Report: Brainstorm Festival 2015, Dag 2 – De Gigant Apeldoorn – 14 november 2015

Report: Brainstorm Festival 2015, Dag 2 – De Gigant Apeldoorn – 14 november 2015.

BrainstormFestival_2015-11-14_15-22-47-0008_DesolateFieldsRond twee uur is het tijd geworden om te beginnen aan de hoofddag van dit festival. Waar het bij de meeste festivals nogal leeg wil zijn kan openingsband Desolate Fields rekenen op redelijk wat publiek. En verdikkeme, wat een kwaliteit brengen ze! De eerste keer dat ik de band zag was in de zomer van vorig jaar en ze zijn ontzettend gegroeid. De muziek is een boeiende mix van invloeden met post-black en doom overgoten met zware melancholie als de uitspringende factor. Het geluid is echt heerlijk vol en ‘groots’. En wanneer de gitarist de zanger bijstaat met zijn zware strot wordt men helemaal weggeblazen. Het is duidelijk dat deze band ruim klaar is voor een hogere positie op een festivalbill. Alleen nog even een sterk debuutalbum uitbrengen, heren!

BrainstormFestival_2015-11-14_15-57-32-0029_ArstidirDe vaste bezoeker van Brainstorm weet dat de organisatie graag wat afwijkends mag programmeren en in de theaterzaal kunnen aanwezigen dan ook genieten van een akoestische set van het IJslandse Árstíðir. Twee gitaren, een piano, een cello en een viool en men neemt je mee op een droomreis door het IJslandse landschap, begeleidt door een mix van IJslandse folk, lichte indie rock en klassieke muziek. De muziek is tegelijkertijd ijzig en warm, alsof je bij een geiser bent. De teksten zijn soms in het Engels, maar vaker in de schitterende IJslandse taal. De band is duidelijk een vreemde eend in de bijt en dat weten ze zelf ook. Maar dankzij het ruim aanwezige publiek en het hartelijke applaus voelen zij zich erg welkom. Ze nemen dan ook steevast ruim de tijd om een woordje tussendoor te doen en zo sluit het publiek hen nog meer in de armen.

Doordat veel mensen nog aan het genieten zijn in de theaterzaal staat Despicable Heroes aanvankelijk nog voor een halflege zaal te spelen. Gelukkig laten ze zich niet uit het veld slaan en gaan ze steevast door met een harde mix van moderne metal en hardcore. Ook zij zijn geen onbekenden hier, want vorig jaar mochten zij het festival openen. Het is dan ook welverdiend dat ze weer zijn uitgenodigd om te spelen, want de band staat lekker strak en probeert ook goed om het publiek wat op te zwepen.

BrainstormFestival_2015-11-14_16-54-58-0600_SleepingRomanceAcousticNa een enerverende set is het tijd voor wat lichters en het Italiaanse Sleeping Romance geeft een akoestische set in de theaterzaal als voorproefje voor de hoofdshow. Zangeres Federica wordt slechts begeleid door gitarist Federico in een uitermate bare bones, doch juist daarom intieme set. Hoewel de songs erg integer gebracht worden, boeten zij weinig in aan dramatiek, mede door Federica’s geweldige stem. Als speciale traktatie krijgen de fans ook nog een voorproefje van het nog op te nemen nieuwe album. Het nummer is zelfs zo nieuwe dat de tekst nog niet vast staat en de zangeres die er nog bij moet houden. Gelukkig doet dat helemaal niks af aan de uiterst charmante set en het is indrukwekkend hoe veel Federico van de nummers kan weergeven op slechts een akoestische gitaar.

BrainstormFestival_2015-11-14_17-20-22-0128_NightlandNa de periode van rust is het tijd om weer goed hard aan de slag te gaan met de Italianen van Nightland. Getooid is krachtige strijderskleding zo uit fantasy artwork geslopen zetten ze een muur van geluid neer met hun symfonische death/black metal mix. Het gebruik van dubbele zang geeft het een extra brede en epische sound, doch de keyboard tracks die van een band komen maken het geheel wat minder flexibel. Dat doet echter niks af aan de impact van deze muziek die veelvuldig een sterk contrast tussen keihard en melodie weergeeft. Ook deze band weet weer mooi zieltjes te winnen en spoort de mensen nog even goed aan om hun debuut “Obsession” te scoren.

BrainstormFestival_2015-11-14_18-33-21-0165_Empire21Na al dat muzikaal geweld is het tijd om wat softer te werk te gaan. Maar zeker niet minder energiek, want flinken rocken kan Empire21 als de beste! Na het publiek voor te gaan in een Zweeds gebed gaat de band los met heerlijke klassieke melodieuze rock uit de typische Zweedse school. Een heerlijk spekkie voor het bekkie van de fans van AOR en classic rock. Hoewel de zanger klein van stuk lijkt is zijn stem groots en de constante glimlach die net niet verstopt is door zijn flinke baard is plezant besmettelijk. De flitsende en vaak huilende solo’s zijn een streling voor het oor van de liefhebber van de classics en de band gaat er volledig voor om echt zieltjes te winnen. Mooi om te zien hoe ook een wat softere band het prima doet op het hoofdpodium.

