Report: Inquisitor / Collosion / Lucifericon – NGM Estrado Harderwijk, 07-11-2015

Report: Inquisitor / Collosion / Lucifericon – NGM Estrado Harderwijk, 07-11-2015.

Harderwijk is een pittoresk stadje dat midden op de Biblebelt ligt. Uiteraard levert de indoctrinatie van deze zwaargelovigen, die helaas nog steeds hier in te grote aantallen gehuisvest zijn, een flink gevoel van walging en weerstand op. In de jaren 90 vonden de mannen van Inquisitor het tijd om maar eens flink tegen dit dogma in te gaan hakken. Al gauw kwam de term “Terror of the Biblebelt“ om de hoek kijken. Mede door hun teksten, aggresieve vorm van thrash en schitterende artwork werd Inquisitor al gauw verheven tot cult status hier op de Veluwe. Grote roem is hun nooit ten dele gevallen in de jaren 90. Maar een wederkeer vorig jaar bij Hammerheart Records met een reissue van hun inmiddels klassieke album “Walpurgis” deed de gristenhaat weer aanwakkeren. Al gauw kwamen de eerste optredens en nu 26 jaar na dato komt Inquisitor Harderwijk weer bestormen. In originele bezetting trekken zij ten strijde. Ditmaal in Estrado met in het voorprogramma Lucifericon en Collision.

Lucifericon - NGM - Estrado Harderwijk - 2015Lucifericon heeft de eer om deze zaterdagavond te openen. Lucifericon speelt een vermakelijke pot death metal. Simplistisch met een bepaalde galm/laag in hun sound gaan de mannen vol goede moed aan de slag. Met veel bravoure staan de mannen op het podium te spelen. Vooral de jeugdige bezoekers weten dit prima te waarderen.
Helaas is vanavond het geluid in Harderwijk niet echt best te noemen. Vooral Lucifericon heeft hier best last van. Bij hun komt dit de show niet ten goede.
Gelukkig, na driekwart van deze show, weet de geluidsman de boel van erbarmelijk naar dragelijk om te toveren, zodat men toch nog even goed kan genieten van deze prima band!

Collosion- NGM Estrado - Harderwijk 2015Collosion weet binnen luttele secondes wat mensen naar de voorste regionen te krijgen. Tevens stormen er een paar naar buiten. De grindachtige death metal is namelijk niet door iedereen te behappen. Ik en een zooi andere aanwezigen laten zich er prima door vermaken.Er gebeurt veel op het podium en met name de twee vocalisten weten het publiek prima te bespelen. Een kleine pitvorming in de voorste regionen is al een goed teken voor de rest van deze avond. Collosion weet met hun passievolle spel de zaal te overtuigen. Heerlijk extreme metal, die als opener voor Inquisitor helemaal goed op zijn plek staat.

Inquisitor is nu aan bod om het publiek te vermaken. Zoals eerder vermeld is dit een thuiswedstrijd. Dus met twee vingers in hun neus zou dit nog steeds gelukt zijn. Maar wie deze band kent, weet dat gemakzucht niet in hun woordenboek voorkomt! De inzet is weer top. Het is de originele bezetting vanavond. En dat is best knap gezien de gezondheidstoestand van frontman Alex. Met een katheter aangesloten en hier en daar zichtbaar uitgeput geniet deze man toch met volle teugen. Schitterende one-liners helpen hem al gauw het publiek op zijn hand te krijgen. Afgelopen editie van Stonehenge kon Alex er nog niet bij zijn! Af en toe twijfel ik of het verstandig is van hem om deze show te doen. Maar zeker respect voor deze bikkel. Inquisitor - NGM - Estrado Harderwijk 2015Gelukkig heeft Alex qua stem nog niks ingeleverd. Uiteraard draait de show niet om de gezondheidstoestand van Alex, maar vooral om de extreme Thrash! Ondanks dat het geluid verre van optimaal is, is het genieten geblazen. Erik Sprooten zit duidelijk in zijn element. Dat betekent dus weer veel poseren en een dikke grijs op zijn smoelwerk. Het levert het publiek weer subliem gitaarspel op, ondanks het ietwat matige geluid.
Wim van der Valk en Alex Bakker heersen met hun ritmesectie. Wat een geweldige drummer blijft Wim toch. Heerlijk bij de beesten af ramt Wim zich door zijn set. Alex Bakker staat met overtuiging zijn bas te bespelen en maakt net als de rest van de band een solide indruk. Inquisitor is aan hun tweede jeugd begonnen. Hopelijk mogen ze deze ronde wat meer eer voor hun harde werk ervaren. Na wat zij in Estrado hebben laten zien is dit dik verdiend.

Tekst en foto’s : Ronald van de Baan

Related posts

Live report: Pain / The Vision Bleak – 013 Tilburg, 07-11-2016

LiveReviewer

Report:Devious Farewell Show – Metropool Hengelo 2014

livereviewer

Live report: Distillator / Space Chaser / Grown Cold – Metropool Hengelo, 18-05-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3