Live report: Netherlands Deathfest 3 – 013 Tilburg , 02/03-03-2018

Netherlands Deathfest 3 – 013 Tilburg , 2 en 3 maart 2018

Afgelopen weekend was het weer tijd voor het extreme metalfeestje van het jaar. Drie dagen lang was 013 Tilburg een waar Mekka voor liefhebbers van het brute metalwerk. Vanuit heel Europa komen de mensen richting Tilburg, Het stikt van de Italianen, Spanjolen en Duitsers hier dit weekend. Supergezellig! Zelf was ik enkel aanwezig op de vrijdag en zaterdag, maar wat een topdagen waren het.

Dag 1:
Op dag 1 kom ik aanzetten als Broken Hope net het podium opklimt. De Amerikanen onder leiding van Jeremy Wagner weten live altijd wel een dikke show neer te zetten. Ook vanavond is het niet anders. De zaal is goed gevuld als de riffs en beats om de oren vliegen. Vooral het geluid zit de mannen mee vanavond, wat het extra genieten maakt van deze energieke set.

Broken Hope – NDF 3 – 013 Tilburg – Livereviewer.com

De kleine zaal in 013 is nauwelijks binnen te komen. Het capaciteitsniveau van beide zalen liggen gewoonweg te ver uit elkaar. Maar goed persoonlijk is dit de enige smetje die ik dit weekend heb mogen ervaren!

Het regent ook helaas wat afmeldingen dit weekend door het kutweer wat uitgerekend deze week Europa teistert. Al gauw komt de melding dat Vallenfyre het niet gaat halen om te komen spelen op de zaterdag. Een flinke aderlating voor de fans. Gelukkig was Carcass al eerder overgevlogen en kunnen die als headliner van de vrijdag nog gewoon aantreden.

Maar voordat Carcass mag optreden, is het eerst nog de beurt aan het Amerikaanse gezelschap Suffocation. Met net een nieuw album op zak is het weer extra feest om de mannen te aanschouwen. Hobbs en Boyer zijn de vaste waarden in de band. Frank Mullen is uiteraard weer afwezig en zijn vocalen worden overgenomen door Ricky Myers. Ooit hoop ik, ondanks dat Ricky een prima job neerzet, Frank op het podium te mogen zien. De kracht van Suffocation is de strakheid waarmee zij hun technische DM ter gehore brengen. Vanavond zijn ze op dreef en is het wederom genieten van klassiekers zoals ‘Pierced from Within’. Het publiek geeft als dank een flinke pit!

Carcasss is muzikaal gezien meer mijn smaak. Vanavond moet ik helaas bekennen dat er iets aan vuur mist in hun show. Uiteraard zit de speciale show van Stonehenge nog in mijn geheugen gegrift van afgelopen jaar. Zo een show is bijna niet voor herhaling vatbaar. De setlist is ook weer meer naar zoals we het gewend zijn van Carcass. Het komt daardoor wat voorspelbaar over. Doch de nummers zijn zo sterk dat het uiteraard genieten geblazen blijft. Want tja het is en  blijft Carcass.

Carcass – NDF 3 – 013 Tilburg – Livereviewer.com

Daar waar menig metalhead nog aftaait naar ondermeer The Little Devil. Besluit ik verstandig te doen en te crashen in Goirle. (Bedankt Dave voor de slaapplek).

Dag 2:

Dag 2 begint voor mij met Devourment. Helaas is Vallenfyre nog steeds ingesneeuwd. Maar goed de mannen van Devourment zorgen dat het meteen een feestje op dag 2. Lekker lomp. De Amerikanen brengen ons die lompheid al sinds 1995. Afkomstig uit Dallas brengen Fincher en co een prima set. Goed geluid, goede publieke response en een Devourment die op dreef is. Voor mij één van de highlights van dag 2.

Voordat ik Nunslaughter ga aanschouwen steek ik eerst even de straat over naar Patronaat. Daar staan de mannen van Rectal Smegma klaar om hun ranzigheid over het publiek uit te storten. Zodra de band begint vliegt er meteen confetti vanuit het publiek de lucht in. De opblaashamers rammen weer in het rond. FEEST dus bij de mannen van Rectal Smegma.