Eten op een festival; het is vaak óf wachten op de band die je niks doet of toch maar een minder favoriete band opofferen. Gelukkig zijn ze bij Brainstorm zo slim geweest om een extra lange pauze in te lassen voor de volgende band Bloodwork. Deze Britten kunnen dan ook lekker los gaan voor een goed gevulde zaal die ze werkelijk waar omver blazen met hun keiharde death metal. Toch wel de hardste band van het festival, maar men vlucht niet weg. Goede muzikale terreur met een lekkere mix van klassieke stijl death metal en ook genoeg moderne invloeden.

Als eerbetoon aan de slachtoffers in Parijs houdt Gigant directeur Guido de Vries een korte inleidende toespraak alvorens er één minuut stilte in acht genomen wordt. Muziek verbindt mensen en wij moeten het dan ook nooit laten verstommen.
BrainstormFestival_2015-11-14_21-04-16-0629_TheAlgorythmDeze boodschap wordt nog eens extra kracht bijgezet door het Franse electro-Djent metal duo van The Algorithm. Deze vreemde eend lijkt niet eens in de verkeerde bijt te zitten, maar een compleet andere wereld. Echt een typische Brainstorm zet om lekker haaks tegen het gebruikelijke patroon in te gaan. Het publiek kan het echter goed waarderen, want vooral de vaste Brainstorm-ganger weet dat je altijd wel wat afwijkends kunt verwachten hier.
Een brede smaak is vereist, maar metalfans die ook een Prodigy of Skrillex kunnen waarderen kunnen flink genieten van deze band die swingt tussen uiterst dansbare electro muziek en soms harde metal, vooral wanneer de DJ zijn gitaar er bij pakt. Enig puntje van kritiek is dat het soms net lange jamsessies lijken in plaats van echte nummers, maar met zulke skill kraait er geen haan naar.
Even is er een technisch mankement waardoor er een groot deel van het geluid wegvalt. Door de in-ears heeft het duo het zelf niet door en ze spelen dan ook vol overgave verder. Wanneer het probleem verholpen is knalt de muziek ook weer lekker verder. Voor velen waarschijnlijk de grote verrassing hier, maar wel een toffe!

BrainstormFestival_2015-11-14_22-06-44-0222_LaVenturaHierna is het weer tijd voor een show in de theater zaal en men zal vast wel La Ventura nog kennen van vorig jaar. Hoewel de show akoestisch bedoeld was, is er eerder te spreken van een low-key show. Stiekem een beetje jammer, maar de muziek klinkt wel erg lekker. Fijne melancholische metal à la oude Within Temptation en Lacuna Coil.
De zangeres heeft echt een dijk van een stem en zelfs op de moment dat ze de microfoon weg doet wordt je bijna weggeblazen door het flinke (zuivere!) volume dat deze dame voorbrengt. En wat een uiterst breed palet kan ze dragen.
De kersverse EP “As I Lay Dying” wordt uiteraard ook nog in het zonnetje gezet.

BrainstormFestival_2015-11-14_23-19-28-0358_SleepingRomanceNa eerder een schitterende akoestische set gebracht te hebben krijgen we nu Sleeping Romance op volle sterkte te horen. Hoe mooi het duo ook was, nu krijgt men de volle kracht van deze symfonische gothic metal over zich heen. Lekker bombastisch en het staat als een huis! Wel jammer dat de zangeres aanvankelijk lichtelijk bedolven wordt in de mix, maar wat een geweldig bereik heeft ze. Brainstorm is ook een speciaal festival voor de band, want twee jaar terug was dit hun eerste show onder de huidige naam. Ze worden dan ook als oude bekenden onthaald en de band bespeelt het publiek perfect. Een toegift wordt dan ook gretig verorberd. Het gaat nog een flinke klus worden voor de hoofdact.

BrainstormFestival_2015-11-15_00-06-49-0493_AncientBardsNou, al snel blijkt dat het wel goed komt. Ancient Bards wordt hartelijk onthaald en het feest gaat snel los met deze energieke mix van folk, symfo en power metal. De band weet perfect hoe ze het publiek mee moeten krijgen en houden constant je blik vast door je aan te kijken en duidelijk te maken dat je er bent. Zangeres Sara Squadrani heeft werkelijk waar een fenomenale stem, van rock tot soprano. Prima all-round en nog vol power ook. Ayreon fans kennen haar wellicht nog van “The Theory of Everything”.
De muziek is heerlijk episch, zonder ook maar een moment te vervelen, maar ze tonen ook dat ze heel goed zijn in het lichtere werk met een enkel moment waarbij Sara slechts door keyboardspeler Daniele Mazza wordt bijgestaan. Hierna verlaat de band het podium, maar uiteraard laat het publiek dat niet zomaar gebeuren en de band staat al weer snel klaar om de avond af te sluiten met een extra knallende toegift.

Het is duidelijk, Brainstorm 2015 was weer een uiterst geslaagd feest. Een mooie mix van verschillende stijlen, gebracht door talentvolle mensen is wat de bezoeker al jaarlijks verwacht en ook dit jaar worden de verwachtingen weer overtroffen.
Kom maar op met de negende editie die op 11 en 12 november 2016 plaats zal vinden!

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Marc van Kollenburg

Related posts

Live report: Persefone / Poem – Podium Duycker Hoofddorp, 18-04-2017

LiveReviewer

Live Report: Kip Winger @ Rocktemple Kerkrade, 27 september 2012

livereviewer

Review Heritance, Neckbreak Nation en The Lucifer Principle

livereviewer
UA-17622028-3