Report: Lucky Metalfest Rijssen

Lucky Metalfest Rijssen

Stichting Heavy  Rocks is goed bezig. In samenwerking met Lucky Rijssen brengen ze weer wat metal terug naar de biblebelt. Vandaag in Lucky staat er een Nederlands getint Metalfest op het programma. De dag wordt afgetrapt door Desolate Fields. Deze jonge gretige band is de laatste tijd in opmars. Het blijkt maar weer dat hard werken loont. De jonge mannen brengen een interessante bak metal ten gehore. Het mag duidelijk zijn dat hun melodische black metal potentie heeft uit te groeien tot epische vormen. Tot dat zover is staan ze helaas vandaag opgescheept met een bak te hard en helaas te slecht geluid. Dit is iets wat niet aan de band zelf te verwijten is. Desolate Fields is een interessante band die ik snel in betere omstandigheden nogmaals wil zien.

Eternal Solstice is de eerste band die vandaag uit de meer “straight forward” hoek komt knallen. Het programma is ook wat meer voor de extreme metal liefhebber. En met een band zoals Eternal Solstice ben je dan aan de juiste adres. Ondanks dat de gehoorgang aan gort geblazen wordt is het genieten geblazen van deze brute act. De kleine zaal begint nu ook wat voller te stromen met publiek en het lijkt erop dat Metalfest Rijssen al vroeg een leuk feestje begint te worden. Aan de inzet van de bands ligt het in ieder geval niet.

Tijd voor wat Dutch Cult nu op de planken van het kleine podium. In de jaren 90 maakte Phlebotomized behoorlijk wat indruk met hun death metal. Brutal death metal met een flinke dosis keyboard invloeden zorgen dat het publiek hun nekspieren flink kunnen trainen. De set begint ietwat stroef, maar nadat de band warm gedraaid is, begint het publiek ze ook steeds beter te waarderen. De impact is niet zo groot als destijds in de jaren 90. Maar het geeft een stukje nostalgie en het is gewoon weer eens leuk om de band aan het werk te zien.

Lucky Metalfest Rijssen

Na even een break van al het metaalgeweld(de inwendige mens moet ook verwend worden) treedt Severe Torture aan op het hoofdpodium. Wat een kwaliteitsverschil is er te meten met het kleine podium. Eindelijk is het ook genieten blazen van een goed geluid. Severe Torture doet wat men verwacht van een band van dit formaat. Wat mij betreft is het de beste act van de dag. Hun death metal hakte er in ieder geval stevig in. Het publiek maakte er ook een mooi mosh feestje van. De merchandise stand van de mannen heb ik helaas niet kunnen traceren. Wellicht dat de organisatie de volgende editie de bands een wat prominentere plek in Lucky kunnen geven om hun waar te slijten….

 

Dead End had de pech om na Severe Torture op de planken te staan. Na omvergeblazen te zijn door Severe Torture raakt hun optreden eigenlijk meteen in vergetelheid. De band kan hier weinig aan doen uiteraard. Hun inzet op het podium is gewoon. Het geluid was wel weer ronduit kut, maar goed daar had iedere band mee te maken op dit podium vandaag. Het miste gewoon de magie van wat een band als Severe Torture wel eruit weet te persen. Volgende keer hoop ik dat Dead End wat meer geluk heeft en een betere plek op de bill krijgt. Wellicht levert het dan een andere indruk op dan nu.

God Dethroned - Lucky Metalfest - Rijssen

Come-back 2015 was toch wel van Henri Sattler en co. Uiteraard spreken wij hier over Dutch black metal gigant God Dethroned. Ondersteund door een paar omgekeerde kruizen brengen de mannen hun metal ten gehore. God Dethroned weet hoe zij een show moeten geven. Over de kwaliteit je die voorgeschoteld krijgt kan men niet klagen. Ik heb ze wel eens in betere vorm meegemaakt, maar desondanks is het genieten geblazen van klassiekers zoals ‘Under a Silver Moon’ De show had zeker weer een paar kippenvel momentjes. De terugkeer van God Dethroned blijft één van de metal momenten voor mij van dit jaar!

