Live report: Deafheaven / Myrkur – Paradiso Amsterdam,09-03-2016

Live report: Deafheaven / Myrkur – Paradiso Amsterdam,09-03-2016.

Paradiso Amsterdam heeft vandaag in de grote zaal twee bands uit de wat zwartere kant van het metalgenre op het podium staan. De black metal invloeden in hun sound zijn ongeveer de enige overeenkomsten tussen het Deense Myrkur en het Shoegaze fenomeen Deafheaven.

Myrkur - Paradiso AMSTERDAM

Myrkur put zijn inspiratie meer uit de Scandinavische sagen. De band staat toch vooral gericht op de schone frontvrouw Amalie Bruun. Eigenlijk nog wat meer bekend door haar modelwerk. Waar Myrkur tracht zich aan echtheid, natuurlijk en mystiek te profileren, komt het vanavond in Paradiso toch best wel gekunsteld en nuftig in elkaar gezet over. Muzikaal is het genieten geblazen. Na hun geweldige debuut vroeg ik mij wel af of dit live haalbaar was om ten gehore te brengen. Ondanks het matige gitaarwerk wat Amalie ons laat horen (ze is geen virtuoos….),houdt de rest van de band het prima overeind. Voor het oog ziet het er allemaal prima uit. Het geluid was ook top, maar toch miste net die rauwe punch en bekroop het gevoel me toch wel dat het iets te gemaakt was.

Deafheaven - Paradiso Amsterdam

De mannen van Deafheaven weten in ieder geval wel hoe ze een mokerslag moeten uitdelen. Meteen vanaf het begin weet de volle benedenzaal dat ze vanavond weer getrakteerd gaan worden op iets bijzonders. Veel mensen zullen de muziek niet echt toegankelijk vinden. Op plaat weet de band mij niet bijster te boeien. Live is het toch zeker wel andere koek. Ze brengen de fans een compleet pakket. De show wordt vooral opgezweept door de frontman die tot het maniakale toe het publiek weet te bespelen met zijn poses. Het publiek blijft behoorlijk tam, maar goed dat is vaker in dit genre. Wat opvalt is dat de mannen een breed repertoire ten gehoor brengen. Nu is er op plaat een wezenlijk verschil tussen “Sunbather” en hun laatste werk “New Bermuda”, live past het echter prima bij elkaar. Deafheaven staat binnenkort ook op Paaspop. Toch zegt iets mij dat een intieme setting zoals Paradiso deze band meer tot zijn recht doet komen. Vanavond was er weinig aan te merken en heb ik echt super genoten van deze zwarte topper.

Myrkur en Deafheaven; een wereld van verschil binnen de duistere wereld van het genre black metal. Echter, samen brachten zij vanavond in Paradiso een prima avondje muziek, getapt uit een vaatje waaruit niet snel gedronken wordt. Jammer voor de mensen die dit genre links laten liggen. Ze hebben een kwalitatief avondje muziek gemist.

Tekst en foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

VANDEN PLAS, DYSCORDIA @ DE KREUN KORTRIJK, 21-12-2014

livereviewer

Live Report: Ensiferum / Fleshgod Apocalypse / Heidra – Maassilo Rotterdam, 02-04-2016

LiveReviewer

Live report: Sonata Arctica / Twilight Force – 013 Tilburg, 14-10-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3