Live report: Into The Grave 2016 Dag 1 – Oldehove Leeuwarden,12-08-2016

12-08-2016 Into the Grave, Leeuwarden.

Wat doe je als je als Into The Grave een act zoals Slayer kan boeken, maar het is een dag voor de geplande datum? Heel simpel; dan maak je er een tweedaags evenement van. Ons metalfans hoor je er niet over klagen en de rockfans krijgen er nu hun Cityrock op een andere datum op een schitterende nieuwe locatie. Winst op alle fronten dus. Na mijn spullen gedropt te hebben op mijn slaapplek (bedankt Peter en Bianca ) wordt het snel afreizen naar het terrein.

Gruesome - Into The Grave - LiveReviewer

Gruesome staat al hun moddervette riffs aan te slaan als het publiek binnendruppelt. Wat een toffe act blijft deze tribute to Death band. De zanger maakt het nog even duidelijk. Anders zou men hen nog van plagiaat kunnen betichten met al die welbekende riffs van Death. Het geluid is lekker lomp ingesteld en Into The Grave wordt dus meteen bruut ingezet. Het is duidelijk dat veel liefhebbers van de extreme metal gezorgd hebben dat ze deze band bij kunnen wonen. Al snel volgt er een klein pitje. De band zet een goede show neer en wellicht hadden ze wel wat hoger op de bill gemogen. Ze behoorden zeker met hun stijl en podiumpresentatie tot één van de betere acts van de dag.

Vektor- Into The Grave - LiveReviewer-Na Gruesome is Vektor aan de beurt. Deze energieke gasten spelen een snelle pot progressieve thrash. De mannen rennen flink rond op het podium. Sinds 2002 bestaat Vektor al en het werd hoogtijd om ze eens live te gaan aanschouwen. De nieuwe plaat is onlangs verschenen. Goed moment om het materiaal hier aan de mensen te slijten. Het geluid is wellicht niet altijd top te noemen tijdens de show, maar mede door het toen al hoge volume drong het wel lekker binnen.Het zal me niks verbazen als er wat zieltjes gewonnen zijn door deze toffe gasten.

Scar Symmetry - Into the Grave

De volgende twee acts vind ik persoonlijk de wat mindere namen op de bill. Doch hebben die acts een goede schare aan fans meegenomen naar Fryslan. De mannen van Scar Symmetry brengen een degelijke set ten gehore. Melodic Deathmetal zoals het bedoeld is. De band speelt strak, helaas is het de cleane zang waar de band iets te vaak scheef meegaat. De vocalen zijn totaal niet zuiver en dat irriteert best wel. Bij vlagen klinkt het heerlijk opzwepend en gaat het publiek mee in hun enthousiasme. Helaas, over het algemeen mistte er een bepaalde knal die je bij een metal optreden wilt. Volgende keer hoop ik ze in een betere staat te aanschouwen, want ik weet zeker dat deze band beter kan.

Amaranthe - Into The Grave

Female Fronted metal en ik gaan niet goed samen. Geef mij maar een lompe riff met een goede grunt en je maakt er mij een stuk blijer mee dan een schone dame in een strak pakje die de sterren van de hemel zingt. Amaranthe neigt voor mij ook iets teveel naar de softere kant van dit genre. Bij vlagen komt de band op dreef , maar des temeer klinkt het allemaal erg commercieel. Ik hoor ook termen om mij heen zoals Disney metal en K3 metal. Die stempel wil ik ze nog niet geven. Ondanks maar één gitarist is het gitaar geluid niet te iel en de heren en dame weten het publiek toch nog aardig voor zich te winnen. Voor een ieder wat wils op Into the Grave. Voor mij is Amaranthe een goede reden de metalmarkt te bezoeken.

Airbourne - Into The Grave

Na Amaranthe is het de beurt aan Airbourne. Tering, wat zetten deze mannen een geweldige show neer. De energiekheid en passie waar de AC/DC achtige deuntjes mee gespeeld worden is iets om een diepe buiging voor te maken. Met de nek uiteraard, want wat een feestband blijkt het alweer te zijn. Het publiek komt al snel crowdsurfend over de barrière heen. In mijn hoofd komt al snel de gedachte op dat Slayer nog een flinke kluif gaat krijgen om Aussies te overtreffen. Frontman Joel O’Keeffe ontpopt zich weer tot een waar podiumbeest. Het publiek wordt meerdere malen bespoten met bier. En de maniakale blikken in zijn ogen zijn geweldig. Airbourne flikt het gewoon weer om een veld met mensen in beweging te krijgen. Enig smetpuntje … het geluid staat wel erg hard ( en nee ben geen oude lul ) .

Slayer - Into The Grave

Over het geluidsniveau van dag 1 van Into the Grave zal nog wel flink nagesproken worden.. De Amerikaanse thrashlegendes Slayer laten ongeveer half Friesland horen dat zij spelen. TOF hoor ik menig metalhead nu denken. Maar tof is het niet meer als een band zo luid speelt dat je een paar kilometer verderop nog gewoon kunt mee moshen. De gemeente was er ook niet erg blij mee en Slayer verdient hier in mijn ogen ook geen punten mee. Maar goed, het is wel Slaaaaaayer, de band waar iedere metalhead wel groot mee geworden is. Klassiekers zoals ‘Angel of Death’ , ‘South of Heaven’ , ‘Reigning Blood’; ze komen allemaal aan bod. En het komt ook zeker binnen. Niet door het spel, wat af en toe beneden peil was, maar vooral door het volume die de riffs je hersenpan in doen rammen. Het optreden van Slayer op Into The Grave zal door velen nog wel herinnerd worden.
Ik ben snel halverwege de show al moshend richting mijn slaapplek gegaan om uit te rusten voor dag 2.

Tekst en Foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Live report: Nervosa / Bütcher – dB’s Utrecht, 24-07-2018

LiveReviewer

Report :18-01-2014 ReVamp & My Propane in de Metropool, Hengelo

livereviewer

Live report: Delain – Patronaat Haarlem, 12-10-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3