Lucky Metalfest RijssenHet regent legendes hier op Metalfest. Na Severe Torture en God Dethroned staan ook nog eens Ome Bob en Eric Daniels (Asphyx) samen met Twan van Geel (Legion of the Damned) en Remco Kreft (Xenomorph)hier. De vraag is of Soulburn met zoveel power het ook waar gaat maken op het podium. Zoals ik al eerder aangaf mag Severe Torture met de beste performance naar huis gaan. Maar Soulburn komt dicht in de buurt. Deze nog vrij jonge samenstelling maakt een mooie pot metal in de stijl van vroege Bathory. De sound is in ieder geval erg geslaagd. Simplistisch rauw komt het de speakers uit knallen. Verwacht geen technisch gefriemel, maar gewoon rammen met die hap. Schande eigenlijk dat een band van dit formaat (hetzelfde geldt voor Sinister) op dit podium weg gedrukt wordt. Gelukkig maakt het de show niet minder interessant en heb ik eindelijk Soulburn live mogen aanschouwen.

Lucky Metalfest RijssenCarach Angren is de headliner voor deze avond. De spookmetal is zeer geliefd in metalland. En niet onterecht. Al sinds de eerste keer dat ik ze live mocht aanschouwen in het voor programma van Dark Funeral maakten de mannen een goede indruk. In de jaren die volgden zijn de mannen van Carach Angren uitgegroeid tot één van de grotere metalacts van Nederland. Heerlijk theatraal en symfonisch gaat het tekeer. Begeleid met een mooie lichtshow is het een leuk metalfeestje. Toch mis ik persoonlijk net het enthousiasme van Severe Torture en de rauwheid van een Soulburn om hun te bestempelen tot de koningen van de avond. Carach Angren zou bij een ietwat andere bill een terechte headliner wezen. Hier in Rijssen, als je kijkt naar de andere bands, vraag ik het mij af of ze helemaal terecht het hoofdpodium afsluiten.

Lucky Metalfest RijssenNadat we soort van de grote zaal uitgegooid worden, want die moet snel klaargemaakt worden voor de wekelijkse disco ( ja je leest het goed), knalt het nog even door in de kleine zaal met Sinister. KNALLEN uiteraard in hoofdletters, want godverdomme wat is het weer strak. In contrast met het rauwe geblast van ome Bob is het nu extreme technische brutal death metal. Toep Duin laat weer horen één van de strakste drummers van Nederland te zijn. Zet hem alleen op het podium en ik zou nog genieten van het spel. Adrie heeft in de loop der jaren een prima band om zich heen verzameld. Recentelijk is de line-up nog veranderd. De nieuwkomer op bas Léon Caufijn past prima bij de band en maakt een solide indruk. Sinister blijft altijd een genot om te horen en te zien en is een prima band om de dag mee af te sluiten.

De opkomst en bands waren dik prima in orde op deze editie van Lucky Metalfest. De volgende keer zou het mooier wezen als de kwaliteit van geluid wat hoger mag bij het kleine podium en het volume wat minder. Metal hoort luid, maar er zijn grenzen. Bij tijden was het gewoon niet aangenaam en zeker schadelijk voor de oren. Gelukkig had ik mijn oordoppen in, maar niet iedere bezoeker beschikt over een paar goede oordoppen. Voor de rest een dikke voldoende en hopelijk snel weer een editie.

Tekst en Foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Live report: Persefone / Poem – Podium Duycker Hoofddorp, 18-04-2017

LiveReviewer

Live report: Omnium Gatherum / In Mourning – Baroeg Rotterdam, 18-10-2019

LiveReviewer

Live report: Spoil Engine / MagnaCult / Start/Over – Podium Duijcker, 20-10-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3