 

Ik laat ze lekker doorfeesten en ren weer terug naar de mainstage om een stuk van Nunslaughter mee te pakken. En eerlijk gezegd is dit de eerste band die mij een beetje doet tegenvallen. Aan passie en inzet ligt het niet. Of ik zit aan mijn DM dip op dat moment. Het pakt mij in ieder geval totaal niet. Hoop ze binnenkort weer eens mee te maken voor herkansing, want op plaat kan ik het meer dan prima verteren.

De frontman van Skinless heeft nog een bosje bloemen mee voor de mannen upfront! De toon is daar dus meteen mee gezet. Sherwood Webber is de komediant onstage. De furore waar die man mee tekeer gaat ois meer dan prima te noemen. Mooiste moment toch wel hoe die een een bosje witte rozen tegen het achterhoofd van zijn medebandlid klatst. Humor en metal gaan meer dan prima samen. Skinless, ondanks dat ze niet de meeste strakke in hun spel waren, speelde de sterren van de hemel. Wat mij betreft hadden zij er wel een bosje bloemen mee verdiend.

Skinless – NDF 3 – 013 Tilburg – Livereviewer.com

Nu is het op mainstage de verrassing van de dag: Witchery. Ze spelen al sinds 1997 een straffe mix van black,speed en thrash. De Zweden met oudleden van Satanic Slaughter spelen vanavond wellicht de beste set van de dag. Wat een heerlijke afwisseling tussen al het DM geweld wat we nu al twee dagen voor onze kiezen krijgen. Een goede passievolle set wat mij meteen fan maakt!

1349 behoeft geen introductie. Deze band was één van de redenen om af te reizen naar Tilburg. De sfeer die de mannen trachten neer te zetten in hun show was lekker sinister. Helaas komt het vandaag niet echt uit de verf. De sound staat tevens een beetje vreemd in de mix. Gemiste kans voor 1349 om wat DM zieltjes naar de black metal te krijgen. Je merkt ook dat het bij 1349 net een tikkie leger in de zaal is.

1349 – NDF 3 – 013 Tilburg- Liverviewer.com

Dat is in ieder geval anders als wat mij betreft één van de beste extreme metal bands ter wereld mag aantreden op de mainstage. Emperor kwam,zag en overwon. Wat een set zetten de mannen hier neer en godverdomme wat spelen ze toch goed. Uiteraard krijgen wij weer “Anthems to the Welkins at Dusk” ten gehore. Ik hoop ze ooit met een wat meer gevarieerde setlist te mogen aanschouwen. Maar ik werd zo blij als een kind in een snoepwinkel van deze mannen. Wat laat Emperor vanavond zien en horen hun naam waar te maken. Emperor heeft geen opsmuk nodig. De muziek is sterk genoeg om de show te dragen. Als het dan zo foutloos wordt gebracht zoals Emperor hier vanavond doet, dan gaat mijn metal hart  alleen maar harder kloppen voor hen. HAIL EMPEROR!

Emperor – NDF 3 – 013 Tilburg – Livereviewer.com

Setlist Emperor:
Ye Entrancemperium
Thus Spake the Nightspirit
Ensorcelled by Khaos
The Loss and Curse of Reverence
The Acclamation of Bonds
With Strength I Burn
The Wanderer
Curse You All Men!
The Majesty of the Nightsky
I Am the Black Wizards
Inno a Satana

Na Emperor taait deze ouwe Metalhead richting huis! Volgend jaar is NDF een stukje later en wel in het weekend van 3 t/m 5 mei. Binnenkort wordt het hotel geboekt! Ik kijk nu alweer uit naar het indoor DM feest van het jaar!

Tekst en foto’s: Ronald van de Baan.

Related posts

Photo report: Feuerengel – Hedon Zwolle, 20-11-2015

livereviewer

Photo Report: Paganfest XL – 013 Tilburg , 22 maart 2015

livereviewer

Upcoming Show: Stonehenge Festival 20th Anniversary

livereviewer
UA-17622028-3