt het her en der nogal rommelig over, alsof men net even wat meer live ervaring nodig heeft. Technisch gezien is het geluid ook nog verre van optimaal (gelukkig is er bij de rest van de bands niks op aan te merken) en met name de basgitaar staat nogal miserabel hard in de mix.
Ondanks dat krijgt de band een zeer warm welkom van het altijd hartelijke Brainstorm publiek.

De zaal is al een stuk voller wanneer het Zwitserse Morgarten aan hun set begint. De band begint al mooi wanneer hun bassist als een ware verhalenverteller het publiek inleidt in wat er komen gaan. Wanneer de band van leer trekt horen we een strakke mix van black metal en (medieval) folk. Dan weer lekker vrolijk, dan weer ongenadig hard. De band heeft een lekker theatraal geluid, vooral wanneer er backing zang wordt ingezet. Vanaf nu is het geluid in de zaal ook een stuk beter en dat komt goed uit met de muziek.
Wanneer het keyboard er mee kapt is er enige hilariteit, maar het wordt snel opgelost en de band rost vrolijk verder in een half polkadeuntje. Hoewel de band de zaken niet te serieus neemt, nemen zij hun muziek zeker serieus en met het uiterst epische ‘Meeting the Almighty’, welke helaas niet op plaat staat, sluit de band een geslaagd optreden af.

BrainstormFestival_2015-11-13_21-13-49-0112_StartledSacrety moest helaas last-minute vervangen worden door het Nederlandse Startled. Lekkere rechttoe rechtaan metalcore. De muziek is energiek en stevig, doch kent ook zijn rustige momenten, vooral wanneer de tweede zanger inzet die een mooi contrast vormt met de geweldige screams en grunts van de leadzanger. Hoewel het typische metalcore is, brengt de band het met veel overgave. Het is ook niet hun eerste show hier, twee jaar terug stond men ook al op Brainstorm. Wel jammer is dat de publieksreactie wat lafjes is, want de muziek staat gewoon als een huis.

Als intermezzo tussen de bands door stond er in het theater nog een debat gepland over de vluchtelingendiscussie. Hoewel het vrij informatief was, kon je mijns inzien niet echt spreken van een debat en was het allemaal vrij positief ingesteld. De discussieleider gaf wel genoeg aanzet met interessante vragen, maar aangezien de twee sprekers eigenlijk aan dezelfde kant stonden was er van discussie weinig sprake. Persoonlijk vond ik Josef, een voormalig vluchteling die nu vluchtelingen begeleidt, vrij interessant en was het wellicht mooier geweest om meer te horen over zijn eigen ervaringen. Toch waren beide sprekers vrij open en was er ook voor de zaal de gelegenheid om vragen te stellen.

BrainstormFestival_2015-11-13_23-02-25-0153_CatOnineTailsEn toen was het weer tijd voor muziek! Cat O’ Nine Tails uit Finland komt het podium enteren om hun piraten metal te brengen. Om heel eerlijk te zijn was het gewoon vrij standaard heavy metal met flinke knipogen naar de jaren 80, een hoop tekst over piraten en een lekker rauwe zang. Een enkel piratendeuntje verwijst wel naar de link, maar het is vooral een cosmetisch thema. Veel maakt het niet uit, want de band speelt erg lekker weg en het publiek maakt het feest wel af. Leuk detail is dat de roadie er als een echt scheepsmaatje bij loopt.
 

BrainstormFestival_2015-11-14_00-16-36-0019_SignumRegisDe hoofdact voor vanavond is het Slowaakse Signum Regis dat een topkwaliteit aan power metal brengt. Helaas is de zaal al wat leeggetrokken (lang weekend gehad, mensen?), maar dat deert de band niet. Ze spelen vol overgave en de sympathieke zanger bespeelt de aanwezigen perfect. Hun bombastische power metal is goed gevuld met een muur aan keyboard geluid en de flitsende solo’s zijn niet van de wind. De handjes gaan veelvuldig op elkaar en men heeft een geweldige tijd.
De band legt uiteraard de nodige aandacht op het kersverse nieuwe album “Chapter IV: The Reckoning”. Hoewel de plaat nog officieel moet verschijnen is hij bij live shows al te verkrijgen.
Natuurlijk wordt het oude materiaal niet vergeten en een aantal fan favorites worden de zaal ingeslingerd en na een krachtige en voldoening gevende show is het einde gekomen voor de openingsavond van de 2015 editie.

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Marc van Kollenburg